Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4050 | Broj poruka: 47540

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1


Yaz i PAUZA


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

kikky9

20.11.2019. 13:45

Pozdrav,

Već sam pisala na ovu temu. Zadnjih nekoliko ciklusa sam kratila pauzu kod Yaz tableta kako bi pomjerila početak ciklusa idućeg blistera. Bila sam na bijelim placebo tbl po 3 dana pa započinjala novi blister. Tako da prebacim da mi novi blister počinje na ponedjeljak. E sad. Budući da najvise vremena budem s deckom vikendom, onda mi se dogodi da mi ta pauza (3.i4. Dan bijelih tableta) budu na subotu i nedjelju.
Sad bih opet pomjerila ciklus da počinjem na nedjelju, jer ako mi je 4dan nedjelja pauze, uvijek imam neku paniku jesam li i taj četvrti dan pauze zaštićena . Je li bolja preporuka da kratim roza tablete, da ih popijem 23 ili da skratim pauzu da ne bude 4 već 3 dana?
U zadnje vrijeme od stresa imam često mekše stolice 1-2 dnevno, pa me i to brine?

Puno hvala

Ivo Balenović, dr. med.

20.11.2019. 20:35

Poštovana, nema potrebe za promjenom ritma uzimanja. Žene koje uzimaju kontraceptive zaštićene su konstantno. Dakle i za vrijeme uzimanja aktivnih, kao i u vrijeme placebo tableta (ili pauze). Mekše stolice neće smanjiti učinkovitost kontraceptiva.

Ichbin

22.11.2019. 18:15

Postovani pila sam adexu. Ovaj mjesec sam napravila pauzu zbog zdravstvenih problema. Zadnji odnos sam imala 2 dana nakon zadnje popijene tablete (23.10) i to s ejakulacijom. Danas sam trebala dobiti menstruaciju ali nisam, i ne osjecam nikakve simptome da dolazi. Postoji li mogucnost trudnoce? I tablete nazalost ne mogu kupiti prije utorka, ako dobijem menstruaciju u medjuvremenu necu moci poceti od prvog dana. Kako dalje postupiti?

Ivo Balenović, dr. med.

23.11.2019. 11:05

Poštovana, nakon prestanka terapije oralnim kontraceptivima postoji mogućnost izostanka menstruacije. Ciklusi se reguliraju unutar dva do tri mjeseca. Budući da ste redovito uzimali terapiju, a odnos je bio dva dana nakon zadnje tablete, zaštita je trebala biti djelotvorna. Ukoliko ne krećete sa tabletama od prvog dana menstruacije potrebna je dodatna zaštita tijekom prvih deset dana uzimanja jer u tom slučaju zaštita ne nastupa odmah.

kikky9

25.11.2019. 18:30

Poštovani, hvala na odgovoru.
Ovu pauzu u YazU bih kratila, točnije bila bih 3 dana na bijelim placebo tabletama i onda krenula s novim blisterom. Iz razloga jer mi je najpraktičnije da mi nedjelja bude prvi dan u novom blisteru.
S obzirom da sam zadnjih nekoliko puta skracivala pauzu po jedan dan (držala sam 3 dana pauzu umjesto 4), Hoće li organizam shvatiti kao šok ako idući mjesec budem normalno 4 dana na pauzi?

Kažem, bas se sad zaredalo nekoliko ciklusa da sam kratila po jedan dan pauzu.
Pa ako idući mjesec budem normalno sva četiri dana na pauzi, je li zaštita potpuna u toj zaštiti od četiri dana (kako zapravo i je propisano) bez obzira sto sam kratila prethodnih ciklusa pauzu po jedan dan? Pitam jer me malo strah da nisam organizam navikla na 3 dana pauze pa da onda ne bude šok kad napravim normalno 4 dana?


Ivo Balenović, dr. med.

26.11.2019. 09:40

Zaštita neće biti smanjena, niti će biti šok za organizam ako se vratite na 4-dnevnu pauzu.

kikky9

29.11.2019. 23:20

Dakle: ne trebam koristiti dodatnu zaštitu idući mjesec kada budem ponovno 4 dana na bijelim placebo tabletama (ukoliko budem imala odnose bas u tok pauzi od 4 dana)? Unatoč tome sto si sad opet kratim pauzu na 3 dana, i tak sam već nekoliko ciklusa napravila. Znaci, idući mjesec kad konačno napravim punu pauzu od 4 dana, sva sam 4 potpuno zaštićena?
Malo me brine to sto sam često kratila pauzu.

Ivo Balenović, dr. med.

30.11.2019. 10:30

Zaštita će biti potpuna i tijekom uzimanja 4 placebo tablete, bez obzira što ste kratili pauze. Nije potrebna dodatna zaštita.