Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14394

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Dishidroza?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Neshvacena

09.11.2020. 14:45

Poštovani, već se duži niz godina borim s kožnim problemima na obje ruke.
Početak je bio u prvoj trudnoći prije 14 godina, kao suha koža, ekcem na rubovima prstiju, a kroz kratko vrijeme pretvorilo se u problem koji je najprije smatran gljivičnim oboljenjem.
Mazala sam antimikotske masti i kreme, pila antimikotske tablete, a bez učinka.
Jedinu kratkoročnu pomoć pružaju kortikoidne kreme.

Oboljenje izgleda tako da iz rijetkih perioda zdrave kože kreće svrbež na dlanovima, vanjskim dijelovima dlana i/ili prstima, jastučiću palca..., onda se vide mali prozirni mjehirići koji izbijaju na površinu kože no ne prelaze površinu kože i vidljivi su u vrlo gustim nakupinama, a potom koža počinje s pucanjem u duguljaste ragade koje ponekad krvare no često ne, ali su uvijek bolne. Takvih ragada zna biti i po stotinu na rukama što, možete pretpostaviti, izaziva jaku bol i smetnje u svakodnevnom životu.

Prije 10 godina jedno vrijeme imala sam uspjeh provodeći dosta limitiranu i tada preporučenu prehranu s niskim udjelom ugljikohidrata no kako se stanje poboljšalo, ja sam se opustila i nakon toga nastavilo se razdoblje s izmjenama boljih i lošijih stanja kože.

Dijagnozu dishidroze pronašla sam nakon dugog treaženja samopomoći jer u susretima s liječnicima nisam naišla na razumijevanje i kvalitetnu obradu i tretman no ta dijagnoza nije potvrđena testovima.

Možete li mi savjetovati što učiniti, čme si pomoći (ponovni pokušaj prehrane s niskim udjelom UH nije polučio rezultata), kome se obratiti jer u ovom dobu pojačanog pranja ruku i korištenja dezinficijensa situacije je prilično teška, bolna (nažalost, ovaj forum ne dozvoljava mogućnost dostave slika koje bi mogle biti korisne za davanje mišljenja o dijagnozi).

Hvala Vam unaprijed.

Borna Pavičić, dr. med.

10.11.2020. 00:35

Poštovana,
prema opisu simptoma i dermatološkog statusu se najvjerovatnije radi o dishidrozi, no za potvrdu je ipak potreban pregled specijaliste dermatologa, a u slučaju nedoumica moguće je napraviti i biospiju kože s PHD analizom.
Kod dishidroze se može raditi o kontaktnom alergijskom uzročniku pa se savjetuje učiniti i alergološko testiranje, odnosno epikutani test na osnovnu seriju alergena.
Okosnica lokalne terapije jesu kortikosteroidni preparati koji se koriste prema uputama liječnika uz njegu kože emolijensima te pranja ruku u sindetima te uz nošenje zaštitnih pamučnih rukavica.

Neshvacena

10.11.2020. 19:20

Hvala Vam na brzom odgovoru.
S obzirom da sam u svom gradu potražila pomoć u više navrata bez da sam dobila prijem ili tretman kakav navodite, molim Vas za savjet u koju se instituciju zaputiti na medicinsku obradu, a da se dishidrozi pristupa ozbiljno i detaljno.
Puno hvala.

Borna Pavičić, dr. med.

11.11.2020. 18:25

Poštovana, ne znam iz kojeg ste grada, ali u Zagrebu mogu preporučiti Kliniku za dermatologiju kliničkog bolničkog centra, Alergološku ambulantu.