Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 3946 | Broj poruka: 14221

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Herpes


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

nika94

08.04.2019. 15:15

Poštovani,
Imam herpes na usnici i dobila sam HERPLEXIM tablete 7-10 dana 3x dnevno. Prilično me boli na usnici, stavila sam propolis, a imam osjećaj da je sve veći. Pukla mi je krasta i sad me još više boli. Kako da smanjim barem osjećaj boli? I da, na jeziku su mi se pojavili bijeli plikići pa je i on bolan

Borna Pavičić, dr. med.

04.11.2019. 13:50

Poštovana, uz sistemsku terapiju aciklovirom, savjetujem lokalno primijenjivati mupirocin mast 2x dnevno / 10-14 dana.

ketty3

04.11.2020. 15:05

Poštovani,
Često patim od herpesa koji mi ne prolazi osim uz Herplexim tablete, koristim ih 5 puta na dan po pola (200 mg) kroz 5 dana i uvijek je poboljšanje vidljivo već nakon dan ili dva primjene. Ovaj put prije 2 tjedna dobila sam ponovno herpes no nisam odmah počela koristiti tablete jer sam mislila kako će sam proći, međutim to se nije dogodilo. Prije 5 dana počela sam opet uzimati herplexim tablete stari herpes se povukao no prije 2 dana pojavio mi se drugi herpes na drugoj strani usnice. Moj herpes javlja se kao crvenilo i oteklina te pečenje, mjehurući se rijetko jave. To već traje više od 2 tjedna, sve je počelo sa stavljanjem fiksnog aparatića (ne znam ima li to kakve veze) vadila sam krvnu sliku, imam snižene limfocite 15.6 te povišene monocite 13.5 leukociti 5,3 crp 4,4. Ne znam da li da nastavim sa herplexim tabletama i dalje? Danas ih pijem 6. dan, što preporučujete? Koliko dugo ih smijem uzimati? Moja greška bila je vjerojatno i što odmah nisam počela sa tabletama već tek nakon nekih tjedan dana. Počela sam uzimati B vitamine u tabletama te L-lysine kao dodatak prehrani. Molim savjet, preporuku

Borna Pavičić, dr. med.

09.11.2020. 17:35

Poštovani,
liječenje aciklovirom treba započeti što ranije po započetim simptomima. Doza koju ste uzimali je dobra 5x200mg kroz 5 dana, no u težim slučajevima može se produžiti...tako da u slučaju recidiva nastavite još 5 dana.

Kod čestih se recidiva, za prevenciju, može koristiti profilaktička doza od 4x200mg ili 2x400mg koja traje 6-12 mjeseci te se periodički prekida radi ocjene stanja bolesti.

Lokalno se preporuča primijena antibiotske masti ili kreme (mupirocin ili fusidatna kiselina) te preparati za epitelizaciju kože.

dancy11

26.02.2022. 17:40

Postovani!
U obradi sam kod Reumatologa radi sumnje na psorijaticni artritis. Na zadnjem KKS su mi bili uvecani Leukociti 12.80 i Limfociti 5.40. Te mi je radi toga data sira obrada. Navest cu vam ono sto odstupa od granica.

-Vitamin B12- 208 (145-569 )
- Vitamin D- 28.6 (deficit<50, preporuceno do>75 )
Moje pitanje dal su vitamini u deficitu?
- Folna kiselina-11.4 (8.83-60.8)
-ukupni Kortizol- 711 H ( 171-536 jutarnji) izjutra je vadena krv
-Antitjela protiv stanicne jezgre (IIF)-POZITIVNA titar <1:160
ANA(IIF) napomena Obrazac flourestencije i titar nuklearna homogena >1:640
-ukupni Proteini- 82 H ( 66-82 )
- Kali- 3.8 L (3.9-5.1)
-UIBC- 72H (26-59)
-TIBC-88 H
-Fibrinogen- 4.7 H ( 1.8-3.5)
-Bakar- 38 H ( 12.2-25.1)
-Alfa 1 antitripsin- 2.07 H (0.9-2.0)
-Ceruloplazmin- 0.48 H (0.16-0.45)
-Krioglobulini kvantatativno- NISU NADENI- (Negativno)
-Elektroforeza 2 puta radena greskom laboratorija.
Prvi put radeno rezultati;
Alfa-1-globulin - 5.2 H % (2.9-4.9)
Albumin- 40.18 L g/l (40.2-47.6)
Alfa-1-globulin-3.74 H g/l (2.1-3.5)
Albumin/Globulini- 1.26
Drugi put radeno za 5 dana pri radenju drugih pretraga;
Alfa-1-globulin- 5.0H % (2.9-4.9)
Alfa-1-globulin-4.10 H g/l (2.1-3.5)
Beta globulini- 9.92 H g/l (6-9.4)
Albumin/Globulini- 1.29
-IMUNOFENOTIPIZACIJA LIMFOCITA cini se da je u granicama normale to jest u referentnim vrjednostima. Broj Limfocita: 1830 stanica/ul
-Takoder su radeni po prvi put virusoloski nalazi rezultati su sljedeci;
EBV VCA IgG- POZITIVNO >750 U/ml ( neg<15, poz>=20)
EBV EA IgG-granično 26.1 U/ml ( neg<10, poz>=40)
EBNA IgG-POZITIVNO >600 U/ml (neg<5,poz>=20)
CMV IgG- POZITIVNO 99.9 U/ml ( neg<12, poz>=14)
HSV 1 IgG- POZITIVNO indeks ( neg<0.9-poz>=1.1)
VZV IgG- POZITIVNO 33 VE (neg<9, poz>11)

Molila bi vas ako bi mi mogli protumacit nalaze imam jos dosta do kontrole specijaliste pa se brinem. Osobito kad je rjec o virusnim pretragama sta znaci EBV EA granican dal je u pitanju moguca reaktivacija virusa ili??
Od simptoma imam malaksalost i umor vec duze vrjeme moglo bi se rec mjesecims ako ne iduze, bol u vratnoj kicmi koja nije u ok stanu MR raden davno, bol i nervoza u listovima noga osobito navecer dok idem spavat u mirovanju. Bol u gleznjevima noga i koljenima, cudan okus u ustima slicno krvi ili metalu, suhi kasalj koji me povremeno lovi vecinom na vlazno vrjeme vec dugo godina, manjak apetita bez gubljenja na kilazi ( hrana mi se gadi i tesko legne na zeludac) nadutost , hemroidalno krvarenje povremeno koristim detralex 500mg, trnjenje noga i ruka osobito ruka u jednom polozaju brzo utrne, imam psorijazu, usporen rad stitnjace Eutirox 50mg, ubrzan rad srca Concor cor 1.25mg, malo povisen tlak Lorista 25mg, endometrioza koristim kontracepciju flastere Evra.
Oprostite na poduzem postu i nebas urednom pisanju jako sam smusena i zabrinuta. Molila bi vas ako mi mozete rastumacit nalaze osobito Virusologije jer se bojim dal sam trenutno zarazna imam malo djete. Hvala unaprjed.








dancy11

27.02.2022. 11:30

Zaboravila sam dodati da vise od godinu dana pri svakom nalazu krvi imam blago uvecan CRP koji je isao do 20 i SE koja je isla do 30, gledajuci po nalazima koje imam a dosta ih je radeno u godini dana radi drugih obrada. Inace imam 38g. Lp

Borna Pavičić, dr. med.

15.03.2022. 12:11

Poštovana, s obzirom da se kontrolirate kod reumatologa zbog psorijatičnog artritisa, savjetujem da se s nalazima i pitanjima obratite istome.
Ukoliko imate problema s kožom, stojim na raspolaganju.