Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Kasnjenje s pilulom na drugi nacin - pomicanje vremena uzimanja


Autor Poruka

snjeguljica13

02.07.2007. 16:35

Postovana doktorice!

Uzimam vec dugo vrijeme kontracepciju i o svim se tabletama kao i zdravstvenim okolnostima dobro informiram. Htjela bih naglasiti da sam procitala skoro sve postove, ali nisam nasla nijedan koji bi odgovarao mojem pitanju.

Nakon dugog vremena uzimanja Diana 35 vec 6 mjeseci uzimam Yasmin (kratko Logest, ali sam ih zamijenila Yasminom zbog nuspojava) i jako sam zadovoljna njima.
Dana 20.6. trebala sam kasno navecer uzeti prvu tableteu sljedeceg ciklusa tableta, ali nisam nego sljedeceg dana ujutro, dakle 21.6. zatim sam iz odredjenih razloga nastavila uzimati tabele dalje isto ujutro (nisam uzela sljedecu tabletu isti dan, 21.6. navecer, nego 22.6 ujutro itd stalno ujutro). Ukratko, uzimanje tableta pomaknuo se za nekih 10-12 sati na kasnije.

Moje pitanje je sljedece: koliko se smanjila kontracepcijska zastita u mojem slucaju te je li moguce da dodje do zaceca u slucaju spolnog odnosa 29.6. i kasnije. (Za navedeni spolni odnos sam koristila i prezervativ, ali kako nisam pomno gledala happy kod uklanjanja istog, nikad se ne zna je li ovaj mozda puknuo ili nije).

Sve naputke sam procitala u vezi kasnjenja s pilulom, vezano za unutar ili vise od 12 sati, ali o kolikom se smanjenju kontracepcije radi kad se uzimanje pomakne kao kod mene, a zatim se redovno uzima, nisam jos procitala.

Hvala na odgovoru, nadam se da nisam bila previse nejasna u iznosenju materije.

Lijep pozdrav.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

02.07.2007. 20:35

Bili ste vrlo jasni. Tehnički, vašu situaciju treba promatrati kao da ste zaboravili uzeti prvu tabletu slijedećeg pakiranja. Time ste jajniku dali jedan dan više da eventualno dostigne ovulaciju, ali niste imali odnose u prvih dva-tri dana, kada je eventualna ovulacija još mogla biti besprijekorna. Daljnjim redovitim uzimanjem do 29.6. tu ovulaciju, ukoliko se i desila, ste neutralizirali djelovanjem na cervikalnu sluz, jajovode i sluznicu maternice, tako da mislim da nema nikakve šanse da ste trudni, pogotovo zbog kondoma. Koristite ga još ovaj tjedan, za svaki slučaj.

snjeguljica13

03.07.2007. 16:25

Postovana doktorice,

hvala Vam jos jednom na brzom odgovoru!
happy

Srdacan pozdrav!