Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


yasmin


Autor Poruka

dr.jelena

04.02.2008. 21:05

Pozdav! Nesto me zanima jako. Možda nije toliko vezano uz ovu temu, ali bi bila jako zahvalana na odgovoru. Posljednjih par mjeseci početkom spolnog odnosa, rodnica mi je izrazito suha i stvara mi osjećaj nelagode. Medjutim kad se navlažim sve je ok. Ista prica je na kraju odnosa. Dal li je uzrok tome prealkalan ph rodnice ili... ? Postoje li kakve tablete za to? A ujedno pijem i Yasmine mjesec dana i osjecam povecanje libida, a ovo prethodno mi stvara toliko opterecenje i uopce ne mogu uzivati... Fala lipa!!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

05.02.2008. 00:05

Ovo uopće nema veze sa temom, ali bome ni sa ginekologijom happy pa vam mogu samo dati savjet starijeg: ne počinjite odnos dok niste spremni na njega.

nastija

05.02.2008. 19:10

Poštovanje!
Možete li mi odgovoriti da li yasmin prestaje djelovati ako sam nakon predzadnje tablete u ciklusu nakon 4 i pol sata povraćala i da li je potrebno popiti još jednu tabletu, odnosno koje su mi mogućnosti?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru i ispričavam se ako je pitanje već postavljeno.

majakoli

05.02.2008. 19:10

Molila bi Vas odgovor. Imam 25 godina i dijagnozu policističnih jajnika. Do prije dva mjeseca sam koristila Diane 35, da bi u prosincu prešla na Yasmine preporukom ginekologa. Piluile pijem redovito i niti jednu nisam izostavila. Kako mi je u svibnju 2007 dijagnosticiran HPV virus ginekolog mi je preporučio da koristim ulje gospine trave umočen u tampon i to stavljam u rodnicu. HPV se maknuo ( za sada). Naime zanima me koliko je smanjeno kontracepcijsko djelovanje pilule jer sam pročitala da u kombinacijom sa tabletama gospine trave tablete imaju smanjeno djelovanje, a ja sam imala odnos sa partnerom u kojem nisam koristila dodatnu kontracepciju.

Hvala puno

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

05.02.2008. 21:50

Nastija, sve je u redu i ništa ne trebate poduzimati, zaštita je potpuna.
Majakoli, čak niti ne znam što je gospina trava, ali vam sa punom sigurnošću tvrdim da nije ništa štetila vašoj zaštiti od trudnoće.

klax

06.02.2008. 12:30

Poštovanje!
Osijećam se pomalo kao outsider tu, ali evo da vam ukratko ispričam svoju situaciju. Imam 20 godina, prije otprilike mjesec dana sam bila na ginekološkom pregledu i pošto imam dečka, ginekologinja mi je prepisala yasmin. Počela sam piti tablete prvog dana menstruacije, dakle 01.02. Još uvijek nisam imala prvi spolni odnos i htjela sam pričekati da budem potpuno sigurna i sad sam spremna, čekam samo da mi prestane krvarenje. Ovaj moj post je više kao još neka posljednja stručna potvrda s vaše strane da sam osigurana od neželjene trudnoće. Hvala unaprijed na vašem odgovoru i hvala puno na trudu koji ulažete jer vidim da ste pomogli već mnogima!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

06.02.2008. 13:50

Dobrodošla u svijet žena, i nikako niste tu autsajder. Čestitam na pameti i odgovornosti, i imate stručnu potvrdu da ste zaštićeni od trudnoće.

malen@

09.02.2008. 02:15

diane 35 sa pocela piti prije godinu dana zbog problema sa tenom i sada mi je ginekolog preporucio jasmine i pitao da li zelim njih uzimati umjesto diane. koja je razlika izmedu diane i jasmine i koje su bolje. unaprijed hvala

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

09.02.2008. 11:00

Razlika je u sastavu. Ne mislim da trebate prelaziti na Yasmin ako vam je dobro na Diane, jedne nisu bolje od drugih i obrnuto. Promjenom ćete samo povisiti vjerojatnost pojave nuspojava.

obicna_cura

09.02.2008. 11:00

Draga doktorice,
upravo bi danas trebala popiti zadnju tabletu mog šestog pakiranja yasmina.
Jučer popodne mi se, naime, pojavilo lagano krvarenje, ali sam ipak popila predzadnju tabletu. danas je krvarenje još tu, a ja ne znam da li da popijem još tu zadnju ili ne. Vjerojatno ćete mi i savjetovati da popijem kutiju du kraja, ali mene zanima zašto se to krvarenje pojavilo? Nisam niti jednom zaboravila popiti tabletu, nisam imala nikakvih seksualnih odnosa.
Da li je to možda zbog toga da je ne stignem uvijek popiti TOČNO u određeno vrijeme, nego se ponekad desi da je pola sata kasnije popijem?
Unaprijed sam Vam zahvalna na odgovoru,
Sandra

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

09.02.2008. 16:10

Ma ne, to se jednostavno dešava. Život nije uvijek jednoličan, jednom smo zabrinuti, sretni, očajni, pod stresom - shvaćate što želim reći. Zato i tablete, koje su dizajnirane za jednoličnost, nekad malo omanu. Ali apsolutno ništa zabrinjavajuće.
Potpuno je svejedno da li ćete popiti tu zadnju tabletu, nova kutija nakon pauze od 7 dana.

yasmine20

09.02.2008. 16:15

Poštovana doktorice,
U utorak sam popila zadnju tabletu iz pakiranja,uvijek mi krvarenje počne u petak,tj. 3 dan pauze,no to se ovaj put nije dogodilo, pa sam sad napravila test na trudnoću i negativan je,ne razumijem koji je razlog kašnjenja menstruacije.Inače,Yasmine koristim godinu i pol dana i nikad nisam imala problema,a pilule pijem redovno.Da li je moguće da je test lažno negativan ili mi je možda razlog kašnjenja to što sam uz Yasmine koristila i kapsule Itrac3?Zahvaljujem na odgovoru

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

09.02.2008. 21:10

Ne mislim da ste trudni. Na vas se odnosi i ovaj prethodni odgovor: Itrac je djelovao kao stres na organizam i sve se malo poremetilo. Ali ništa zabrinjavajuće.

dingač

19.02.2008. 18:45

Poštovana doktorice,
pila sam yasmin nešto manje od 2 i pol godine i ginekologica mi je preporučila pauzu od 3 mjeseca i zanima me je li normalno da prva menstrucija nakon prestanka uzimanja yasmin tableta kasni i koliko bi maksimalno mogla kasniti a da to bude normalno?
Unaprijed hvala na Vašem odgovoru!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

19.02.2008. 21:05

Nije zabrinjavajuće što kasni. Naravno, pretpostavljam da ste sigurni da niste trudni. Ako su vam i prije uzimanja tableta menstruacije bile neredovite, tako će biti i sad. Ako nisu, vjerojatno jajnicima samo treba malo vremena da se uhodaju. Ako vam treba kontraceptiv, preporučujem da više ne radite pauze.

tigrica

20.02.2008. 12:50

Proslo je 3-4 mjeseca od kad sam pocela piti yasmin. Svugdje sam citala da su to najbolje kontracepcijeske pilule na trzistu. Da sprecavaju zadrzavanje vode i takve stvari (da sad sve ne nabrajam).
E pa ja mislim da se meni desilo skroz suprotno. U tijelu mi se zadrzava voda i to dosta. Osjecam se skroz nabijeno i napuhnuto, pilule sam pocela piti zbog kontacepcije ali i zbog policisticnih jajnika. Mene samo zanjima koje su to tablete koje su slicne yasminu, ali od kojih se mozda nebi zadrzavala voda u tijelu. I kako da se te vode rijesim? I dali bi se samo mogla prebaciti na neke druge , naravno uz konzulltaciju ginekologa? Mislim da sam sve sad malo zbrckala ali se nadam da cete se snaci!
Unaprijed hvala!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

20.02.2008. 13:50

Niste zbrčkali, sve sam shvatila. Svaki će vam kontraceptiv (ovisno o vašoj tjelesnoj težini, kod mršavijih manje kod debljih više) navući 2-3 kilograma viška vode. Yasmin bi u tom smislu trebao biti najbolji, tj. najmanje to raditi. Međutim, ima smisla promijeniti kontraceptiv, pa ako je i na drugom tako ili gore odmah se nakon mjesec dana vratiti na Yasmin. Obzirom na PCOS, najbolje rješenje bi vam bilo probati Diane 35.

leona24

20.02.2008. 13:50

poštovana dr.
moje pitanje je slijedeće,
15.02. sam dobila zadnju menstruaciju, ciklusi su mi redoviti svakih 28 dana, sinoć 19.02. sam imala spolni odnos bez zaštite, da li je potrebno popiti tablete za dan poslije? Doma imam TRINOVUM koje sam prije 3 mjeseca prestala piti. Ako je potrebno, zanimaju me koje tri, iz prvog, drugog ili trećeg dijela kartice?
Unaprijed hvala.

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

20.02.2008. 15:45

Peti dan ciklusa nije potrebno ništa piti, niti bi bilo potrebno sve negdje do jedanaestog dana ciklusa.

Bagy

21.02.2008. 14:21

Poštovanje.

Imam jedno pitanje u vezi dobivanja tbl.Yasmin. Naime,otkrila sam da imam policistične jajnike a zbog toga i neredovite menstruacije i kao moguću terapiju ginekolog mi je preporučio Yasmin i dao recept,jučer sam otišla po prvo pakiranje al kako na uputstvu piše da se dobivaju na liječnički recept mene zanima dali ću prije svakog novog pakiranja morati po novi recept??? Mogla sam to pitati i u ljekarni al eto,zaboravila sam.