Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4001 | Broj poruka: 14400

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


Demodex


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ela

03.06.2002. 15:31

Postovani,

U prvoj trudnoci sam imala jako izrazeno crvenilo lica i sitne bijele pristice. Na mikrobiologiji su mi celofanskim otiskom ustanovili demodex.
Nekoliko mjeseci nakon trudnoce se sve smirilo i lice je bilo "cisto" (oko 2 godine) sve do planiranja nove trudnoce. Tada se ponovo pojavilo. Jos nisam trudna, a lice je "gore" nego u prethodnoj trudnoci.
Bila sam kod ljekara (nije dermatolog) koji mi je rekao da je moguce da se demodex pojavio u momentu kad smo poceli raditi na drugoj trudnoci (vremenski se poklapa). I da je mozda alergija na neki od mojih hormona.
Da li je moguce to tako objasniti?
Da li uopste postoji alergija na sopstveni hormon? Da li se nesto u hormonalnom statusu promijeni kada se pokusava trudnoca?
Cime bih to mogla lijeciti, obzirom da zbog eventualne trudnoce ne bih htjela uzimati lijekove oralno?

Koristila sam Rozamet 1% kremu dva mjeseca i osjetila veliko poboljsanje, ali obzirom da u uputstvu pise da terapiju treba provoditi do dva mjeseca prekinula sam je i nakon toga se stanje izuzetno pogorsalo. Da li se rozamet 1% smije koristiti duze i da li se smije koristiti u trudnoci?

Oprostite molim vas na dugoj poruci i na mnogo pitanja.
Hvala unaprijed.

prof dr Jasna Lipozenčić

01.07.2002. 08:56

Postoji preosjetljivost na hormone u trudnoći, no Vi to nistew+ u ovoj fazi. Demodex ne ovisi o hormonima. Budući je na Rozamet 1% kremu došloa do poboljšanja, savjetujem Vam da nastavite. Ipak bi bilo korisno doći na pregled u Ambulantu za medicinskuz kozmetologiju naše Klinike, Šalata 4 da se potvrdi dijagnoza, primjerice rozaceuformnog dermatitisa.