Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14396

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


acne vulgaris


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ludaglava3

29.01.2012. 04:20

pozdrav!! javljam Vam se zbog problema s acnama po dekolteu i leđima.Imam 23 godine..dijagnoza je acne adultorum(acne vulgaris-negdje napišu jedno negdje drugo.. ). koristila sam već par godina srs losion,dercomclear kremu,klimicin... nema učinka.. pošto imam problema s jetrenim probama često mi variraju iz normalnog u lošije i obrnuto.u 9 mjesecu sam radila te su jetrene probe bile u granicama normale (ALT 22,GGT 68,AST 23) sada u 1 mjesecu ponavljam jetrene probe i one su( ALT 71,GGT 85,AST 43) nemam nikakav medicinski razlog zbog kojeg si jetrene probe povišene.,isklučena infektivna bolest,markeri hepatitsa b svi negativni osim anti HBs (jer sam cijepljena) markeri a i c negativni,uzv jetre uredne veličine u desnom režnju manji hemangom,hormoni štitnjače uredni,radila sam i pretrage PV,APTV,fibrinogen,Fe,TIBC,feritin, ceruloplazim,CU S/24h urin,imunoelektororeza proteina (AMHA,SMA.LKM) i ništa nije pronađeno imam svu potrebnu dokumentaciju..međutim kako to traje već 2 godine jetra je varirala i do sad su probe bile uredne ali u 1 mj ove godine opet povišene.u protekla 2 mjeseca sam pila u 2 navrata antibiotike silapen,te klavocin (1g) .. . neznam dali je to moglo utjecat na rezultate jetrenih proba? također sam radila pretragu AST/ASTO/ASTA (AST pozitivan 271.,ASTA negativan) bris tonzile uredan. moje pitanje glasi dali mogu koristiti kakve tablete kako bi se riješila akna ili na koji način to liječiti?puno hvala!!!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

30.01.2012. 09:05

Vrsta terapije akni ovisi o procjeni težini akni na dermatološkom pregledu. Od tzv. sistemske terapije (na usta) dolaze u obzir antibiotici tetraciklini i retinoidi. Za ove lijekove potrebna je zdrava jetra (osim drugih preduvjeta). Same vrijednosti Vaših jetrenih enzima nisu značajno povišene (nekad u i granicama normale), tako da bi ako je potrebno i mogli koristiti neke od gore navedenih lijekova (uz redovite kontrole).