Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2661

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


prevencija karijesa kod djece


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Biljana

10.09.2002. 10:33

Postovani,

molila bih vas misljenje i odgovor na slijedece pitanje: Imam dijete od godinu dana. Na preporuku nekoliko stomatologa bilo mi je receno da joj od 2. mjeseca dajem tabletice fluornatril od 0,25mg dnevno. Sto sam joj i davala uz zelju da dijete ima sto manje problema s zubicima jer genetski nema neke predispozije za kvalitetne zube iako mi dajemo zaista veliku vaznost higijeni i zdravlju zubi i usta. No nastavila sam se raspitivati i dobila potpuno suprotan odgovor od drugih stomatologa. Naravno, prestala sam joj davati u strahu od mogucih posljedica. Stomatolozi koji su mi preporucili fluornatril davali su ga svojoj djeci i iz iskustva nisu imali nikakvih stetnih posljedica. Takodjer sam mogla primjetiti na tom znatnom broju savjeta da stomatolozi mladje generacije imaju pozitivan stav prema konzumiranju tih tabletica dok su mi stomatolozi s vise prakse rekli ili da nije dobro odabrati takav nacin prevencije ili da pretjerujem u svojim nastojanjima. Moje pitanje je slijedece: tko je u pravu i sto mi vi preporucujete za prevenciju karijesa? Dijete vec sada s uzitkom pere zubice svaku vecer. Doduse s elektricnom cetkicom jer joj ova druga nije zanimljiva i pojede ju taj cas. A ovo joj izgleda pase. Naravno koristimo nastavak za djecu.

Najljepsa vam hvala.

Takodjer se ispricavam ako sam ponovila pitanje, no nisam imala vremena pretrazivati bazu pitanja i odgovora.

Dr.sc. Silvana Jukić

10.09.2002. 19:26

Stomatolozi koji Vam ne preporučavaju upotrebu natrij fluorida u obliku tabletica su, prema recentnoj literaturi, u pravu. Istraživanja su pokazala da natrij fluorid ugrađen u zubno tkivo (a takav je onaj koji se koristi u tableticama) nema veliku ulogu u prevenciji karijesa. Puno je važniji onaj fluor koji se nađe u ustima u trenutku kad kiseline razaraju zubno tkivo. Prema tome uz uravnoteženu prehranu, dobru higijenu fluor se može primjenjivati u obliku gela za četkanje zuba jednom tjedno i tada pridonosi otpornosti zuba.
Tabletice donekle imaju smisla ako ih dijete otapa polako u ustima, što je malo teže s djetetom od jedne godine. Što se tiče štetnosti tabletica fluora iako se smatra da nisu štetne, obzirom da nisu neophodne u prevenciji, potreban je oprez. Ponekad je potrebno nekoliko generacija ili istraživanja da se pokaže štetnost neke tvari.