Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


merkurij


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

lydia

01.05.2002. 23:22

Imam 6 zuba plombiranih sa amalgamom. Nazalost neznam kako se to po hrvatski rece. Naime, to je smjesa od raznih metala, osnovni metal je merkurij. Slucajno sam saznala da je veliki broj evropskih zemalja zabranio upotrebu tog materijala. U Italiji,gdje zivim vec dugo godina, se vrlo malo zna o stetnosti ovog materijala, vecina lijecnika smatra da je nestetna zdravlju i nema posebnih uputa od strane Ministarstva zdravlja. Jutro sam razgovarala sa momom tetom, koja mi je rekla da je u Hrvatskoj preporucuju ne koristiti.
Bila bih vam zahvalna ako mi mozete odgovoriti, da li je istina da je amalgama vrlo opasna za zdravlje, odnosno, da li je otrovna i je li prepoprucljivo odstraniti je i koji materijal je preporucljivo upotrebljavati.
Ovo me vrlo interesira jer imam vrlo ceste upale zivaca na licu (trigemino) i nogama cije porijeko nisam uspila ustanoviti.
Unaprijed zahvaljujem

Lydia

Dr.sc. Silvana Jukić

02.05.2002. 14:44

Merkurij ili živa u amalgamu koji se koristi u stomatologiji je vezena u spoj iz kojeg se ne otpušta pod normalnim uvjetima. Za vrijeme stvrdnjavanja amalgama otpusti se mala količina žive, no istraživanja su dokazala da je ta količina neopasna za zdravlje. Naime, više žive ima u dva kilograma svježe ribe negoli se otpusti iz svježih ispuna.

Problem koji se javlja u svezi sa živom i njenom uporabom u stomatologiji više je vezan za brigu o okolišu. Prilikom uklanjanja starih amalgamskih ispuna velika količina amalgama se otpušta u otpadne vode koje zagađuju okoliš. Stoga se danas preporučuje u većini evropskih zemalja da se izbjegava postavljanje amalgama. U Hrvatskoj ne postoji zakon koji zabranjuje uporabu amalgama, niti će po mom mišljenju tako skoro doći na snagu. Pri tome se ima u vidu cijena amalgamskog ispuna koja je puno manja negoli estetskih bijelih ispuna od kompozitnih materijala. U Hrvatskoj je, k tome, incidencija karijesa tolika da se ne može odbaciti takav jeftin,učinkovit i dugotrajan materijal.

Znastveni radovi ukazuju na to da ispuni od amalgama gotovo dvostruko duže traju od kompozitnih (bijelih ispuna).

Upale trigeminusa na licu ne bih povezala s amalgamskim ispunima. No svakako bi trebalo provjeriti stanje tih ispuna, njihovu kvalitetu te postojanje patoloških procesa u zubnoj pulpi, tj. laički rečeno živcu, i u okolnoj kosti. Ukoliko postoji potreba zbog dotrajalosti ispuna ili karijesa koji se podvukao pod ispun, amalgame možete zamijeniti kompozitnim ispunima.