Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4001 | Broj poruka: 14400

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


HRAPAVE NADLAKTICE


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

HAMMERFALL

22.12.2008. 13:45

trebam pomoć.
sada trenutačno imam 19god ali negdje sredinom osnovne skole dobio sam hrapavilo na objema nadlakticama. nikad nisam obracao veliku pozornost na to posto me nije nesto posebno jako svrbilo. no u poslijednje vrijeme cini mi veliki estetski problem. koza je suha i hrapava a nekada se zna i upaliti pa se crvene točkice jače vide a na dlakama ostaju sičušni otpali ostaci kože i malo svrbi. roditelji mi kazu da je to kokosja koza jer i otac ima to na nadlakticama pa je kao genetski. no obiteljski doktor mi je rekao da se radi o gljivici i prepisao mi je kanesten kremu. koristio sam ju neka 3-4 mjeseca (1 tuba-1 do 2 tjedna) i onda mi je dojadila. razlog je tome sto je krema smanjila crvenilo za 30 posto ali ne sasvim,tj prestala je djelovati. cak sam na nagovor ljudi koji su imali iskustva dodao u tretman i biljnu mast sa nekim biljkama poput nevena i kamilice, ledeni gel, propolis, ulje čajevca, antibakterijski piling, bepanten, acidi borici, jod, rojazol, lamisil, etanol, češnjak u alkoholnoj otopini.... sve to pomaze prvih tjedan dana ali se crvenilo vrati jos jace. imao sam istu hrapavost na prednjoj strani bedara ali u nekoliko dana mazanja floceta gelom (kamilica+neven) nestalo je. mislio sam da ce floceta pomoci i nadlakticama ali bezuspjesno. ponekad se točkice prosire skoro do vrata gdje se pojavljuju u obliku suhih pristica i lako se izlijece vec spomenutim biljnim mastima. trazio sam uputnicu za dermatologiju. lijecnik je uputio na tinea corporis ali pogledao sam slike pacijenata koji pate od toga na internetu i siguran sam da ja to nemam. i primjetio sam da se crvenilo povuce s porastom imuniteta za nekih 20%. cim se crvenilo pojaca to mi je znak da trebam meke imunostimulanse tipa propolis ili maticna mlijec. neznam jel povezano ali:
prije 4 godine dobio sam crvenilo na podrucju spolovila,prepona i straznjice. i ukoliko to nisam lijecio koza bi se jako ljustila i stvarao bi se zeleni gnoj na sluzavoj kozi,posebno na dodiru testisa i noge,tj prepona. doktor mi je preporucio beloderm kremu koja je to rijesila ali promjene su se uvijek vracale. i tako sam ja koristio beloderm 4 godine (budala!!!znam da je stetan,i beloderm je prestao djelovati) i tek nedavno skontao sam snagu biljaka cime sam se rijesio toga dolje. no ostala mi je hrapavost na straznjici koja je potpuno ista onoj na nadlakticana. ako se jace uznojim ili sjedim na neugodnoj podlozi zna se upaliti i stvore se veliki pristici koji ne zele nestati sami od sebe.
prosle godine pojavilo mi se flekasto gljivično crvenilo na podrucju vrata i prsa koje sa zalijecio tekucim puderom.
inace pomirio sam se s time posto to imam vec 10ak godina ali pravi mi estetski problem jer mi je tesko izaci na plažu, curama se gadi a i smeta mi pomisao da nest parazitira na meni.
negdje sam procitao da bi bilo efikasno oralno uzimanje terbinafina, itrakonazola.....

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

23.12.2008. 10:10

Promjene koje imate na nadlakticama su tzv. keratosis follicularis ili keratosis pilaris, poznate i kao "guščja koža".
Promjene jesu nasljedne i ne mogu se u potpunosti ukloniti. Mogu se ublažiti redovitim mazanjem preparata s ureom, lokanih retinoida ili preparata s 3-5% salicilnom kiselinom.
Drugi Vaš problem s navodnim gljivicama nije moguće detektirati preko računala. Potreban je pregled.