Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Suspektna kvžica


Autor Poruka

mkukole

30.06.2020. 20:20

Poštovana doktorica, evo javljam se nakon dugo vremena, moje terapije su pri kraju, ide dobro, imam još 2 paxtitaksela, pa ćemo se čuti kad bude gotovo sve, vama hvala na iscrpnim odgovorima, ali sad pitam sa svoju prijateljicu koja je dobila slijedeći nalaz:
rođena 12.6.1974.
Nalaz mamografije:
Pva MMG
Simetrične dojke, uredne debljine kože i potkožja, intermedijalnog tipa, sa rezidulanim fibrožlijezdanim parenhimom, obostrano retroareolarno i u lat.kvadrantima. Ne detektiram suspektno građenih stelatnih zasjenjenja. Na granici GK DD je naa realu 6 mm više mikrokalcifikata. U aksilama se ne prikazuje suspektno građenih l.č.

BI-RADS 0
Savjetuje se UZV dojki za dodatnu analizu parenhima.
Savjetuje se stereotaksijska biopsija opisane zone mikrokalcifikata.

Pa evo ako bi bili ljubazni reći i Vaše mišljenje i preporuku, za daljnu obradu.

Hvala puno
Marina

Katarina Antunac, dr. med.

02.07.2020. 14:00

Poštovana,
mamografija je pokazala u desnoj dojci jedno sumnjivo područje s mikrokalcifikatima te je potrebno učiniti UZV a, ovisno o nalazu vjerojatno i biopsiju kako bi se ustanovilo o čemu se točno radi.

mkukole

10.07.2020. 20:15

Poštovana doktorice, evo me sad s pitanjem o mojoj bolesti. Kako sam rekla ja sam na kraju kemoterapija imam još jednu i radila sam kontrolni CT abdomena i Magnetnu rezonancu dojke, na magnetnoj opet nije pronađen primarni tumor, a metastazirani limfni čvorovi su se dosta smanjili, sa 3,5 cm na 1,8 x 1,0 cm.
Brine me jedino CT, ostalo je sve isto osim što imam novonastalu nodularnu leziju promjera do 7 mm u linguli paramedijastinalno lijevo. (lung.Img:18/525. Ne vidi se pleuralnog izljeva. Dok ne odem kod moje onkologice na kontrolu idući tjedan, zanima me Vaše mišljenje o toj leziji.

Hvala

S poštovanjem,

Marina

mkukole

15.07.2020. 13:45

Poštovana doktorice, evo me sa novim informacijama, Idem na operaciju 24. srpnja 2020. imati ću radikalnu mastektomiju desne dojke, nakon toga hormonalnu terapiju i zračenja, to će se znati više nakon operacije. Tako je odlučio moj liječnički tim, a sa ovom lezijom na plućima sada trenutno ništa, kontrola na CT za tri mjeseca. Jedino što sam ja za vrijeme kemoterapija jedno tri tjedna imala temperaturu 37,2 do 37,7 i stalno nekakav suhi kašalj, odnosno to nije iskašljavanje, taj kašalj mene nije budio po noći, niti me je smetao to je više suho kašljucanje, pa mislim da nisam prehodala nekakvu virusnu upalu pluća ili možda covid-19, pa je ostala ta lezija. Brinem se naravno, jer ako je metastaza onda to nije dobro.

S poštovanjem ,

Hvala,

L.p.

Marina

Katarina Antunac, dr. med.

16.07.2020. 11:50

Poštovana,
promjena na plućima od 7 mm je premala da bi se moglo točno reći o čemu se radi, odnosno da li je u pitanju širenje maligne bolesti.
Stoga se tako male promjene ne uzimaju u obzir kod donošenja odluke o daljnjem liječenju već se prate. Kod Vas je planirano da obavite operaciju pa potom dobijete hormonsku terapiju a, ovisno o nalazu, i zračenje, kao da promjene na plućima nema. Promjena će se pratiti pa će se postupati ovisno o tomu kako se bude ponašala. Mislim da promjena nije povezana s preboljelim infektom. Bitno je da je upala prošla i da nemate tegoba tako da se može nastaviti planirano liječenje.

mkukole

16.07.2020. 18:40

Poštovana doktorice, hvala puno, čujemo se poslije operacije, sa novim informacijama kako sam već rekla koje pomažu svima nama kojima treba i savjet i pomoć, a nekada i samo lijepa riječ.

L.p.

Marina

mkukole

20.08.2020. 01:50

Poštovana doktorice

Nakon operacije MRM dojke desno dobila sam slijedeći PHD nalaz, pa Vas molim za mišljenje:

MATERIJAL
1. Tkivo dojke (označeno šavovima)
2. sadržaj aksile
DTP I:PHL09
DTP II:PHL13

OPIS:
1. UZORAK: Dojka
Veličina uzorka: 22x18x8 cm; na površini isječak kože 24x23 cm.
Orijentacija: da, s tri konca
Markiranje tumora: da, tkivnim markerom
Mikroskopski opis: na prerezu kroz čitavu dojku nalaze se bjelkasta čvršća vezivna područja, dok se makroskopski jasnog tumora ne nalazi. Opisana čvršća područja se u području markera preuzmu u cjelosti, dok se i preostala čvršća područja kroz parenhim dojke preuzmu poluserijski na dodatnih 20 prereza.
Histološki opis: Histološki se u području tkivnog markera koje se nalazi na jednom prerezu, nalazi gušće umnoženo vezivo okruženo multinuklearnim orijaškim stanicama tipa stranog tijela, te upalnim infiltratima mononukleara. Opisano područje odgovara stanju po iglenoj biopsiji. Oko opisanog područja nalaze se obilna žarišta adenoze uz cilindrične promjene epitela te UDH. Imunohistokemijski u području oko tkivnog markera sve promjene daju pozitivnu imunihistokemijsku reakciju na p63. Na preostalim dodatnim prerezima vezivnih promjena kroz parenhim dojke , nalazse se također obilnija žarišta adenoze koja se proteže kroz gotovo čitavu dojku uz nalaz UDH i cilindričnih promjena epitela. Na pregledanim prerezima nije nađeno tumorskih stanica.
ostalo: mamila histološki urednog izgleda.

2. UZORAK: Sadržaj aksile

Veličina uzorka: tri komada masnog tkiva koji zajedno mjere 9x6x2,5 cm
Limfni čvorovi: izolira se 11 limfnih čvorova promjera od 0,3-1,5 cm koji su histološki bez tumorskih infiltrata, što se dokaže imunohisokemijski, negativnom reakcijom na CKAE1/AE3.

Moja liječnica rekla je da ću ići na zračenje i dobivati ću hormonsku terapiju Femara tablete, i aplikacije LHRH agonista , jednom mjesečno u onkološkoj ambulanti,

Evo ja bih Vas molila za vaše mišljenje glede PHD nalaza, jer nisam uspjela sa svojom liječnicom o tom baš puno, jer je bila gužva, ali shvatila sam da tumora nema niti u dojci niti u limfnim čvorovima,

Najviše me u stvari zabrinjava, onaj nalaz CT-a gdje se vidjela ona sitna lezija od 7 mm, na plućima, za koju se za sada ne povezuje sa osnovnom bolesti, ići ću još na kontrolni CT pa se nadam da će i on biti dobar.

Evo, molim bih Vaše cijenjeno mišljenje.

Hvala.

L.p.

Marina

Katarina Antunac, dr. med.

20.08.2020. 11:30

Poštovana,
dobro ste shvatili, tumora nema niti u dojci niti u limfnim čvorovima i to je izvrsno.
Međutim, s obzirom na veličinu tumora prije kemoterapije te zahvaćanja limfnih čvorova pazuha, nužno je provesti zračenje te nastaviti s hormonskom terapijom. To je sve samo prevencija.
Lezija na plućima će se pratiti pa će se vidjeti s vremenom na kontrolnim CT-ovima o čemu se radi.


mkukole

20.08.2020. 13:20

Hvala, poštovana dokorice,

L.p.

Marina

mkukole

30.08.2020. 19:40

Poštovana doktorice, evo imam još jedno pitanje za Vas.

Meni je ordinirana hormonska terapija lijek Femara 2,5 mg jedna tableta dnevno i jednom mjesečno injekcije aplikacije LHRH agonista. Možete li mi malo pojasniti
tu hormonsku terapiju, jer kad sam bila na kontroli kod moje onkologice bila je gužva i puno stvari za riješiti, pa nismo stigli oko toga raspraviti, ja sam imala zadnju menstruaciju u 12.mjesecu 2019.poslije toga više nisam, vjerojatno zbog kemoterapija, to sam rekla i mojoj onkologici, zanima me samo kakvi su to lijekovi, odnosno hormonska terapija.

L.p.

Marina

Katarina Antunac, dr. med.

08.09.2020. 11:25

Poštovana,
LHRH agonist će zaustaviti funkciju jajnika, staviti ih u mirovanje te Vas uvesti u postmenopauzu, dakle za vrijeme uzimanja LHRH agonista više nećete imati mesntruacije. Jajnici više neće lučiti estrogen i progesteron koji potiču rast tumora. Međutim, nešto estrogena inače nastaje u nadbubrežnoj žlijezdi. To su puno manje količine hormona od onih koje normalno luče jajnici. Femara će spriječiti to stvaranje estrogena u nadbubrežnoj žlijezdi i na taj način će se postići hormonska blokada.

mkukole

12.09.2020. 11:35

Poštovana doktorice,

Kao prvo hvala na svim Vašim odgovorima, ovo sada pitam za moju prijateljicu za nju sam već pisala pa sada mora ići na
vakumom asistirana stereotaksijska biopsija
opisanih kalcifikata na granici gornjih kvadranata desne dojke pod kontrolom momografije.

Pitanje je da li kod takve vrste biopsije može nakon takve biopsije voziti sama automobil, je je nema tko drugi voziti.

L.p.

Marina

SilverSan

15.09.2020. 10:50

Poštovanje.
Nakon cit. punkcije 2 kvržice dobila sam slijedeće rezultate:
1. Punktirana je lezija u DMK desne dojke paraareolarno, koja se ultrazvučno opisuje kao hipeohegena tvorba vel. 23mm.
Citološkim pregledom razmaza punktata nalaze se plošne i razgranate nakupine duktalnog epitela oko kojih se nalaze brojne gole jezgre mioepitelnih stanica. U pozadini je nešto elemenata periferne krvi i precipitat.
2. Na granici LK desne dojke punktirana je ultrazvučno hipoehogena tvorba vel. 8mm. Mikroskopski se nalaze plošne nakupine duktalnih epitelnih stanica. Eritociti i precipitat su u pozadini preparata.

Mišljenje:
1. Citomorfološka slika odgovara fibrodenomu.
2. Benigna proliferacija duktalnog epitela.
Savjetujem pregled kirurga.

Kao prvo, jasno mi je da se radi o dobroćudnim promjenama i ispričavam se na oduzimanju Vašeg vremena ali ipak imam par pitanja.
U dogovoru s kirurgom zakazana je operacija fibrodenama koji je povremeno bolan a druga tvorevina se za sada neće uklanjati.
Zanima me da li postoji mogućnost da ta benigna proliferacija duktalnog epitela s vremenom postane zloćudna?
I još jedno usputno pitanje, ako mi možete pomoći. Kod kirurga mi je med. sestra naglasila da od liječnika opće prakse tražim D2 uputnicu, dok je kirurg u nalazu napisao da je potrebna D1 uputnica. (Ne želim reći da med. sestra zna bolje od kirurga ali se radi o vrlo mladom kirurgom pa možda med. sestra ima više iskustva s tim u praksi, a ne želim imati problem s uputnicom na dan operacije.)

Hvala Vam na Vašem vremenu.

Katarina Antunac, dr. med.

22.09.2020. 11:15

Poštovana mkukole,
bilo bi najbolje da se prijateljica o detaljima zahvata i mogućim komplikacijama posavjetuje s liječnikom koji će raditi pretragu.

Katarina Antunac, dr. med.

22.09.2020. 11:15

Poštovana Silversan,
uvijek postoji mogućnost da proliferacija postane zloćudna kao i da se novi tumor dijagnosticira bez da je poznata prethodna proliferacija. Iz tih razloga ćete ići na redovne kontrola kako bi se svaka promjena uočila na vrijeme.
Nažalost, ne znam kakvu uputnicu trebate za zahvat ali uvjerena sam, ukoliko bude neadekvatna, da ćete naknadno donijeti ispravnu uputnicu.

mkukole

01.11.2020. 22:35

Poštovana doktorice,
Evo da Vam javim dobre vijesti nalaz CT-a:
Kontrolni CT abdomena i zdjelice učinjen je monofazno postkontrastno kod pacijentice s npl. procesom dojke.
U kontrolnom intervalu stacionarna je veličina hipovaskularne lezije u VII jetrenom segmentu. Nema novonastalih žarišnih lezija u jetri. Intra i ekstrahepatalni žučni vodovi nisu prošireni. U žučnom mjehuru stacioniran je sedimentirani hiperdenzni sadržaj.
Nema novonastalih žariišnih lezija u parenhimskim organima abdomena i zdjelice.
Uz vanjske ilijačne krvne žile s lijeve strane i nadalje se uočava jedan granično povećani limfni čvor, kraćeg promjera 12 mm.
Ne vidi se uvećanih limfnih čvorova retroperitoneuma lumbalne regije te ingivnalno.
Nema slobodne intraperitonealne tekućine.
Na presjecima kroz plućne baze više se ne uočava nodularna lezija promjera 7 mm u linguli, nema novonastalih žarišnih lezija, niti pleuralnog izljeva.
Stanje nakon desnostrane mastektomije i disekcije desne aksile.
U prikazanim koštanim strukturama se ne uočava osteolitičkih niti osteoplastičnih lezija.

Bila sam jako zabrinuta dok nalaz CT-a nije bio gotov, ali eto sad još imam zračenja počinjem 16.11.2020. I trošim već hormonalnu terapiju kako sam već pisala LHRH agonista injekcija jednom mjesečno i femara 1 dnevno. I to bi bilo to. Ja se osjećam kao zdrava osoba, sve je iza mene, moram zahvaliti svim svojim liječnicma, medicinskom osoblju, za sve imam samo riječi hvale, i Vama na brzim i stručnim odgovorima.

S poštovanjem,

Marina

Katarina Antunac, dr. med.

24.11.2020. 10:30

Poštovana,
baš kao što ste i rekli i trebate se osjećati kao zdrava osoba, onaj najzahtjevniji dio liječenja je iza Vas. Nadam se da će uskoro završiti i zračenje a onda nastavljate s hormonskom terapijom i kontrolama