Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4001 | Broj poruka: 14405

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


izvanin


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

nevena

20.07.2002. 11:50

Molim Vas da mi odgovorite da li se proizvod Izvanin proizvodjaca BELUPO -Koprivnica , koji se koristi kao biljni pripravak sa snaznim antimikoticnim djelovanjem , moze koristiti na licu? U uputstvu nije navedeno. Receno je da se tretirana mjesta ne smiju izlagati suncu. Sta to znaci? Koliki vremenski interval se ne smiju izlagati suncu? Preparat se inace sastoji : u 100.gr. losiona ima 15 gr. tekuceg ekstrakta zeleni zlatnice (Salidago virgaureae L.) (1:1/90% etanol), 20 gr. tekuceg ekstrakta zeleni rosopasa (Chelidonium majus L.)(1:1/90%etanol0, 10 gr. tekuceg ekstrakta ploda anisa (Pimpinella anisum L.)(1:1/90%etanol) i 1,5 salicilne kiseline (Acidum salicylicum).
Molim Vas za objasnjenje, sta je to Pityriasis versicolor. moze li se javiti na licu? Unaprijed zahvalna!

Prof. dr. Jasna Lipozenčić

24.07.2002. 02:00

Nema kontraindikacije za korištenje Izvanin losiona po koži lica no naravno ne u ljetnim mjesecima zbog mogucnosti stvaranja hiperpigmentacija (tamnih mrlja) na mjestima gdje se aplicira prvenstveno zbog njegovih sastavnica (etanol i salicilna kiselina).
Pityriasis versicolor je gljivična infekcija površinskog sloja kože uzokovana kvascem Malassezia furfur (Pitytrosporum orbiculare). Obično se pojavljuje na prsnom košu, leđima, ramenima i gornjim ekstremitima, no može se iako vrlo rijetko javiti i po koži lica.