Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


probojno krvarenje


Autor Poruka

ivaa1511

24.01.2014. 21:05

Zahvaljujem na odgovoru!

Još me nešto zanima... ovo probojno krvarenje je kao kada imam menstruaciju. Tablete ću piti do kraja, još ih imam 7, ali što dalje? Pauza 7 dana, pa nova kutija ili?
Hoću li opet imati menstruaciju kad završim s tabletama kao inače ili ju ovo sad zamjenjuje. Zbunjena sam...
Unaprijed zahvaljujem!

Dejan Šakoronja, dr. med.

24.01.2014. 23:05

Do kraja uzimate. Pauza te novi blister. Imat ćete menstruaciju.
Moguće je da se ovo krvarenje nastavi do menstruacije.

maglica25

31.03.2014. 21:35

Poštovani,

imam 37 godina i koristim Novynette nešto više od godinu dana. Na drugoj i šestoj kutiji pojavilo mi se probojno krvarenje. Nakon te šeste kutije bila sam na redovnom pregledu koji je bio uredan te je doktorica rekla da nastavim uzimati Novynette jer mi odlično odgovaraju i nemam nikakvih nuspojava. Nakon toga je sve bilo u redu, no sad mi se opet javilo krvarenje oko 15-te tablete. Tablete uzimam redovno uvijek u isto vrijeme, uzimam i folnu kiselinu. Mislite li da bih ipak trebala promjeniti tablete? Ako da, što biste preporučili?

Srdačan pozdrav

Dejan Šakoronja, dr. med.

31.03.2014. 21:55

Nastavite uzimati dalje. Povremeno je moguć spoting.
Osobno ne bih do daljnjeg mjenjao iste.

satine0

21.04.2014. 23:10

Poštovani,

Imam vrlo sličnu situaciju kao i većina djevojaka ovdje.

Pijem Yasmin već 8 godina i prvi put mi se probojno krvarenje dogodilo prije točno godinu dana, u travnju 2013, 14. i 15. dan je bilo vrlo vrlo malo smeđeg iscjetka i pošlo, bila sam kod ginekologa i objasnio mi je da se to ponekad zna događati radi dugotrajnog uzimanja pilula. Savjetovao mi je mjesec dana pauze od pilula nakon čega mi je menstruacija jako kasnila i ten mi je podivljao pa ne bih to ponavljala ukoliko nije neophodno.

Ove godine sam opet bila kod ginekologa i papa i ultrazvuk su mi u redu kao i krvni nalazi i jetrene probe, no jučer na 23.dan ciklusa dobila sam opet smeđi iscjedak, ovaj put obilniji, kao pred početak menstruacije sa malim ugrušcima te samo ujutro nakon mokrenja na papiru primijetila mrvicu sukrvice (jedva vidljivo ali razlikovalo se od smeđeg) koje se nije nastavilo, međutim smeđi iscjedak traje danas i drugi dan. Pretpostavljam da se radi o tom probojnom krvarenju, no možete li mi reći mogu li očekivati noramlnu menstruacjiu za 4-5 dana (ciklus mi je uvijek 28 ili 29) te koji je točan uzrok krvarenja ?

Hvala vam unaprijed.

Dejan Šakoronja, dr. med.

22.04.2014. 10:20

Isto vjerovatno probojno.
Menstruacije će vam stići u očekivano vrijeme.

Binasa1975

20.02.2017. 11:05

Postovani.
Koristila sam kontracepciju Yaz i nakon izvjesnog vremena sam dobila krvarenje. Zadnji menzes mi je bio 30.1. I jos imam krvarenje. Tacnije, vec 22 dana. Posjetila sam svog doktora koji mi je promjenio kontracepciju u jasmin i dao obrazlozenje da je krvarenje zbog stresa.
Svu terapiju koristim ali krvarenje ne prestaje
Molim savjet sta da radim dalje.
Lp

Ivo Balenović, dr. med.

21.02.2017. 19:35

Poštovana,
pošto krvarite već 22 dana bez prestanka svakako bi trebali napraviti ginekološki i ultrazvučni pregled. Nakon toga liječnik će odlučiti o promjeni terapije.

Tejša

09.04.2017. 20:40

Pijem lindynette 3 mj i sada mi se nakon popijene 15 tablete pojavio smečkasti icsjedak sa sukrvicom i imam bolove kao kad trebam dobiti menstruaciju..dali trebam brinuti ili je to normalno u prvim mj dok se tijelo ne navikne ? I zanima me dali pod tim smijem ici na ponovljeni papa test na koji sam narucena za ovaj tj. Ili cu morat prebaciti termin..lp

Ivo Balenović, dr. med.

10.04.2017. 21:00

Poštovana,
došlo je do probojnog krvarenja što je uobičajeno prilikom uzimanja kontraceptiva. Nije ništa opasno i kontracepcijska učinkovitost nije smanjena. Papa test je najbolje napraviti kada nema krvarenja.

hejmiti

01.05.2017. 01:05

Postovana,

Pijem YAZ vec 2 i pol godine i nikad nisam imala nikakvih problema. No, jucer se pojavilo probojno krvarenje koje traje i danas te osjetim lagane bolove u donjem dijelu trbuha. Iscjedak je smedjkasti sa nesto krvi, relativno oskudan. Trenutno sam na 16oj rozoj piluli u blisteru te menstruaciju tebam dobiti tek za 10ak dana (po obicaju). Takodjer, vec mjesec dana vjezbam, pa sam pomislila da moze biti i do toga.
Zanima me da li ima mjesta za brigu sto se tice zdravlja ili bilo cega drugog?

Hvala unaprijed, lijepi pozdrav!

Ivo Balenović, dr. med.

02.05.2017. 16:15

Poštovana,
probojno krvarenje je moguća nuspojava niskodozažnih kontraceptiva. Nije opasno i ne smanjuje kontraceptivnu zaštitu. Ukoliko bi se krvarenje ponavljalo kroz nekoliko ciklusa moglo bi se razmisliti o više doziranim tabletama.

marija375

10.05.2017. 19:15

Postovani,
Vec godinu dana imam problema sa aknama, problem sam pokusala da resim sa dermatologom nekoliko meseci uz preparate a potom i antib Dovicin. Nista nije pomoglo. Potom sam upucena kod ginekologa, UZ snimak uredan, ali vadjenjem hormona utvrdjeno da imam policisticne jajnike. Na preporuku ginekologa, 1.maja sam pocela prvi put koristiti Diane 35, prvog dana menstruacije. Inace sam imala redovan ciklus. Menstruacija mi je trajala dan duze nego inace, ali naredni dan tj osmi dan mi se javio smedjkasti iscedak, i dve kapi krvi, deveti dan takodje smedjkasti iscedak i kap krvi, da bi mi se danas, nekoliko sati nakon seksualnog odnosa sekret bio normalne boje ali ponovo se javlja krv-tri kapi. Na uputsvu za Diane sam procitala da moze u prva tri meseca doci nus pojava ovog tipa, pa me zanima vase misljenje i da li je ova pojava zabrinjavajuca i da li treba da posetim ponovo ginekologa?
Takodje jos jedna cinjenica koja me zanima, nisam dovoljno upucena a iskreno nije mi palo na pamet da pitam ginekologa, pilule pijem 21 dan i 7 dana pauze, sta ukoliko ja ne dobijem menstruaciju u tih 7 dana pauze? I da li bih u tom slucaju bila zasticena te dane kada ne koristim pilule (ukoliko ne dobijem)? Hvala puno!

Ivo Balenović, dr. med.

12.05.2017. 09:55

Poštovana,
radi se o probojnom krvarenju što je česta pojava u početku uzimanja kontracepcijskih pilula. Nakon 2 do 3 mjeseca stanje bi se trebalo stabilizirati. Od trudnoće ste zaštićeni tijekom uzimanja pilula kao i u vrijeme pauze. Kontracepciju trebate uzimati redovito.

sudijas

12.05.2017. 19:20

Pozz. Koristim oralnu kontracepciju Microgynon 5 mjeseci. Prvih četri mjeseca nakon ispijenih tableta dobijem 4 dana pauze. Ovog mjeseca, zadnju tabletu (21) popila sam u srijedu u 22 časa a već sutradan u četvrtak oko 20 časova dobila sam prve naznake krvi koje neizlaze van, već se daju primjetiti na vrhu prsta, a danas dakle petak, ta krv se pojačava i kao da se pretvara u pravu menistruaciju. Moje pitanje glasi da li da ja ovo krvarenje računam kao menistruaciju iako je uranila dva dana,ili je riječ o probojnom krvarenje jer se javilo unutar 21 tablete. Da li je ova pojava kod mene normalna, te da li da pilule nastavim da pijem po ustaljenom režimu. Unaprijed hvala

Ivo Balenović, dr. med.

13.05.2017. 18:20

Poštovana,
nastavite s uobičajenim uzimanjem tableta. Radi se o menstruaciji i nema razloga za brigu.

provjereno

13.11.2017. 23:30

Postovani,
Pijem yaz dvije godine, no ovaj mjesec mi se na sestoj piluli pojavila kap krvi, a sutradan navecer i kap smedjkastog iscjedka. Zanima me da li se radi o probojnom krvarenju, te da li je umanjena efikasnost pilula. Takodjer, zanima me da li je to moglo nastati kao poaljedica alkohola, s obzirom da inace ne pijem alkohol, ali sam ovu i proslu subotu konzumirala?

Ivo Balenović, dr. med.

14.11.2017. 16:40

Poštovana, radi se o probojnom krvarenju i kontracepcijska učinkovitost nije smanjena. Nema veze s alkoholom, to je uobičajena pojava. Ukoliko se ponavlja ili je krvarenje jače mogu se uzeti kontraceptivi s višom koncentracijom hormona.

larisa123

14.11.2017. 16:40

Poštovani, znam da nije tema al trebam pomoc. Trudnica sam u 30.tjednu, dobila sam herpes na usni na licu imala sam ga cesto i prije trudnoce. Brine me sto sam sa rucnikom obrisala usne a zatim sam obrisala istim rucnikom i spolovilo nakon tusiranja, te sam dirala i usnicu i isla kasnije na wc bez da sam oprala ruke. Da li mogu tako dobiti genitalni herpes? Moram li doktoru ili da cekam ako ce se javit promjene na vagini? Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

15.11.2017. 10:20

Poštovana, herpes simplex je čest i nije opasan. Vi ste inficirani herpesom tipa 1 koji uzrokuje labijalni herpes (u području usta). On se prenosi direktnim dodirom, slinom ili preko pribora za jelo. Nakon primarne infekcije virus se smiešta u živčane ganglije gdje živi, te može izazvati sekundarnu fazu, tj. ponovno izbijanje simptoma što se kod vas desilo. Herpes simplex tipa 2 uzrokuje genitalni herpes i on se prenosi spolnim putem i može se prenijeti s majke na dijete. Osobe koje su inficirane jednim tipom virusa često su otporne na drugi.