Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


crvene hrapave mrlje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ela

14.01.2002. 09:58

Poštovana prof. dr. sc. Lipozančić,
mom suprugu se u nekim ekstremnijim klimatskim situacijama (prilikom veće hladnoće ili vrućine) na licu i čelu pojavljuju veće crvene hrapave mrlje, koje on maže Betrion mašću. Isto se javlja i prilikom većeg umora, neispavanosti i sl. Ne znam da li je povezano, ali i u vlasištu mu se javljaju nakupine odumrlih kožnih stanica u većoj mjeri. Kosu pere Selsun Blue šamponom zbog izraženije prhuti.
Molim vas objašnjenje o kakvoj kožnoj bolesti se radi i postoji li ikakav efikasniji tretman?
Unaprijed vam zahvaljujem na odgovoru!
Uz poštovanje,
Ela

Mr.sc.dr. Branka Marinović

19.01.2002. 23:31

Kod vašeg se supruga najverojatnije radi o seborojičkom dermatitisu koji nastaje kao posljedica poremećenog lučenja žlijezda lojnica. Niste naveli podatak da li je pranje Selsun šamponom dovelo do poboljšanja.
Dolazi u obzir pokušati terapiju Oronazol šamponom za vlasište te Oronazol kremom za promjene na licu tijekom noći, a tijekom dana neutrlnom kremom. Uputno bi bilo da vašeg supruga pregleda dermatolog te da terapiju započne nakon toga.