Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2659

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


izvadjen zivac-i dalje boli


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Melart

19.12.2015. 21:35

Poštovani, imam pitanje vezano za donju šesticu. Priča ide ovako: prije 7 godina prvi put mi je liječena donja šestica. Prošle godine me opet počelo boljeti i slikala sam zub. Bila je riječ o upali zubne kosti, jedan od kanala nije bio prvi put do kraja očišćen pa se s godinama opet pojavio problem. Doktorica se jako mučila da skine stari ispun, u nekoliko navrata je širila i čistila kanale, taj problematični kanal je prvi vrhu bio svinut, nekako je zapravo bio nepravilan pa je bilo više posla, ugl. ona je sve to odlično napravila, prošle je već preko 6 mjeseci, ali mene ponekad i dalje boli daj dio kosti gdje je bila upala. Da li to znači da je upala i dalje tu ili može boljeti zbog oporavka? Ja sam u međuvremenu dva puta bila na antibiotiku zbog problema s umnjacima i nekako se nadam da je i to pomoglo kod rješavanja upale.

Dean Cekić, dr. med. dent.

21.12.2015. 11:45

Poštovana,

Ako Vas nakon 6 mj. i dalje povremeno boli područje upale, to svakako nije dobar znak.
Zarastanje upalnih proces na vrhu korijena nakon revizije punjenja može se potvrditi rtg snimkom.
Minimalni protok vremena nakon kojeg možemo vidjeti poboljšanje je 6 mj.
Predlažem Vam da slikate zub i da se usporedbom sa starom snimkom vidi dali je proces manje ili veći.

mels

31.01.2016. 13:35

Poštovani,
prije 7 dana osjetila sam jaku bol sa lijeve strane donje čeljusti. Posjetila sam stomatologa koji je uradio RTG snimak i i rekao da misli da je u pitanju donja šestica, mada sumnja i na rast osmice (inace imam 17 godina). Zub šesticu je očistio, stavio lijek i privremenu plombu i rekao da dođem za 14 dana. Bol se u toku narednih nekoliko dana smanjila, ali je i dalje bila prisutna. Kad sam ga pozvala stomatolog mi je rekao da je normalno da me zub boli, ali da se ponovo javim u ordinaciju ako bol ne prođe za nekoliko dana. Bol nije prošla i otišla sam u ordinaciju gdje mi je stomatolog uradio vađenje živca bez anestezije jer je valjda živac već bio umrtvljen lijekom koji je prethodni put stavio. Zub mi je ostavio djelimično otvorenim, jer je mislio da će se bol time smanjiti... Nakon toga bol se nastavila. Otišla sam do stomatologa i on je potpuno uklonio privremenu plombu i u zubu ostavio samo vaticu. Rekao mi je da dođem ponovo za 5 dana da promijeni lijek, međutim, mene i dalje boli, doduše manjim intenzitetom nego prije. Svo vrijeme sam pod lijekovima protiv bolova i od juce pod antibiotikom iako nisam otekla.Je li to normalno i koliko dugo me treba boliti nakon vađenja živca?

Dean Cekić, dr. med. dent.

01.02.2016. 19:35

Poštovana,

bol nakon endodotnskog zahvata je normalna pojava.
Različitog je intenziteta i obično traje do 7 dana.

annie989

02.05.2016. 22:35

Pozdrav! Ovako prije otprilike 7.mjeseci na 5. mi je stomatolog stavio plombu i zatvorio zub. S tim da sam na kontrolu tog zuba došla prvi put 3.mjeseca prije toga i stomatolog mi je umrtvio živac,te očistio korijen. Imala sam upaljenu pulpu i nakon stavljanja privremene plombe došla sam na redovni termin kako mi je rečeno te mi je stavljena stalna plomba. Nakon toga je trebalo sve biti u redu i stomatolog mi je rekao da sljedeći put dođem na redovni pregled samo. Prije toga zub me je bolio, ali nije se vidio karijes ili da je pokvaren već je stomatolog vidio da imam rupicu na zubu koja se jedva vidjela ali je bila jako duboka i nakon toga je vidio upaljenu pulpu. Nakon svega toga zub je bio u redu, nije me bolio zadnjih tih 7.mjeseci i planirala sam uskoro na redovni pregled. Ali zadnjih par dana me počeo odjednom boliti i osjetljiv je na dodir. Sad mi nije jasno kako ako je živac umrtvljen i izvađen. Jeli moguće da mi je plomba oštećena pa zbog toga ili je došlo do nekakve upale?

Dean Cekić, dr. med. dent.

06.05.2016. 11:55

Poštovana,

vjerovatno se radi o neuspiješnom liječenju zuba, te o opali na vrhu korijena.
Svakako morate ići svom stomatologu i zub je potrebno slikati rentgenom.

rafaello

30.05.2016. 22:10

Prije skoro 3 mjeseca sam imala upalu zubnog zivca na gornjoj sestici i zubar je rekao da mi je izvadio 3 korjena iz tog zuba, stavio umjetne i rekao da ce sve biti u redu. Par dana nakon pojavio mi se gnojni mjehuric iznad tog zuba koji malo boli i ujutro mi je znao biti toliko napuhan da bi mi dirao unutarnju stranu obraza a onda je splasnuo tijekom dana. Posjetila sam zubara i poslao me na slikanje i rekao je da je dijagnoza peripikalni proces bez sinusa te da je na snimci sve u redu i da ce fistula otici sama od sebe. Dva mjeseca nakon ona nije splasnula i opet sam isla zubaru te je danas ponovno otvorio zub i neki korijenski kanal. Uzeo je neku ko gumenu zicu ciji je jedan vrh pricvrstio na mali ekran a s drugim dijelom koji je ko neka zicica, ubadao po tom zubu ali me bolilo pa je rekao da ce sljedeci put to napraviti. Mene je nakon toga doma bolio zub, pulsira mi u njemu i imam osjecaj kao da me nesto vuce iznutra i jos me boli, popila sam vec dvije tablete za bol u roku od 6 sati. Je li normalno da me tako boli taj zub sada i sto ce mi sljedece zubar napravit da bi se rijesila problema s tim zubom jednom zauvijek i da fistula nestane? S obzirom da sam prije 6 godina nosila aparatic za zube i vadila sam dva zuba sa svake strane nikako nebih htjela da mi se sad taj zub vadi jer ce mi poremetit cijeli raspored zubiju.

Lota123

31.05.2016. 22:05

Poštovani, molila bih vas za savjet/pomoć. Imam problema sa sesticom dolje desno. U tom zubu bila je plomba i sve je bilo u redu nije me nista bolilo niti na dodir niti na vruće/hladno. Od jednom se, prošle godine u 9.mj jedan režanj zuba otkrhnuo. Zubarka je otvorila zub i ustanovila da je karijes veliki. Izvadila je živce i proširila kanale i probala je liječiti zub ali svaki puta kada bi se zub zatvorio lijekom, zub bi jako pulsirao. Rekla je da je vjerojatno bakterija neka ušla u kost pa da to boli jer zub je skroz očišćen (provjeravala je s onim nekim aparatićem dali je došla do kraja korijena). stavljala je one neke iglice u zub kao lijek i probala ga zatvoriti plombom ali smo nakon par tjedana morali ponovno sve ispočetka čistiti kanale jer je pulsirao. Slikala sam zub i na slikama se ne vidi nista čudno ali cim se zatvori zub jako boli konstantno a pogotovo na dodir. Zubarka je stvarno ok pa me zanima sto bi to moglo biti.

Dean Cekić, dr. med. dent.

01.06.2016. 22:15

Poštovana,

Danas se liječenje zuba obično dešava u jednoj posjeti.
Predlažem Vam da zatražite drugo mišljenje po mogučnosti od specijalista endodocije.

Ursine122

11.03.2023. 00:40

Poštovanje,

Ja sam prije circa 5 godina izvadio živac iz zuba očišćen je kanal i zahvat je bio uspješan. Prije manje od mjesec dana isti zub gdje je izvršen zahvat je počeo da ima veoma čudan osjećaj nije bol poslije nekog vremena zub me je počeo da boli na dodir jezika na vrh zuba gdje bi bio korijen bol opet nije intenzivan ali je iritantan. Koje je vaše mišljenje šta bi trebao da radim. Da li se treba opet izvršiti ponovni zahvat?

Lijep pozdrav

Dean Cekić, dr. med. dent.

06.04.2023. 22:55

Poštovani,
to su simptomi uplae na vrhu korijena, pa bi trebali posjetiti svog stomatologa i vjerovatno napraviti reviziju punjenja.