Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Molim pomoć pri tumačenju patohistološkog nalaza nakon mastektomije


Autor Poruka

RubyCairo

19.12.2019. 21:40

Poštovani,
Molim Vas za pomoć pri tumačenju patohistološkog nalaza.

Majci (1942.) je 28.11. učinjena mastektomija lijeve dojke + SLNB

Patohistološka dijagnoza: Carcinoma lobulare invasivum mammae

I-uzorak: isječak tkiva dojke 19x14x5 cm, na površini je kožna elipsa 20x14cm, s bradavicom

Tumor: 1,5 cm makroskopske udaljenosti od najbližeg ruba neoštro ograničen sivkasti čvor promjera 1,8cm

Histološki tip: invazivni lobularni karcinom

Histološki gradus: . /.

Nuklearni gradus: II

In situ komponenta: prisutna

Limfovaskularna invazija: NE

Perineuralna infiltracija: prisutna

Resekcijski rubovi: bez tumora, mikroskopski, udaljenost od najbližeg resekcijskog ruba je 5mm

Ostale promjene: odvojeno je primljen isječak tkiva dojke 8x5x2,5 cm unutar kojega se histološki nalaze multicentrična sitna žarišta in situ karcinoma, dok se invazivnih nakupina ne nalazi. In situ karcinom u ovom uzorku ne nalazi se u području kirurških resekcijskih rubova.

Dodatne analize: Imunohistokemijski se u 100% tumorskih stanica nalaze pozitivni estrogenski i progesteronski receptori u jakom intenzitetu. HER2/neu je negativan, a Ki 67 proliferacijski indeks je oko 19% (luminalni A)

PTNM: pT1cN0

Sentinel l. č. : materijal je isječak mekog tkiva 5,5x4,5x2,5cm, na presjeku se nalaze dva limfna čvora promjera 1,3cm i 3,2cm, oba reaktivnog izgleda, bez tumora.

Molim Vas za pomoć pri tumačenju nalaza te eventualnu prognozu terapije. Spomenuta je mogućnost hormonske terapije, pa molim Vaše cijenjeno mišljenje na osnovu datog nalaza.

Ostali nalazi dosad napravljenih pretraga (rtg pluća i srca uredan, bez tragova svježe patologije i diseminacije osnovne bolesti; KKS uredna)

Hvala na odgovoru.

Lijep pozdrav

Katarina Antunac, dr. med.

20.12.2019. 21:20

Poštovana,
odstranjeni tumor je mali, odstranjen je u potpunosti, nije se proširio izvan dojke na limfne čvorove pazuha i izuzetno je povoljne biologije: hormonski pozitivan, Her2 negativan i niskog proliferacijskog indeksa, tako da je prognoza izvrsna. Nema potrebe za kemoterapijom ili zračenjem. Kako je hormonski pozitivan, potrebno je uvesti preventivno dodatno hormonsko liječenje kako bi se smanjio rizik eventualnog povrata bolesti. Onkolog će najvjerojatnije propisati neki od lijekova skupine inhibitora aromataze. Uzimaju se svaki dan tijekom 5 godina i načelno se dobro podnose. Naravno, bit će potrebne i redovne kontrole.

RubyCairo

01.01.2020. 13:25

Poštovana,

Hvala Vam na odgovoru.

Molila bih samo još Vaše mišljenje o navedenoj prisutnoj perineuralnoj invaziji.
Kakav je njezin prognostički značaj u ovom slučaju, s obzirom na cjelokupni nalaz?

Inače, majci je jučer na pregledu onkologa ordiniran letrozol i kontrola za dva mjeseca (sa nalazima KKS, markerom te UZV abdomena te dojke i aksila).

Hvala na odgovoru.

Lijep pozdrav

Katarina Antunac, dr. med.

02.01.2020. 10:20

Poštovana,
perineuralna invazija jest loš prognostički čimbenik, međutim nije bitan u tolikoj mjeri da bi utjecao na odluku o nastavku liječenja niti je nešto što bi Vas trebalo opterećivati.
Propisana terapija je uobičajena za ovaj tip i stadij bolesti.

RubyCairo

02.01.2020. 12:50

Poštovana,

Još Vam jednom zahvaljujem na odgovoru.

Lijep pozdrav i svako dobro!

anam777

03.01.2020. 11:20

Poštovani, molim Vas pomoć pri tumačenju PHD nalaza, mama je operirala rak lijeve dojke:
Patološka dijagnoza: Invasivum mammae-nst, pT2 N0, G2
Veličina uzorka: 10x8x3cm
ORJENTACIJA: DA
MARKIRANJE TUMORA: ne
FOKALNOST TUMORA: UNIFOKALAN
VELIČINA TUMORA: 2x1,5 cm
MAKROSKOPSKA UDALJENOST TUMORA OD NAJBLIŠEG RUBA RESEKCIJE: OD NAJBLIŽEG RUBA UDALJEN 1CM.
HISTOLOŠKI GRADUS: G2 Tumorsko tkivo građeno je tubularnih formacija i tračaka atipičnih umjereno polimorfnih epitelnih stanica s prominentnim nukleolom i obilne dezmoplastične vezivne strome infiltrirane limfocitnim infiltratom. Izbroji se 8 mitoza/10 VVP.
GRADIJUS JEZGRE: II.
PODTIP TUMORA: NOS.
KALCIFIKATI: NE
LIMFOKAPILARNA INVAZIJA: NE
PERINEURALNA INVAZIJA: DA
ER: NEGATIVAN
PR: NEGATIVAN
HER-2: 0, NEGATIVAN
PROLIFERACIJSKI INDEKS: 10%
MOLEKULARNI TIP TUMORA: TROSTRUKO NEGATIVAN
OSTALO: U okolici tumora vide se žarišta apokrine metaplazije i adenoze. Na rubovima resekcije je uglavnom masno tkivo, vezivno tkivo i tkivo dojke bez patohistoloških osobitosti. Koža i potkožje urednog su izgleda.
U masnom tkivu aksile nađe se 18 limfnih čvorova promjera do 1,5 cm, bez tumora, prožetih masnih tkivom, sa sinus histiocitozom.

Molim Vas tumačenje, jako se brinem, pogotovo jer vidim da je riječ o trostruko negativnom tumora za kojeg sam čitala da je visoko rizičan.
Unaprijed zahvalna

Katarina Antunac, dr. med.

09.01.2020. 10:15

Poštovana,
tumor jest trostruko negativan, međutim odstranjen je u potpunosti, nije velik i nije se proširio na limfne čvorove pazuha. Iz navedenog nije sasvim jasno da li je odstranjena cijela dojka ili samo dio dojke zahvaćen tumorom. Ukoliko je odstranjen samo dio dojke, bit će potrebno provesti zračenje ostatka dojke radi smanjenja rizika povrata bolesti u dojku. Ovisno o općem stanju bolesnice te drugim bolestima od kojih eventualno boluje, onkolog će se možda odlučiti i za adjuvantnu kemoterapiju.
U svakom slučaju, bez obzira na relativno nepovoljnu biologiju bolesti, tumor je mali, odstranjen u cjelosti, nije se proširio izvan dojke te postoje šanse za potpuno izlječenje.