Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Hormonalne akne


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

bubamara_5

29.01.2020. 11:40

Poštovani doktore,
već 3,5 godine pijem kontracepcijske pilule Estal. Primjetila sam u zadnje vrijeme kako mi se sve više prištića i akni pojavljuje na središnjem i donjem dijelu lica (obrazi, brada). Pilule mi u tome ne pomažu uopće, dapače mislim da se posredstvom njih spomenute akne i pojavljuju, pogotovo u zadnje vrijeme obzirom da sam prilikom ginekološkog pregleda vidjela kako ponovno imam pojavu cista na jajnicima. Upravo pijem zadnju kutiju jer ih ne planiram više konzumirati, a čula sam da se zna dogoditi da uslijed tog "hormonalnog šoka" lice može i ne mora reagirati pojavom novih i pretjeranih prištića. Zanima me kako mogu riješiti navedeni problem? Postoje li sredstva koja mogu koristiti kako bi mi pomogli u navedenom problemu? Što biste mi savjetovali da učinim? Hvala!

Borna Pavičić, dr. med.

30.01.2020. 19:25

Poštovana,
ukoliko je riječ o ginekološkom problemu, morate se obratiti ginekologu da se vaše stanje dovede u kontrolu.
S dermatološke strane postoje razne terapijske opcije koje djeluju izvana i pomažu u smanjenju simptoma na koži, no ako se ne riješi uzrok, izbijanje upalnih promjena neće prestati.
Savjetovao bi vas da odete na pregled kod dermatologa kako bi se preporučila optimalna terapija te dijagnostička obrada (ginekološka - UZV ovarija te endokrinološka - spolni hormoni).