Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Molim savjet, da li rabiti Nolvadex za DCIS dijagnozu


Autor Poruka

aliana

28.02.2007. 10:35

Lijep pozdrav i molim savjet. Imam 46 godina, redovan menstrualni ciklus.. i Povijest bolesti: Status post extirpationem tm. mammae lat. sin. (6.10.2006.) PHD: Ca ductale in situ, VEL. 0,9 CM, smješten u GLK lijeve dojke, G II; Status post reexcisionem (16.10.2006.) ; pTisNOMO, DO5. Od 27.12.2006. do 12.2. 2007. provedena je adjuvantna radioterapija , aplicirano TD 50 Gy u 25 frakcija s 2 nasuprotna tangencijska, polovična fotonska snopa, X6MV.../ da li je to uopće bilo potrebno obzirom na dijagnozu i moguće posljedice u budućnosti te molim Vas da mi objasnite dijagnozu. Osim toga me zbunjuje preporuka iz Otpusnog pisma da rabim Nolvadex 2x10 mg. o čemu tijekom redovnih kontrola za vrijeme radioterapije doktor nije rekao ništa, ja laički procjenjujem da bi imala veće moguće posljedice u ime smanjenja rizika recidiva?! i nije mi jasno gdje je utvrđeno da je "moja premaligna lezija" hormonski uvjetovana da bi opravdala korištenje Nolvadexa, a prepisala sam sve izraze i oznake iz Povijesti bolesti. Lijepo Vas molim za mišljenje, unaprijed hvala. Vesna

Mr. sc. Rudolf Tomek, dr. med.

03.03.2007. 23:00

DCIS nije premaligna lezija nego zloćudni tumor koji još nije prodro iz mliječnog kanalića dojke u okolno tkivo to jest nije probio bazalnu membranu. Budući se duktalni tumori dojke šire longitudinalno duž kanalića(a operacijskim zahvatom je odstranjen samo tumor koji je bio uočljiv) bilo je nužno provesti zraćenje dojke da se spriječi recidiv na dugom mjetu u dojci. Iz istog raloga vam je preporučen i Novadex budući su klinički pokusi pokazali da, nakon odstranjenja jednog/prvog DCIS-a, uzimanje Nolvadex-a značajno smanjie učestalost poonovne pojave DCIS-a ili invazivnog karcinoma u istoj i drugoj dojci.