Dentalna patologija i endodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 901 | Broj poruka: 2659

Dean Cekić, dr. med. dent.

Stomatološka ordinacija Cekić
Zagreb, Republike Austrije 5


"škljocanje" čeljusnog zgloba


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mcacija1

23.02.2009. 10:05

Poštovani,
već dulje vrijeme događa mi se glasno bezbolno "škljocanje" čeljusnog zgloba uslijed otvaranja, nekoliko puta tjedno. Osjećam često napetost u dijelu zgloba čeljusti, ne znam kako da je opustim, a nekada imam osjećaj da mi se čeljust polako otvara dolje (teže zinem). Ne škrgućem zubima noću.
Moje pitanje je smatrate li da se može raditi o temporomandibularnom poremećaju?
Najviše me zanima kako biste me uputili na daljnji pregled i kome, te koje pretrage bi mi dale odgovor radi eventualnog liječenja (funkcionalna rtg snimka temporomandibularnog zgloba ili nesto drugo?)
Također,
prije osam godina liječila sam (dvije godine) fiksnim aparatom gornje trojke izrasle na nepcu; uslijed terapije i pritiska gornjih zubi, pomakli su mi se desno donji zubi i nastao je velik prostor između dvojke i trojke. Odlaskom na fakultet terapiju nisam završila, no dobila sam savjet da ću morati još nositi i donji fiksni aparat da se sve vrati na mjesto, a također ponovno i gornji da se završi rotacija očnjaka. Imam i manje gornje dvojke, malo su "zakržljale". Kao posljedica svega ne mogu bas gristi hranu kako treba, kao da nemam očnjake happy
Smatrate li da je ovo moje nezavršeno liječenje i pomicanje zuba moglo dovesti na kraju do "škljocanja" zgloba?
Želim nastaviti daljnje liječenje , molim Vas za savjet te se unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
Maja, 27 godina, Osijek

Doc. dr. sc. Silvana Jukić Krmek, dr. med. dent.

09.03.2009. 10:50

Poštovana,
Disfunkcije temporomandibularnog zglob mogu biti posljedica ortodontske terapije. Što se toga tiče, mogu Vas uputiti na prof. Valentić i njen tim na Stomatološkom fakultetu u Zagrebu. Ne znam bavi li se tko u Osijeku tim problemom.
Što se tiče zakržljalih dvojki i rotacije trojki te prostora u podrčju donje čeljusti između dvojki i trojki, moguće je rješavanje na nekoliko načina. Jedan od njih uključuje i ortodontsku terapiju, a ponekad takve stvari rješavamo multidisciplinarno. Nakon pregleda stanja zgloba, liječnik bi trebao ponuditi nekoliko opcija ,a vi odabrati ono što Vam najviše odgovara te je u skladu s povoljnim ishodom.

teicay

20.02.2019. 22:10

Poštovani,

tko se u 2019. na Stomatološkom fakultetu bavi disfunkcijama tempomandibularnog zgloba kao posljedice ortodontske terapije? Koja katedra tj. stručnjak? Hvala.

Dean Cekić, dr. med. dent.

04.03.2019. 14:30

Poštovana/i

Kolega Gulin, sa podforuma za ortodonciju, je stručnjak za ortodonciju i poremećaje čeljusnog zgloba, ali ne radi na fakultetu.
Možete probati s njim ili kod njega potražiti odgovor na Vaše pitanje.