Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


prevenar i pneumo 23


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Darko Richter, dr. med.

27.09.2010. 21:05

Niti ste zakasnili, niti ima prepreka.

mela-pharm

02.12.2010. 11:25

Doktore, od silnih postova skužila sam kombiniranje tih cjepiva, ali me zanima Vaša preporuka za cijepljenje mojih sinova. Stariji ima 3 godine i treba u 1.mj. krenut u vrtić. Dosad je bio doma na čuvanju i samo jedan antibiotik primio,a mislim da ni njega nije trebao,a mlađi sin ima 4 mjeseca i sad nisam sigurna kojeg bih cijepila prevenarom pa pneumom 23... Čini mi se da stariji sin ima dobar imunitet, bar dosad,ali kad krene u vrtić ne znam jel se tim svojim dobrim imunitetom može obraniti od streptokoka koji haraju. Vjerojatno ne i vjerojatno će sve prenjet na mlađeg brata, pa prevencije radi, ne znam da li da cijepim obojicu ili je dovoljno cijepiti mlađeg,po programu od 7 mjeseci starosti nadalje? A stariji nek se proba obraniti kad je već ipak veći i ima jači imunitet...pa ako ne bude išlo,onda ću i njega cijepiti... Nadam se da sam postavila razumljivo pitanje. Ipak je to puno novaca,3 put po 500kn,a možda već iduće godine odluče stavit to cijepivo u kalendar cijepljenja. Mada,ništa nije preskupo u usporedbi sa hodočašćenjem po bolnicama i silnim bolovanjima..
Hvala!

Darko Richter, dr. med.

02.12.2010. 23:30

Starijem dajet 1 dozu Prevenara, pa potom 1 dozu Pneumo 23 nakon 2-6 mj.
Mlađeg možete već sada cijepiti dvjema dozama Prevenara u razmaku od 2 mj., te dati treću kada navrši 12 mjeseci, a kada navrši 2 godine dati mu Pneumo 23.

mela-pharm

08.12.2010. 19:50

Hvala na preporuci! Moja pedijatrica kaže da cijepimo samo starijeg kao izvora zaraze s Pneumom 23 i to kad točno navrši 3 godine. Možda se zabunila jer s Pneumom se može slobodno cijepiti s 2 godine. Ali mene nešto drugo zanima u vezi tih pneumokoka. Ako djeca do 2.godine starosti nemaju sposobnost razvijati imunitet prema toj bakteriji,a nakon 2.god. se nekim čudom taj imunitet počne stvarati, zašto onda uopće cijepiti djecu iznad 2 godine ako se mogu sama obraniti? I čitala sam da se Pneumo 23 indicira za djecu koja spadaju u rizičnu skupinu i za starije od 65 g. Jel to sve znači da možda, mojeg uskoro 3-godišnjaka, nema potrebe cijepiti? Po svemu tome,bolje bi bilo cijepiti dojenčad do 2 god. a dalje samo one koji ne mogu izaći na kraj s tom bakterijom? Ja ću svog starijeg sina ipak cijepiti jer vjerujem da mu to nema šta naškoditi,a i ujedno time mogu spriječiti da postane kliconoša i time potencijalno opasan za mlađeg bracu. Ispravite me ako griješim.
Ispričavam se ako kompliciram,ali ne mogu sama naći odgovor na ta pitanja..
Hvala!

Darko Richter, dr. med.

08.12.2010. 22:25

Vaše razmišljanje potpisujem u cijelosti.
Ali, ako pitate, da li da se cijepi, cijepite ga, ako nema kontraindikaciju. Ne znam zašto se ne bi cijepio, a još i pitate. Onda ga cijepite. Jer, ako se desni neka pneumokokna bolest, npr. pneumonija, sinuitis, meningitis, onda ćete reći: gle, pitala sam, a onaj mi je rekao da se ne cijepi. Cijepite ga. Čim ste pitali, zna se odgovor.
Da u Hrvatskoj nema pojave da se čak i po pakiralištima ostavljaju ceduljice s brojem nekog ureda, u koji vas pozivaju da, ako se sjećate neke povrede, bolesti i sl. unazad 3 godine (rok zastare), i tražite neku odštetu, da im se slobodno javite. Dakle, netko, tko se razumije u tuženje potiče vas da razmislite o tome biste li uz određenu tarifu/proviziju pokupili neki novac. Dokle god to bude tako i dokle god ne doznamo tko su, i da li imaju neku komoru da sankcionira takvo ponašanje, mi ćemo imati u društvu jedan nered više, i to upravo od nekih koji su aktivni sudionici pravosudnog života naroda, ili to na svaki način žele postati, odnosno pojačati. A ako dotični koji pišu te ceduljice nisu ni u kakvoj komori, čudi me da oni, koji jesu u svojoj komori, na to ne reagiraju. Kao da im je svejedno da im netko uzima kruh.
Tako da niti medicinski odgovori ne mogu izlaziti iz okvira koje oni koji su zaduženi za red u društvu stalno namještaju prema potrebi svojeg biznisa.

Miriam1

24.01.2011. 19:51

Poštovani,

mojoj djevojčici s Down sindromom u dobi od 2,5 godine, koja je prošle jeseni krenula u vrtić, već je triput uzimanjem brisa nosa ustanovljena baketrija streptococcus pyogenes koja ni nakon višekratnog uzimanja Silapena nije iskorijenjena. Prije tjedan dana dana joj je injekcija extencilina, a u međuvremenu do uzimanja druge doze za oko dva tjedna, preporučeno joj je cijepljenje pneumom 23 kako bi se stvorio imunitet radi daljnjeg pohađanja vrtića i logopedskih i defektoloških terapija. Rečeno mi je da extencilin ne poništava djelovanje cjepiva, no ipak bih upitala da li je to točno, tj. da li penicilin stvarno nije kontrainidikativan pneumokoknom polisaharidnom cjepivu? Ne razumijem se u kemijski sastav cjepiva, ali nekako mi logika govori da ako je streptokok u cjepivu da bi ga penicilin mogao poništiti, te da bi trebalo pričekati dok extencilin ne obavi svoje, što opet znači nekoliko tjedana kod kuće. Ispričavam se ako pitanje nije na mjestu i istovremeno zahvaljujem na odgovoru!

Darko Richter, dr. med.

24.01.2011. 22:25

Joj, joj, joj.
Streptococcus pyogenes nema veze s pneumokokom (Streptococcus penumonaie).
Tako da je u redu da se pokuša eradicirati piogeni streptokok, ali od cjepiva protiv pneumokoka, njemu neće biti ništa, baš ništa.
Antibiotik i pneumokokno cjepivo niti najmanje se ne ukrštaju, jer se radi o mrtvom cjepivu.
Dakle, neka se pokuša riješiti piogeni streptokok, a u tu svrhu bilo bi dobro vidjeti odakle on stiže do djeteta: obično ga imaju drugi u vrtiću, ili u kući.
Općenito nije loše da se dijete, osobito dijete s Downovim sindromom cijepit protiv penumokoka, i pogotovo ako ide u vrtić. Ja bih vam preporučio najprije Prevenar, a za 2 mjeseca Pneumo23.

Miriam1

25.01.2011. 16:31

Dragi doktore, puno Vam hvala na brzom odgovoru! Svi ćemo u kući napraviti briseve nosa i grla i isključiti (ili potvrditi) kliconošu u kući, a ako budu negativni obavijestit ćemo i glavnu sestru u vrtiću da upozori roditelje da daju pregledati svoju djecu. Dijete ćemo cijepiti kako ste nam preporučili! Lijep pozdrav!

osobica

12.02.2011. 22:11

Pozdrav!

Imam šestomjesečnu kćer, do sad isključivo dojenu i dobrog zdravlja, još nije bila bolesna, krvna slika je odlična. Budući da će sa 13 mj krenuti u jaslice- zanima me da li je dobro cijepiti ju Prevenarom- opreznosti radi?

Nisam ljubitelj toga da se dijete cijepi za sve i svašta i ako nema potrebe- tako da sam već dugo u dilemi što učiniti sa ovim cjepivom?
Da li je pametnije cijepiti ju prije polaska u jaslice, ili pričekati vrijeme jaslica i vidjeti kako se dijetetov organizam nosi sa dječjim bolestima?

Odnosno, da li sad odmah cijepiti i na taj način (nešto) spriječiti- ili prvo pokušati ojačati djetetov organizam na prirodniji način (zdrava hrana, boravak na zraku..itd) i nadati se najboljem, pa tek onda cijepiti ako se pokaže da je sklona upalama?

Hvala!

Darko Richter, dr. med.

13.02.2011. 11:45

Meni bi bilo zanimljivo konačno čuti tko to podučava naše vrle majke, da se javljaju s pitanjima, koja ne moraju biti nužno pogrešna ili loša, ali su skoro obavezno garnirana čudnovatim i čudovišnim obrazloženjima. A to znači da se u 21. stoljeću ne razumiju osnovne stvari. Nisu to pitanje stručnjaka i visokoparne medicine, već osnoven higijenske stečevine civiliziranog društva. Koje, još uvijek, očito, nisu jasne.
"Da li je pametnije cijepiti ju prije polaska u jaslice, ili pričekati vrijeme jaslica i vidjeti kako se dijetetov organizam nosi sa dječjim bolestima?" Isto kao da pitate: da lil je pametnije oprati ruke prije jela, ili pričekati da ručak prođe, pa vidjeti kako će se dijete nositi s mogućim bolestima, glistama, itd.
"Odnosno, da li sad odmah cijepiti i na taj način (nešto) spriječiti- ili prvo pokušati ojačati djetetov organizam na prirodniji način (zdrava hrana, boravak na zraku..itd) i nadati se najboljem, pa tek onda cijepiti ako se pokaže da je sklona upalama?" Evo, isti odgovor kao gore.

Vi dijete možete, i ne morate cijepiti. Ali, agko ga hoćete cijepiti, onda to treba učiniti, očito, PRIJE događaja koji se želi spriječiti, ili PRIJE okolnosti koje pogoduju događaju koji se sprječava. Plan bi bio da sada, u razmaku od 2 mj., primi 2 doze Prevenar-a, au drugoj godini, ili oko 6 mj. nakon zadnje doze, primi i treću.

osobica

13.02.2011. 15:15

AH, nisam ni sumnjala da ćete popljuvati moje pitanje, al- priznajem, nisam očekivala ono o "čudovišnim obrazloženjima".. al, ajd dobro..

Zbilja mi nije jasno čemu takav komentar- jer prije nego cijepim svoje dijete- želim odvagnuti koje su koristi cjepiva, kao i njegove loše strane i moguće nuspojave.

Koliko je pametno cijepiti dijete sa svime što imamo na raspolaganju i što nam je dostupno- samo zato jer bi u suprotnom MOGLO biti nešto loše?

Zanima me koliko je to cjepivo istraženo, kvalitetno i dobro? Pitala sam Vas ovo sve jer me zanima JOŠ JEDNO mišljenje- jer sva ostala koja sam čula- nisu me dovela nigdje, i dalje sam u dilemi.

Nekoliko pedijatara mi je reklo da NE BI s tim cijepili SVOJU djecu, dok su drugi rekli da bi (igrom slučaja, ovi drugi nemaju svoju djecu).

pa eto, htjela sam čuti još jedno mišljenje- a ne da me se popljuje što uopće postavljam takva pitanja.

Sve o doziranju, razmaku između cjepiva i načinu davanja cjepiva- znam, hvala.

Darko Richter, dr. med.

13.02.2011. 16:05

"Zbilja mi nije jasno čemu takav komentar- jer prije nego cijepim svoje dijete- želim odvagnuti koje su koristi cjepiva, kao i njegove loše strane i moguće nuspojave."
Evo opet primjera kako bismo mogli razgovarati o pitanjima koja se ovjde postavljaju, i kakvo ste postavli i vi.
Naime, uopžeće niste pitali ono, što mi kasnije tumačite da vas je zanimalo. Odakle takav stav, da će netko pogađati što vas zanima.
Mene takva igra skrivača ne zanima, zamara me, i suočava se jednom činjenicom: da su danas ljudi koji me okružuju, uglavno neiskreni, i, što je najgore, nisu više toga niti svjesni. Vama još uvijek nije jasno da je pitanje, kakvo ste postavili, u svjetlu svojeg naknadnog objašnjenja, neiskreno i manipulativno. Ali, do toga ste došli tek kada sam vam rekao svoje mišljenje o zaostalisoti stavova koji proistječu iz vašeg prvog pitanja. .

"Koliko je pametno cijepiti dijete sa svime što imamo na raspolaganju i što nam je dostupno- samo zato jer bi u suprotnom MOGLO biti nešto loše?" To je sasvim vaša odluka. Ili hoćete, ili nećete.

"Zanima me koliko je to cjepivo istraženo, kvalitetno i dobro?"
Ovo je tek pitanje koje odražava nesnalaženej u današnjici. Zašto mislite da vas s lijekom ili cjpeivom netko želi "nasaditi". Je li to isto pitate za auto, perilicu, ili fen kada ih kupujete? Da vas ne udari struja, ili da ne plane u radu,... ?
Pa svi lijekovi danas, koji postoje kao lijekovi, istraženi su na jednaki načain. Cjepivo protiv pneumokoka, jednako kao i lijek za krvni tlak, ili mokrenje, ili antibiotik. Indikacije i kontraindikaciej se znaju. Ako se želite cijepiti, oni koji to trebaju provesti (ne svi liječnici koje tamo nabrajate,već vaš pedijatar ili obiteljski liječnik) trebaju znati kontraindikacije i na njih vas upozoriti, odnosno uskratiti cijepljenje. Ali, čemu diskusije o stvarima koje su u vašoj nadležnosti, tj. hoćete li se cijepiti, ili ne.

"Pitala sam Vas ovo sve jer me zanima JOŠ JEDNO mišljenje- jer sva ostala koja sam čula- nisu me dovela nigdje, i dalje sam u dilemi." Koliko vam mišljenja treba da biste se odlučili?Ako vam reeba pun mišljenje, onda je očito da čekate da netko za vas donese odluku. A ja baš neću biti taj.

"Nekoliko pedijatara mi je reklo da NE BI s tim cijepili SVOJU djecu, dok su drugi rekli da bi (igrom slučaja, ovi drugi nemaju svoju djecu)." Igrom slučaja ja sam cijepio svo troje svoje djece, dok drugi (u miloj nam domovini) nisu imali još pojma što je to Prevenar.

"Sve o doziranju, razmaku između cjepiva i načinu davanja cjepiva- znam, hvala." Ne znate, jer, ovo što sam konkretno napisao, teško da biste čuli bilo od koga drugoga u istoj miloj nam domaji. Možda znate nešto drugo, što je shematizirano, teza vašu situaciju, neću reći loše, ali manje dobro (efikasno).

osobica

13.02.2011. 21:00

ok, hvala na odgovoru!
Mislim da ju ipak nećemo cijepiti.

Darko Richter, dr. med.

13.02.2011. 21:40

To je sasvim vaša odluka.

pjacovic

10.03.2011. 15:40

Doktore, moj sin ima 13 meseci i ovog meseca bi trebalo bi da krene u vrtić. Rešili smo da ga vakcinišemo Prevenarom, ali dobijamo kontradiktorne informacije kad se radi o broju doza. Šta na svaetujete? Unapred hvala.

Darko Richter, dr. med.

11.03.2011. 00:00

Kontradiktorne informacije ne mogu postojati, jer sve piše u uputi uz cjepivo. U drugo godini života, daju se dvije doze, u razmaku od 2 mjeseca (odnosno, barem 2 mjeseca).

pjacovic

11.03.2011. 10:01

Hvala na odgovoru, cenićemo vašu preporuku.
Informacije za koje tvrdimo da su kontradiktorne smo dobijali od vaših kolega. Verujem da su i oni bili u stanju da to uputstvo pročitaju i upravo zato smo i bili zbunjeni.

Darko Richter, dr. med.

11.03.2011. 17:15

Po mojem iskustvu, "kontradiktorne" se informacije uvijek izrode tamo gdje to roditelji hoće. Pitaju jednoga, onda za svaki slučaj drugoga, i tako redom, i svaki puta novom ispitaniku kažu neku poluistinu iz prethodnog odgovara. Tako nastaju kontadiktorne informacije. Ne možete me ničim razuvjeriti da tako nije bilo i ovaj puta. Da se svaka konzultacija naplaćuje isto kao i kupnja cipela u dućanu, dakle odmah, ne bi bilo nikakvih kontradiktornih informacija, jer bi to svaki put akoštalo. Samo mi recite, koliko se liječnika kontaktirali po tom, tako jednostavnom pitanju, a koje vam piše i na internetu: utpikajet "prevenar spc" (summary of product charecteristics, i kliknite na "Posology and administration".

MarijaPas

07.12.2011. 02:10

Poštovani,

Molim vas za savjet i pomoć.
Imam sina koji je upravo navršio 2.godine. Krenuli smo u vrtić sa 13 mjeseci, i od tada je stalno bolestan, curi nos, kašlje, upale uha, sada upala pluća i streptokok pneumonia. Dobili smo danas drugu bočicu Amoksicilina.
Inače sam već čitala na vašim temama o ovim cjepivima, što sam danas htjela pitati pedijatricu. Ali me ona preduhitrila happy i preporučila cijepljenje prevenar cijepivom. A ja sam je htjela pitati za Pneumo23 pošto djete ima 2.godine.
Pa vas sad molim za mišljenje, što bi bilo bolje, pametnije napraviti? Pedijatrica mi je rekla da je Prevenar puno bolji od Pneumo23?

Zahvaljujem na odgovoru!
Lijepi pozdrav!
Marija

Darko Richter, dr. med.

07.12.2011. 10:40

Najpametnije bi bilo dati najprije 1 dozu Prevenar-13 cjepiva, a nakon 2-6 mj. docijepiti s Pneumo-23.