Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Crvenilo i akne...


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Josip

25.11.2005. 19:43

Od svoje 14. godine idem dermatologu zbog problema sa aknama. Iako sam od početka imao očajne akne, nakon brojnih (neuspjelih) lokalnih terapija raznim kremicama, kako onima pripravljenima u ljekarni, tako i onim ''tvorničkim'', tek su mi u 16. godini pripisali Roacutan. Lice se tijekom 4 i pol mjeseca očistilo polovično. Moj dermatolog je odlučio prekinuti na mjesec dana daljnje uzimanje tih kaspula, rekavši da se često i nakon prestanka uzimanja kapsula zna popraviti stanje, a ukoliko se ne popravi da onda ide Roacutan po drugi put. Na sreću stanje se popravljalo.

Jedina stvar što mi uvelike smeta jest što mi nisu odmah kada sam krenuo dermatologu dali tablete (moje su akne najednom buknule i bile su zaista užas), jer ovako imam par ožiljaka na licu. No dobro, to sam nekako prebolio, a možda bi ožiljci i ostali da su mi odmah dali Roacutan.

Sada je već dvije godine otkako sam prestao piti Roacutan, akne se nisu još u potpunosti povukle, a te me dvije godine vuku sa nekim kremicama, no akne su još uvijek tu. Nisu jake kao u početku, no uvijek su u istoj količini. U zadnjih par mjeseci na čelu (koje je oduvijek bilo pošteđeno akni) javljaju se akne, a dvije su već ostavile ožiljke. Lokalni dermatolozi me i dalje vozaju sa neučinkovitim lokalnim terapijama. Usto već se dvije godine žalim na ''napadaje'' crvenila lica (nos i obrazi) koji me uglavnom hvataju u školi. Oni to opravdavaju nervozom i tremom i osjetljivim žilama pod licem i kažu da je to prirodno za takve osobe, no ja u školi nisam nervozan, tremu rijetko imam, a što se tiče osjetljivih žila - za komentiranje toga nisam kvalificiran, pa to onda ipak uzimam da ipak dermatolozi znaju što govore. Zahvaljujući Internetu našao sam na bolest rosacea-e ili kuperoze i na četiri stupnja u kojima se ona javlja. Moj slučaj mi nalikuje na najblaži slučaj kuperoze, pa me zanima kako se tretura ta bolest. Piše da je neizlječiva, nego da se samo mogu ublažiti simptomi.

Dalje što se tiče Roacutanea. Dvoje ljudi iz mog razreda su nedavno dobili Roacutan kao terapiju. Jedan je nedavno završio sa terapijom i lice mu je sasvim čisto. Drugi je tek nekoliko tjedana na terapiji i lice mu se upola očistilo. E sada, mene muči obzirom da su moje akne stalne, ali baš stalne, nisu onako očajne kao prvotno, ali se niti poboljšava niti pogoršava, zašto dermatolozi ne mogu barem probati sa novom terapijom Roacutanea na barem mjesec? Vidim da dermatolozi samo u krajnjim slučajevima daju te tablete, no tijekom prve terapije nisam imao apsolutno nikakvih problema, iako sam kao mali recimo imao često krvarenja iz nosa, što je navedeno kao moguća nuspojava, no u zadnjih preko deset godina, pa tako i tijekom terapije to mi se nije dogodilo. Vidim da se osobe žale da se i po desetak godina bore sa aknama, meni je i ove četiri godine svega toga dosta i zaista ne želim provesti i narednih nekoliko godina šetkajući po bolnicama. Nije fizički iscrpljujuće, ali psihički se grozim same pomisli na akne i bolnice.

dr. Krešimir Kostović

28.11.2005. 09:27

Ako imate najteži oblik akni (acne conglobata) lijek izbora je izotretinoin (Roacutane). Ako nemate najteži oblik akni dolaze u obzir drugi lijekovi. Taj lijek Vam može propisati isključivo dermatolog i odluka je na njemu. Ako imate "napadaje" crvenila, moglo bi se raditi o najblažem (1. stupnju) rosacee. Učinkovite terapije u toj fazi nema, osim izbjegavati provocirajuće faktore ako ih ima (npr. alkohol, gazirana pića, emotivni stres)