Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Suspektna kvžica


Autor Poruka

Katarina Antunac, dr. med.

07.11.2019. 11:05

Poštovana,
za svaki slučaj napravite UZV dojki

Mirela2204

20.11.2019. 19:15

Pozdrav, bila sam na ultrazvuku dojki i nalaz je sljedeći:
Dojke: Koža i potkožno masno tkivo urednog izgleda. Cooperovi ligamenti pravilnog tijeka. U obje dojke žljezdano tkivo urednog izgleda, za dob (27 godina) ne nađem suspektnih promjena.
Aksile: lijevo uredno.
U desnoj aksili promjena veličine 6x11x7mm, neoštro ograničena, solidna.
Limfni čvorovi reaktivni.
Musculus pectoralis pravilnog tijeka.
Dg: promjena u desnoj aksili.
Preporuka punkcija pod konzrolom uzv i citološka analiza te se javiti u ambulanzu za bolesti dojke.

Mozete li mi pomoci protumačiti nalaz? Je li moguće da je riječ o nečem "opasnom"? Doktorica je rekla da joj se ne čini kao klasični fibrom pa da bi voljela provjeriti no da nema mjesta za paniku jer su dojke i okolno tkivo oba pazuha uredni.
Je li moguće da se radi samo o cisti ili natečenom limfnom čvoru? Krvna slika je rađena kada je kvržica prije 3 tjedna napipana i bila je uredna. Hvala i lp,

Mirela2204

20.11.2019. 20:20

Dodatak: mislim da nisam napisala u cijelosti- u desnoj aksili promjena veličine 6x11x7mm, neoštro ograničena, solidna, uu manju promjenu 2x4 mm.

Katarina Antunac, dr. med.

21.11.2019. 19:55

Poštovana,
baš kao što Vam je rekla doktorica, nema mjesta panici ali sam UZV ne može reći o čemu se točno radi. Učinite predloženu punkciju.

mkukole

02.01.2020. 12:50

Poštovani,
Imam 50 godina i do sada nikakvih problema sa dojkama, oko dva mjeseca crvenilo na desnoj dojci, popila dvije ture antibiotika
crvenilo se nije povuklo, a niti povećalo, mamografija birads 0, zbog gustoće tkiva dojke, nalaz ultrazvuka izražen eritem desne dojke retromamilarno te u GMK, koža zadebljana, te inhomogeno strukturirano masno i vezivno tkivo. u DLK, sasvim periferno, oštro
ocrtana hipoehogena tvorba promjera 6mm, u repu aksile nalaze se se uvećani, hipoehogeni, meta promijenjeni limfni čvorovi
promjera 25-37 mm, liječnica na ultrazvuku rekla da ne vidi ništa osim teške upale vezivnog tkiva, ali onda je došla do limfnih
čvorova koji su je zabrinuli, te se sada moram naručiti na magnentnu rezonancu i na biopsiju tkiva dojke i limfnih čvorova.
oznaka je BIRADS 4c. Možete li mi pojasniti, s obzirom da se sumnja na upalni rak dojke, a ne vidi se ništa nikakve tvorbe osim
povećanih limfnih čvorova, da li je moguće da ti limfni čvorovi budu promijenjeni i povećani zbog upale.

Hvala.

S poštovanjem
Marina

Katarina Antunac, dr. med.

09.01.2020. 10:15

Poštovana,
sve je moguće ali izgled limfnih čvorova pod UZV-om postavlja sumnju da su ipak zloćudni. Međutim, nužna je patohistološka potvrda, stoga se baš ništa decidirano ne može reći prije nego što se učini preporučena biopsija čvora. Kad bude dostupan patohistološki nalaz čvora te nalaz MR-a dojki, znat će se o čemu se točno radi.

mkukole

09.01.2020. 14:25

Poštovana doktorice, hvala na odgovoru,

Evo danas sam se vratila s Rebra gdje mi je rađena biopsija pod kontrolom ultrazvuka, radi se vjerojatno o velikom infiltriranom karcinomu koji zauzima veći dio desne dojke, potrebna je i analiza hormonskih receptora, u nastavku se učini biopsija šiokom iglom jednog od tumorski promijenjenih limnfih čvorova u desnoj aksili veličine 3,9 x 2,3 cm koji gotovo sigurno odgovara meta leziji. Pošto je to vjerojatno upalni rak dojke, koji je agresivan i zloćudan, možete li mi molim Vas samo reći
kakve su mogućnosti za liječenje takve vrste karcinoma, znam da treba čekati konačne rezultate biopsije, koja će pokazati kakva je vrsta, ali eto iz Vašeg liječničkog iskustva, nekakve prognoze liječenja takve vrste karcinoma, i da li upalni rak dojke znači i metastatski, da li je to isto.
Hvala unaprijed na odgovoru.
Marina

Katarina Antunac, dr. med.

16.01.2020. 10:26

Poštovana,
kao što znate, treba čekati rezultate biopsije.
Ukoliko se radi o upalnom raku dojke, liječenje započinje sistemskom terapijom. Upalni rak nije ujedno i metastatski, metastatski znači da se tumor proširio na druge organe, dalje od dojke i limfnih čvorova pazuha. Bit će potrebno učiniti određene pretrage kako bi se točno ustanovila proširenost bolesti, dakle evantualna zahvaćenost drugih organa tumorom.
U svakom slučaju, lijeka ima a prognoza ovisi o biologiji tumora, stadiju bolesti te odgovoru na liječenje.

mkukole

16.01.2020. 11:25

Poštovana, hvala na odgovoru,

Još nisam dobila nalaze biopsije, ali dobila sam obavijest da se moram se javiti idući tjedan na
MR obje dojke, koji nije bio planiran, trebala sam samo ići na u kontrolni ultrazvuk dojke i aksila, i trebala sam dobiti obavijest kakav je nalaz biopsije i daljnji tijek liječenja, tako biti ću slobodna i dalje Vas obavijestiti i pitati o Vašem mišljenju kada budem imala nalaze.
Ne znam zbog čega se sada radi MR, znam da to ni Vi ne možete znati, ali s obzirom na situaciju, kada dođete do sumnje na zloćudnu bolest, svaka informacija je dobrodošla. Uglavnom pitanje bi bilo, šta sada može pokazati MR a što nije pokazala mamografija, ultrazvuk i biopsija.

Hvala,
Marina

mkukole

19.01.2020. 10:50

Poštovana, doktorice,

Evo još jedno pitanje nastavno na ovo moje prije, ja sam prije godinu dana bila na sistematskom pregledu gdje mi je ultrazvuk bio potpuno u redu, zanima me koji su prvi znaci upalnog raka dojke, meni se crvenilo pojavilo oko početka studenog 2019.,odmah sam reagirala, otišla kod svoje liječenice, dobila antibiotike, koji nisu djelovali, u međuvremenu sam obavila i mamografiju i ultrazvuk, sada i biopsiju, odnosno da li je to crvenilo dojke, prvi znak upalnog raka dojke, ili se on može razviti i prije a da nema simptoma, a crvenilo dođe kada je već rak uznapredovao.

Hvala.
Marina

mkukole

29.01.2020. 10:50

Poštovana, danas sam bila na pregledu kod onkologa, dobila sam slijedeći nalaz:

Ca mammae I.dex TxN2 Mx
St post biops probatoria percutane a axillae I. dex
PHD: ca meta lymphonodi
Opis: ER i PR su imunohistokemijski pozitivni u gotovom svim tumorskim stanicama u jakom intenzitetu boje, dok je HER2 negativan (O). Proliferacijski indeks određen protutijelom Ki67 iznosi do 40%. Nalaz u primljenom materijalu odgovarara metastazi primarnog kardinoma dojke u regionalni limfni čvor. Prema imunofenotipu,radi se o luminalnom B karcinomu dojke.
MR dojki i aksila ukratko ne izdvaja se suspektna tvorbe koja bi odgovarala primarnom tumorskom procesu. U desnoj aksili nalaze se uvećani patohistološki verificirani metastatski promijenjeni limfni čvorovi, najveći promjera 3,5 cm koji odgovara PHD verificiranom metastatski promijenjenom limfnom čvoru. BIRADS 6. Savjetuje se sa snimkama i nalazima javiti na Timsku konzultaciju radi dogovoro o daljnjem liječenju.
Meta heptis i.o. (CT toraksa i abdomena ok, osim na jetri diskretna hipodenozna lezija promjera 1cm, suspektna na sekundarizam.

Lijepo Vam molim Vaše mišljenje i nekakva prognoza liječenja izlijčenja.
Hvala
Marina

Katarina Antunac, dr. med.

01.02.2020. 18:25

Poštovana mkukole,
crvenilo, bol, oteklina, toplina, znaci su upale, pa tako i upalnog karcinoma dojke. Međutim, svaka upala dojke nema u podlozi karcinom. Vi ste se javili na vrijeme i dobili uobičajenu terapiju za upalu a kako nije prolazila, upućeni ste na daljnje pretrage.
MR dojki se radi kako bi se utvrdila proširenost bolesti u dojkama a ostale pretrage da se vidi da li se bolest proširila na druge organe. Pokazano je da se tumor proširio u limfne čvorove pazuha te da je hormonski pozitivan a Her2 negativan. To znači da nećete primati antiHer2 terapiju a da ćete u nekoj fazi liječenja primati hormonsku terapiju. Mislim da će se kod Vas čim prije krenuti s kemoterapijom a po završetku iste ponovo procijeniti proširenost bolesti te donijeti odluka o nastavku liječenja. Prognoza ovisi o tome kako će tumor odgovoriti na kemoterapiju.
Pokazana je mala promjena na jetri od 1 cm koja može i ne mora biti metastaza. Vaš će onkolog možda inzistirati na biopsiji kako bi se utvrdilo o čemu se točno radi. Nalaz bi mogao utjecati na odluku o vrsti liječenja.

mkukole

01.02.2020. 19:55

Poštovana,

Hvala na odgovoru, u međuvremenu sam išla na ultrazvuk abdomena da bi se napravila biospija te promjene u jetri pod kontrolom ultrazvuka, onako kako ste i rekli da će moj onkolog tražiti, no međutim, na ultrazvuku se ta promjena ne vidi, onkologica je rekla da će probati napraviti bipsiju te promjene pod kontrolom CT-a, a da je moj plan liječenja već napravljen, tako da će krenuti idući tjedan, to mi je jako bitno, mislim da ću psihički biti bolje kad krene liječenje.

Hvala Vam lijepa i lijep pozdrav, čujemo svakako još.

Marina

mkukole

09.02.2020. 00:35

Poštovana doktorice

Evo pišem opet i zamoljavam Vas za pomoć, zanima me koliko se u mom slučaju može čekati, na terapiju, moja onkologica mi je rekla da će me zvati i da imaju moj plan liječenja, ako ne riješe ovo sa jetrom da će krenuti s liječenjem i bez toga, sad je već prošlo 8 dana, pa ne znam koliko se dugo čeka u takvim situacijama, odnosno da li je vrijeme čekanja ima utjecaj na proširenost bolesti, jer još uvijek nisam dobila konačno objašnjenje, i termin i plan liječenja.

Hvala,

Marina

Katarina Antunac, dr. med.

13.02.2020. 09:50

Poštovana,
jasno, uvijek je bolje čim prije krenuti s liječenjem ali nekoliko dana ili koji tjedan ne bi trebali činiti razliku niti bitno utjecati na ishod liječenja. Bitno je da Vaša onkologica ima plan liječenja a započet će čim prije bude mogla. Razumijem Vašu uznemirenost.

mkukole

15.02.2020. 16:00

Poštovana doktorice,

Možete li mi reći u ovoj mojoj fazi bolesti koliko je indicirana pretraga PET/CT, odnosno koliko ta ista pretraga može pomoći liječnicima u planiranju terapije
i u samom liječenju, odnosno kada je takva pretraga potrebna i koliko može biti korisna.

Hvala, s poštovanjem

Marina

Katarina Antunac, dr. med.

20.02.2020. 09:30

Poštovana,
PET CT je jako korisna pretraga za procjenu proširenosti bolesti te u kasnijim fazama liječenja za praćenje odgovora na terapiju. Međutim, kao ni sve ostale pretrage, ni ona nije 100% točna tako da ju uvijek treba staviti u kontekst sveukupne kliničke slike i rezultata drugih pretraga. Vaš liječnik uzimajući sve to u obzir može procijeniti da li je potrebna. Sigurna sam da će Vas uputiti kad bude smatrao da će rezultat pretrage imati utjecaj na odluku o nastavku liječenja.

mkukole

21.02.2020. 13:05

Poštovana doktorice,

Danas sam dobila obavijest od moje liječnice da je nalaz biopsije jetre dobar, što je super, jer sam u međuvremenu napravila i biopsiju jetre pod kontrolom CT-a. Kako ste i rekli moji liječnici su se odlučili na biopsiju, koja je na sreću dobra, u utorak krećem sa kemoterapijama, s obzirom da primarni tumor nije pronađen već samo metastaze u limfnim čvorovima. Vama hvala na informacijama, inače na ovom portalu su sve informacije dobro došle, jer kad se suočite sa lošom dijagnozom, svaka riječ ili rečenica puno znači, kako meni tako i svima oko mene, koji se nalaze u takvoj situaciji. Znam da me čeka borba, spremna sam na sve. Nastaviti ću pratiti portal i zbog sebe i drugih pisati i dalje o mom stanju, načinu liječenja i odgovora na terapiju, i očekivati Vaše odgovore.

S poštovanjem,

Marina

mkukole

29.02.2020. 10:00

Poštovana doktorice,

Evo me opet sa par pitanja, jer u cijeloj strci se nisam sve to sjetila pitati moju liječnicu, pa Vas molim ako mi vi možete pomoći, primila sam prvu kemoterapiju
dobivam 4 ciklusa svaka dva tjedna i to endoxan 50 mg u kombinaciji sa Doxorubicin 2 mg/ml, i zatim 12 x Paclitaxel Kabi 6 mg/ml 12 tjedana svaki tjedan po jednu terapiju, uglavnom jako vjerujem mojim liječnicma, i smatram da su učinili kako najbolje za mene tako i za sve druge onkološke pacijente koji se kod njih liječe, i da upotrebljavaju sve svoje znanje u kombinaciji sa dostupnim lijekovima da pomognu oboljelim pacijentima. Moje pitanje u stvari glasi, da li ja mogu sada dok sam pod kemoterapijom, uzimati dodatne, neke vitamine mangnezij, supradin, onda zatim propolis domaći, med, obzirom da sam ja sklona infekcijama, jer imam kroničnu upalu sinusa, pa mi onda ti pripravci na bazi propolisa, c vitamina, i takvih biljnih pripravaka puno pomogne da izbjegnem antibiotike, ili ima nešto što vi možete preporučiti, što bi bilo dobro za podizanje imuniteta, a šta nije u suprotnosti sa kemoterapijama, s tim da mi je moja liječnica rekla da ne uzimam npr. beta glukan i aroniju,

Hvala,

S potovanjem
Marina

Katarina Antunac, dr. med.

05.03.2020. 10:00

Poštovana,
nažalost ne mogu Vam preporučiti nikakav pripravak za podizanje imuniteta, a što nije u suprotnosti sa kemoterapijama.
Jednostavno, nemamo podataka iz literature o učinkovitosti i sigurnosti a temeljem kojih bismo mogli dati bilo kakvu opću preporuku.