Kontracepcija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Yaz i PAUZA


Autor Poruka

kikky9

20.02.2022. 12:35

Na treći dan pauze imala sam odnos. Pauza je normalno 4 dana (danas je bas četvrti i od sutra krećem s novim blisterom). Mogu li smatrati da je odnos bio potpuno zaštićen (uzimajući u obzir sve one okolnosti od prošlog ciklusa -ako se sjećate da je možda bila prošla pauza produžena da nisam krenula s prvim danom tbl i ona 13.-a tableta propuštena).
Ukratko, uzimajući u obzir sve te okolnosti, je li odnos ovaj sad za vrijeme pauze nove bio potpuno zaštićen (iako nismo dodatnu zaštitu koristili)?

Ivo Balenović, dr. med.

20.02.2022. 21:40

Odnos je bio potpuno zaštićen.

kikky9

13.03.2022. 11:30

Pozdrav. Evo dugo nisam imala istu sličnu situaciju, ali svoje sigurnosti radi ću pitati. U subotu navečer imala odnos, u nedjelju rano ujutro išla raditi pa nisam vise bila (naravno:/) sigurna jesam popila pilulu, pa popila dodatnu iz one starije kutije. Ne bi me to brinulo inače, no od četvrtka (za 3 dana) trebam biti na pauzi pa ću Biti konkretna: ako sam popile 2 pilule u nedjelju, a ostalo mi je još ponedjeljak utorak i srijeda do pauze, i onda ako pijem po jednu tbl i tim idućim danima do pauze, to se neće smatrati kao produljenom pauzom? Sve dok pijem po jednu tbl, to ne može biti pauza? Pauza nastupa isključivo kad počne bijele placebo piti?
Pitam sad zbog tog skoka s 2 na jednu pa bas za tri dana pauza.
Hvala.

kikky9

16.03.2022. 00:00

Isprike na smetnji. Ne znam Jeste li vidjeli prethodna pitanja pa bih Vas ljubazno molila kad ste u mogućnosti da mi odgovorite jer mi se bliži četvrtak (kad bi trebala ta pauza nastupiti). Pa s obzirom na sve napisano od subote/nedjelju.
Puno Vam hvala

Ivo Balenović, dr. med.

16.03.2022. 11:30

Sve dok pijete po jednu tabletu nije pauza! Zaštita se neće smanjiti ako ste prije toga uzeli dvije ili više tableta. Pauza nastupa prekidom uzimanja. Zaštita nije smanjena niti tijekom propisane pauze.

kikky9

18.03.2022. 19:30

Hvala Vam. Razumjela sam sve sto ste rekli.
Dakle, pauza nije mogla nikako “ajmo reci, ranije nastupiti” ? jer sam u nedjelju popila 2 tbl pa onda pon, uto i sri po jednu pa zbog tog “samo po jednu zadnja tri dana pred pauzu”. Od četvrtka sam na bijelim tbl. Dakle pauza nije bila “produljena”? Nego je nastupila zapravo s prvim danom bijele tbl a to je četvrtak?

kikky9

20.03.2022. 10:15

Molila bih Vas dodatno pitanje; u subotu navečer sam imala odnos bez dodatne zaštite (to bi trebao biti treći dan pauze), nedjelja je četvrti. Partner i ja se nismo dodatno štitili (nismo koristili prezervativ).
Jesmo li trebali koristiti još dodatnu zaštitu ili je taj odnos bio potpuno zaštićen uzimajući okolnosti koje sam prethodno napisala?

I priupitat cu još jednom, znaci ako sam prošli nedjelju popila 2 tbl, a nakon toga po jednu, sve do četvrtka, pauza je nastupila tek u četvrtak kad sam krenula s bijelim tbl?
Evo; ako ikako možete ovo dvoje konkretno odgovoriti, bit ću od srca zahvalna.
puno puno hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

21.03.2022. 15:07

Dodatna zaštita nije bila potrebna. Učinkovitost kontraceptiva nije smanjena!!!!!!

kikky9

25.03.2022. 11:42

Pozdrav. Danas na petak 5-i dan aktivne tablete sam imala jednu proljevastu stolicu sat vemenea nakon popijene tbl. Nisam ništa uzimala dodatno. Riječ je o jednoj stolici takvoj ali dosta proljevastoj. Ukoliko budem imala odnose danas sutra mogu li smatrati da se tbl apsorbirala? Ne treba dodatna zaštita? Ili?

Ivo Balenović, dr. med.

28.03.2022. 16:46

Tableta se apsorbirala i nije potrebna dodatna zaštita.

kikky9

08.04.2022. 19:50

Pozdrav. Imam jedno uopćeno pitanje: kada se pije Yaz ili bilo koja druga kontracepcijska tableta, za vrijeme konzumiranja tableta, nije nikad potreban kondom? Dakle, osobe koje uzimaju oralne kontraceptive ne trebaju koristiti dodatnu zaštitu u vidu prezervativa? Zaštićene su i dok piju i dok su na pauzi?
Lp

kikky9

10.04.2022. 14:45

Pozdrav. Bit ću konkretna jer mi se dogodila ista situacija kao prošli ciklus. Na 21.i dan roza yaz tbl nisam bila sigurna jesam li rano ujutro popila pilulu (nedjelja; a noc prije subota na nedjelju sam imala odnos). Za svaki slučaj popila sam dodatnu tbl oko 13 sati. Do pauze su ostala još tri dana (pon, uto, sri) i od četvrtka bih trebala na bijele placebo tbl. Budući da sam danas dvije a do pauze nastavljam s jednom (znam sad već da se zaštita ne smanjuje), nego me zanima ovih preostalih par dana pauza NE MOŽE nastupiti SVE DOK PIJEM PO JEDNU ROZA TBL?

Puno puno puno hvala.

kikky9

10.04.2022. 14:45

Budući da sam dodatnu tbl popila iza 13 sati, jel od ponedjeljka preostala tri dana nastavljam u onom redovnom terminu od 8 ujutro?

kikky9

12.04.2022. 11:15

Lijep pozdrav, cijenjeni Doktore.
Ako možete pročitati prethodne postove vezane bas za navedenu situaciju od nedjelje i ususret pauzi koja treba u četvrtak nastupiti; pa javiti odgovor za dalje.
Lp
I od srca svako dobro za blagdane!

kikky9

12.04.2022. 16:40

Isprika na smetnji, evo doista od srca, da znam s obzirom na situaciju koju sam prethodno opisala; samo ako niste u mogućnosti savjetovati ako trebam kontaktirati svog ginekologa pa da to stignem prije blagdana? Pa vas molim ako me makar možete uputiti ako tako smatrate.
Još jednom, isprika na ponavljanju..

Ivo Balenović, dr. med.

15.04.2022. 12:25

Javite se Vašem ginekologu i za sve ostalo kontaktirajte isključivo njega. Nemam više volje u nedogled ponavljati isto. Molim Vas da mi više ne pišete jer Vam neću odgovoriti. Hvala!