Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


folikulitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

teamateja

19.02.2015. 21:00

Postovani, sad mi se pojavio folikulitis, dobila sam antibiotski losion x2 puta dnevno, moje pitanje je.
Dali kad se izlijeci sam folikulitis dlake naraste na tom mjestu ponovno ili ne? Hvala..

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

20.02.2015. 10:05

Da. Naraste.

teamateja

24.02.2015. 19:35

http://oi58.tinypic.com/2le4ept.jpg evo poslala sam Vam sliku kako to izgleda.. Naime desava se poslije pranja kose vecinom iako nije pravilo, sada mazem sa Tobradexom,iako mi ne pomaze bas, te imam skroz blagi baby sampom u koji stavim 1,2 kapi cajevca, Nekad se tako stvori vise uzdignuto mjesto a nekad je sa kolicinom gnoja.. Malo je crveno vece nego sto se vidi na slici,perut vise nemam, niti ikakvo crveno,nasprem ovog. Hvala.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

25.02.2015. 10:10

Pokušajte s klindamicinskim losionom dok se situacija ne smiri. Dugoročno, morate si naći dermatologa koji će Vas kontrolirati.

teamateja

25.02.2015. 14:00

Hvala Vam na odgovoru. Dali mi jos mozete reci gdje je u Zagrebu moguce napraviti antibiogram, da se vidi koji je razlog nastanka tih pristica. U Sisku, kod nas to nije moguce.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

26.02.2015. 00:30

U svakoj bolnici postoji mikrobiloški laboratorij, gdje se može napraviti bris i antibogram.

teamateja

01.03.2015. 22:05

Postovani doktore Kostovic, dobila sam uputnicu za bris, i mazala sa klindamicinom upalne promijene ono sto sam primjetila je da kad ove puknu, dan ili dva poslije u kosi nedaleko od tog mjesta se pojavi jos jedna, bas nedaleko..kako je to moguce sprijeciti ?, naime i na licu mi se pojavilo par pristica(vjerojatno ni ne pomaze stres radi ispita) al dobro, te mi je gonekolog preporucio kontracepciju, jer sa losionima i svim lokalnim slicnim pripravcima nemam uspjeha, mozda neke minimalne rezultate dobijem, po njegovom bi to trebalo smanjiti mascenje koze/ kose pa tako i te silne upalne procese, sad je moje pitanje dali bi pomoglo oko tih samih pristica i na glavi? I ako kojim slucajem i bude potrebe za antibioticima zbog brisa sto mogu uciniti eventualno da sprijecim vracanje same upale, jacanje imuniteta mozda? Iskreno ne znam sto me snaslo jer nikad nisam imala ovakvih problema, sad uoci faxa i stresa malo veceg sam su se upalni procesi pojacali, te vise ni sama ne znam sto da radim, sto se tice dermatologa, on mi je rekao da ce proc samo od sebe, ali sve je gore i gore, te svatko kom se obratim ima drugacije misljenje, od kontracepcije pa nadalje..

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

02.03.2015. 14:45

Prije brisa ne smijete barem 10 dana primjenjivati nikakav antibiotik. Kontracepcija može samo pomoći. Morate se odlučiti za jednog dermatologa, jer ovako se samo vrtite u krug.

teamateja

02.03.2015. 21:35

, imam samo jednog dermatologa, medjutim svaka terapija je ili bila prekinuta, il neispravna, imam osjecaj da je to vec postalo pogadjanje, pa oce nece uspjet..i eto, ja sam danas bila na brisu, dermatolog mi uopce nije rekao da ne mazem 10 dana prije pristeve, vec taj dan samo, da ih ostavim i sljedeci dan odem na bris, sto sam i napravila..i sad dali ce to utjecat na nalaz? Vama pisem jer vec muku mucim sa tzv dijagnozama dugo, prije sam imala neki oblik ekcema, mjesecima su mi mijenjali terapiju, tad sam otisla bas na salatu, terapija je bila pogodjena iz prve, sad bas i nisam u mogucnosti, ni s vremenom ni financijski ici svaka tri tjedna na kontrale, studentski dzeparac nazalost..zato vas pitam tu jer mi strucnije izgledate i djeluju, kad pitam svog dermatologa naprimjer koji sampon da koristim za folikulitis, ne dobijem odgovor..i da stvarno se i vrtim u krug..al hvala vam na trudu i odgovorima.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

03.03.2015. 15:35

Nažalost, ja Vas ne mogu liječiti preko računala (a niti bilo tko drugi). Ovako možete dobiti samo načelne savjete. Morate odlaziti na kontrolne dermatološke preglede.

teamateja

05.03.2015. 14:50

Postovani na brisu nema nikakve bakterije, te se radi o zacepljenim porama, sad pitala sam dermatologa koji sampon da uzmem, preporucio je Argeal, dali bi mi to pomoglo?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

05.03.2015. 23:10

Može i taj. Mislim da griješite što stalno provjeravate svaki savjet dermatologa. I previše ste opterećeni Vašim stanjem. Nadalje, morate shvatiti da su vaši problemi kronični.

teamateja

11.03.2015. 10:20

Postovani, ovaj put nisam ja u pitanju vec moja sestra, naime kako sam ja stavljala kapi cajevca u sampon pocela je i ona, medjutim njoj se pojavilo nekakvo crvenilo nakon toga, kao neka iritacija..dali bi to trebalo proci samo od sebe?

teamateja

11.03.2015. 23:45

I samo da jos napomenem, zamolila me da vas i to pitam, kosa joj je masna dosta, pa i nekad crveno vlasiste bez peruti,posto ona cesto koristi i fen, te pere kosu svaki dan, dali je to isto mozda razlog tog crvenila, kaze da ju samo boli na potezanje. Hvala.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

12.03.2015. 10:15

Moguće je da je iritacija. Ako je iritacija, proći će s prestankom korištenja šampona. Korištenje fena nije razlog crvenila.

teamateja

15.03.2015. 04:25

Postovani, jel mi mozete odgovorit zasto se meni i dalje pojavljuju ti pristici po vlasistu, naptavili i bris nosa grla i bris vlasista, sve je normalno ali ja ih i dalje dobijem :/ klindamicin djeluje na postojece ali se novi pojavljuju..:/

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

15.03.2015. 13:00

Mislim da sam Vam u preko 30 mailova napisao sve što ste može preko računala. Poslušajte savjet i kontrolirajte se kod jednog dermatologa i prihvatite da su neki problem na koži kronični.

Schlingel

06.06.2016. 15:35

Poštovani doktore,

Zahvaljujući depilaciji britvicom "zaradila" sam folikulitis na dijelu noga ispod koljena. Folikulitis se nalazi samo na prednjem dijelu, te tek po dvije tri "bubuljice" na stražnjem. Dermatolog mi je najprije prepisao "Clindamycinphosphat" gel kojim sam mazala 2 tj, te nije bilo poboljšanja (tek neko minimalno). Danas sam dobila antibiotik Cefalexin (2x1 pet dana), kremu Gentamicin ( jutri i navecer) i Povidon-Iod tekući sapun (1x1).
Koja su Vasa iskustva s ovakvim terapijama te jesu na kraju vise uspješne nego ne? Nažalost, istraživala sam na internetu i uglavnom nailazila da dugoročnog lijeka u biti nema te se iznova vraća i to je ono sto mi je poljuljalo i vjerovanje u terapiju.
Budući da sam spremna na ideju i laserskog uklanjanja dlačica na tome dijelu, je li smijem koristiti neku drugu vrstu depilacije/epilaciju dok ne dodje jesen poput šećerne paste, električnog depilatora?

Hvala unaprijed i lijepi pozdrav.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

07.06.2016. 20:55

Propisana terapija će smiriti sadašnji folikulitis. Nakon ponovnih depilacija, velika je vjerojatnost vraćanja promjena. Najbolja bi bila laserska epilacija najesen. Druge metode sada možete rabiti, ali ih treba prekinuti mjesec dana prije laserskog tretmana.

Schlingel

30.06.2016. 12:55

Poštovani doktore,

Na sreću, moja terapija je uspjela i folikulitis se povukao skroz zasad. No, ostala je jako suha koza koja zateže i "puca" zbog antibiotika. Budući da ne zelim riskirati i uzimati nesto na svoju ruku, sto preporucujete kao mlijeko ili ulje za tijelo koje nece štetiti ovomu?

Hvala unaprijed. Lp