Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4001 | Broj poruka: 14400

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


3u1 - Pureća koža, ekcemi i strophulus ?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Danita

16.10.2011. 09:30

Poštovani,
moj sin koji ima 3 i pol godine prije mjesec i pol dana dobio je, naglo, nakon doručka (jeo čokolino) crvenilo i osip oko ustiju, a po tijelu sitnotočkasti osip iznad razine kože, bez svrabeža i bez temperature. Sumnjajući na urtikariju, odmah smo se uputili na hitnu. Dan prije jeo je meso sa roštilja, igrao se na zemlji i pijesku. Bilo je vruće i dobro se oznojao. Taj dan pred večer smo na uški primjetili mali otok i crvenilo.
Na hitnoj dijagnoza dermatologa bila je Egzanthema corporis, a terapija Fenistil kapi 10 kapi. Vrijednosti nalaza krvi sve su u normali, osim NEUT koji je 53,98 %, LYMPH 34,2 % i MONO 8,2 %
Dan poslije s djetetom smo otišli pedijatru. Osip na trupu se pojačao. Koža je postala izrazito suha. Osobito po licu. Jezik točkast. Dijete je i dalje dobro raspoloženo i bez temperature. Pedijatrica nas ipak upućuje u zaraznu, sumnjajući da dijete ima šarlah. Dijagnoza iz zarazne je: B08 Druge vir. infek. karakteriz. promj. na koži i sluz. nesv. drug. Također je uzet i bris grla te se naknadno pokazalo da Beta hemolitički streptokok grupe A NIJE izoliran.
Nakon toga kremom "Zin Cream Tena" mazali smo područje na trupu gdje se pojavila takozvanu pureću kožu, a lice smo mazali najobičnijom belobazom. Koža se još uvijek nije u potpunosti obnovila i pod dodirom se osjeća pureća koža, ali u mnogo manjem omjeru nego prije.
Prije tri tjedna uočili smo dva ekcema na guzi i jedan na ruci.
Također preteći nekoliko uboda komaraca na desnoj ruci, jedan na čelu i nekoliko po nogama, ustanovili smo da se ne povlaće već nekoliko dana. Prije deset dana ponovno smo bili na pregledu kod dermatologa. Dijagnoza je: Dermatitis atopica i Strophulus infantum (St. post icti insecti). Rađena je i mokološka obrada. Na nalazu kod zaokruženo "čmar glutealno" stoji "Negativan", a ostatak nalaza je gotov tek za nekoliko dana. Terapija je za kožne promjene na glutealnoj regiji: 60% Afloderm ung u Belobazi 2x dnevno / 5 dana i uljna kupka 3x tjedno. Terapija za ubode od komaraca je : Geokorton ung 2x dnevno/5 dana. te Aerisu sirup kod jačeg svrabeža. Kontrola krajem 11 mj, sa nalazima alergološke obrade (radili ju prije godinu dana) i moli se učiniti hemokult (3x).
Terapiju u trajanju od 5 dana smo završili. Ekcemi su malo izbljedili, ali se nisu povukli. Prištići i ranice od uboda insekata se nisu nimalo povukli, buknulo je mnogo novih prištića uz jak svrabež. Također napominjem da je tijekom te terapije dijete dobilo i sirup Klavocin radi upale uha.
Prije tri dana pedijatrica nas upućuje lokalnom (drugom) dermatologu radi tih paplua na koži. Dermatolog daje terapiju Fenistil kapi 3x11 kapi. Na svježe promjene mazati tekući puder s anestezionom, a na starije mazati Cicalfate kremu 2-3 puta dnevno. Nakon tri i pol dana terapije, novi prištići još ponegdje izbijaju, ali usporenije nego prije. Stari se ne povlače, već nam izgledaju kao da su narasli (nabubrili) . Također smo primjetili da je izbio još jedan poveći novi ekcem na nozi. Slike trenutnog stanja možete vidjeti ovdje www.photo.domidona.com

Molim vas za vaše cijenjeno mišljenje o svemu i preporuku za daljnje liječenje

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

17.10.2011. 21:50

Po fotografijama koje ste poslali i onome što ste napisali može se vidjeti da Vaše dijete ima dvije dijagnoze: atopijiski dermatitis i strofulus infantum (kao što je napisao jedan dermatolog kod kojeg ste bili). I jedno i drugo su alergijske bolesti kože i korničnog su tijeka uz periode poboljšanja i pogoršanja. Potrebno je alergološko testiranje (što je također preporučeno). Suha koža je dio slike atopijskog dermatitisa. Morate biti strpljivi i svjesni da će problemi biti dugotrajni. Preporučio bih daljnje kontrole i liječenje kod dermatologa (onih prvih koji su postavili točnu dijagnozu).

Danita

19.10.2011. 01:25

Tako smo i mi mislili da trebamo postupiti, ali ipak je lakše kad nam to potvrdi stručna osoba.

Zahvaljujem Vam puno na odgovoru.

ukmarmiha

29.01.2012. 15:40

Zdravo... imate li kakve nove INFO oko toga .... mi imamo stvarno slican problem vec pola godine......

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

30.01.2012. 09:05

Ne, nemam.