Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


gljivice


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Marko

25.11.2004. 14:33

Uspostavljena mi je dg versicolor kojih se nikako nemogu rješiti, koristio sam ecalin uz trljanje ručnikom ali ništa .Molim Vas što mi savjetujete??

Dr.med.spec. Dinko Kaliterna

26.11.2004. 20:48

Navedena bolest izaziva promjene na kozi koje mogu biti tamnije ili cesce svijetlije.Nakon sto se provede terapija navedene promjene jos traju oko par mjeseci narocito svijetle tocke iako je bolest izlijecena.Gljivice blokiraju enzim odgovoran za pigmentaciju.Savjetujem pregled Wood lampom kod dermatologa koja obasjava tijelo pri cemu se vidi da li bolest jos traje ili je izljecena.

Ana2210

18.10.2019. 22:15

Postovani,
Prije par mjeseci su mi se pojavile bijele tockice po gornjem dijelu leda, od jucer po preporuci doktorice koristim Canifug 1% otopinu. Mijenjam robu i rucnike svaki dan, ali me zanima sto je s posteljinom dali bi i nju trebala mijenjati?
Unaprijed hvala

Borna Pavičić, dr. med.

03.11.2019. 16:45

Poštovana, prema vašem opisu, najvjerovatnije se radi o dg. Pityrisis versicolor, uzročnik je kvasac malassezia furfur, odnosno Pityrosporum ovale (prema starijoj nomenklaturi). Za potrvrdu dijagnoze uz kliničku sliku,Riječ je o vrsti gljive koja je normalan stanovnik kože čovjeka te kao takva nije zaraza i stoga nije potrebna promjena posteljine. Liječenje se provodi lokalnim antimikoticima te je terapija koju Vam je indicirao liječnik korektna.

Borna Pavičić, dr. med.

03.11.2019. 16:45

Poštovana, prema vašem opisu, najvjerovatnije se radi o dg. Pityrisis versicolor, uzročnik je kvasac malassezia furfur, odnosno Pityrosporum ovale (prema starijoj nomenklaturi). Za potrvrdu dijagnoze uz kliničku sliku, uputno bi bilo učiniti pregled Woodovom lampom. Riječ je o vrsti gljive koja je normalan stanovnik kože čovjeka te kao takva nije zaraza i stoga nije potrebna promjena posteljine. Liječenje se provodi lokalnim antimikoticima te je terapija koju Vam je indicirao liječnik korektna.