Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Logest


Autor Poruka

Ivo Balenović, dr. med.

07.01.2018. 22:20

Poštovana, dodatna zaštita nije potrebna.

Maskarpone

17.01.2018. 16:35

Postovanje, da li ima kakve veze ako sam popila tabletu za dan poslije nedavno( oko mjesec dana ranije)? Da li je nuzno da se pocne sa tabletama prvi dan menstruacije ili moze 2., 3. dan? Da li u 7 dana "pauze" traje i dalje kontracepcija? Da navedem da imam policisticne jajnike.

Ivo Balenović, dr. med.

18.01.2018. 12:15

Poštovana, ukoliko se s tabletama ne počne 1. dan ciklusa, taj ciklus zaštita nije potpuna. Kod kontinuiranog uzimanja tableta zaštita traje i u vrijeme pauze.

soya90

05.02.2018. 01:20

Poštovani,
Koristim Logest već dve i po godine. Počela sam ih koristiti zbog akni koje sam imala u predelu brade i donje ivice mandibule,kao i na ledjima, sto mi je ginekolog rekao da su zbog hormonskog disbalansa. Imale su efekta sto se tog problema tiče,ali u poslednjih tri meseca akne su ponovo tu, pred menstruaciju se opet pomalo oseća PMS(u početku korišćenja ga nije bilo),čak dobijem dan ranije u odnosu na datum koji bi trebalo biti kada prekinem sa uzimanjem tableta. Da li bi trebalo da promenim tablete? Koje mi savetujete? Hvala unapred na odgovoru.
Srdačan pozdrav.

Ivo Balenović, dr. med.

06.02.2018. 19:05

Poštovana, najbolje i najbrže djelovanje na hiperandrogenizam (akne, masna koža i pojačana dlakavost) postiže se Diana 35 tabletama. Diane ne bi trebalo uzimati duže od 6 mjeseci. Nakon toga trebalo bi ih zamijeniti nekim niže doziranim kontraceptivom.

anamarija345

13.02.2018. 01:05

Postovani, vec 6 godina uzimam Logest tablete. Krvni nalazi su u redu, no bih li trebala napraviti pauzu od pijenja tableta? Tj., smijem li ih piti jos neko vrijeme bez pauze?
Unaprijed hvala!
Lijep pozdrav!

Ivo Balenović, dr. med.

13.02.2018. 14:20

Poštovana, dok su nalazi u redu ne treba raditi nikakvu pauzu.

Naki

08.04.2018. 21:40

Postovani, pocela sam da pijem Logest pre 7 dana. Zadnja 2 dana imam nadutist i bolove u stomaku. Inace imam dijagnozu nervoznih creva i pijem terapiju za to zadnjih 6 meseci. Da li Logest moze da utice na pogorsanje mog stanja vezano za creva i crevnu floru? Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

09.04.2018. 11:40

Poštovana, moguća nuspojava tableta je bol u trbuhu, praćen povraćanjem i/ili proljevom. Ukoliko bi se simptomi pogoršavali prekinite s tabletama.

Naki

14.04.2018. 20:55

Postovani, samo jos jedno pitanje. Posto mi je ovo prva kutija Logesta koju pijem da li je normalno da mi se posle ciklusa nastavio braon sekret i da li to nesto znaci? Da li treba da prekinem terapiju posle ove prve popijene kutije Logesta. Hvala unapred!!!

Ivo Balenović, dr. med.

15.04.2018. 21:35

Nema potrebe za prekidom terapije, radi se o probojnom krvarenju. Ono nije opasno i ne umanjuje zaštitu.

Naki

13.05.2018. 09:15

Postovani, evo mene sa novim pitanjem. Trenutno sam na drugoj kutiji logesta. Od pre 7 dana imam bolove po dnu stomaka slicne menstrualnim. Moj ginekolog na ultrazvuku je nasao cistu od 30×20mm na levom jajniku i prepiso mi antibiotik. Vec 3 dana ga pijem ali jos uvek me boli stomak. Zanima me i Vase misljenje. Da li je cista mogla da se stvori od logesta ili je od prehlade? I da li su ovi bolovi povezani sa cistom ili su reakcija hormona od logesta posto su bolovi i dalje pristni i pored terapuje antibiotika? HVALA UNAPRED!!!

Ivo Balenović, dr. med.

13.05.2018. 14:00

Poštovana, cista nije niti od logesta niti od antibiotika. Cista na jajniku je širok pojam i ona ne mora nužno značiti patološku promjenu. Cista koja je kod Vas pronađena je premala da bi uzrokovala bolove. Logest također nije uzrok bolova. Antibiotik je indiciran u slučaju infekcije (upale). Vjerojatno je Vaš liječnik prepoznao znakove upale, te Vam na temelju toga propisao antibiotik. Ako bi smetnje potrajale preporučio bih da učinite urinokulturu i laboratorijsku analizu krvi.

Lope25

24.09.2018. 11:15

Postovani,
Logest pijem vec 5 godina i do sada nije bilo nikakvih problema. Nisam radila pauze od uzimanja posto mi je moj ginekolog rekao da nema potrebe za tim. Zadnju pilulu popila bih u petak, a menstruacija bi mi dosla 4. dana pauze, dakle u utorak. Medutim, prosli mjesec dobila sam je u ponedjeljak, dakle 1 dan prije. To me nije zabrinjavalo. Ovaj mjesec dobila sam 4 dana prije, dakle u subotu.
Zanima me je li to u redu, zbog cega dolazi do toga i sto dalje ciniti? Da li da sljedecu kutiju pocnem uzimati kao i obicno, na 8. dan pauze ili?
Hvala Vam unaprijed.

Ivo Balenović, dr. med.

24.09.2018. 15:46

Poštovana Lope25, nastavite s uobičajenim uzimanjem tableta. Krvarenje ne mora uvijek nastupiti u isto vrijeme. Ponekad se kod žena koje uzimaju oralne kontraceptive javljaju nepravilna probojna krvarenja, a ponekad menstruacija može izostati. Oralni kontraceptivi ne mogu idealno zamijeniti prirodne hormone i zbog toga može doći do nepravilnih krvarenja.

taurus1

11.11.2020. 08:15

Poštovani
Pijem Diane 35 već skoro 3 god sa prekidima.
Sindrom policističnih jajnika i akne na licu. (zadnjim ultrazvučnim pregledom je utvrđeno da cista više nema). Rečeno mi je da se Diane piju sve dok se stanje lica ne poboljša i prelazi se na drugi kontraceptiv. Meni je lice sve gore i gore kada ih pijem, svakim danom sve više bubuljica izađe..što se tiče ciklusa uredan je sa Dianama i na vreme,menstruacije nisu toliko bolne i obilne.. ali sa kozmetičke strane zaista ne mogu da shvatim da taj lek meni izaziva tolike promene na licu, gde god da se pipnem izlazi gnojna bubuljica. ( da naglasim i to da mi se u pojedinim delovima lice dosta suši,i kosa mi je gora nego ikad,u smislu mašćenja, a Diane bi trebale sve te probleme da reše? meni nikako nisu!) Kada ih ne pijem u toku 7dnevne pauze, lice mi je u normalnom stanju. Savetovali su mi da predjem na Logest, recite mi svoje mišljenje sudeći po ovome što sam napisala,da li podhitno da prestanem sa Dianama i da pocetkom sledeće menstruacije krenem sa drugim pilulama.

Ivo Balenović, dr. med.

11.11.2020. 12:20

Poštovana, prema navedenom, savjetujem da prekinete s Dianama i pređete na drugi kontracepitv (Logest).