Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Lichten sclerosis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mironi

08.02.2023. 23:05

Poštovani..
Imam 43 godine i prije godinu i pol sam primjetio jednu malu bijelu mrlju na vrhu glavića penisa. Ista se potom malo proširila, tako da oko izlaza mokraćne cijevi, na vrhu, s obje strane imam dvije mrlje dimenzija cca 1.5x1.5 cm svaka.
Odmah sam išao urologu koji mi nije rekao o čemu je riječ već samo da nemam sto brinuti.
Do danas mi je nepromijenjeno stanje, te sumnjam da imam lichen sklerozu.
Molim vas mišljenje ako imate vremena, odnosno sto mi je eventualno činiti.
Lp

Krešimir Musa, dr. med.

09.02.2023. 01:10

Poštovani,
prema Vašem opisu moglo bi se raditi o dijagnozi Lichen sclerosus. Radi se o lokalnoj kožnoj bolesti/promjeni i ne spada u "opasne" bolesti, te se može liječiti lokalnom kortikosteroidnom terapijom. Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkog izgleda, a potvrđuje PHD analizom. Potrebna je radovna kontrola nekoliko puta godišnje.
Savjetujem Vam da otiđite na pregled kod dermatologa.

mironi

17.02.2023. 11:35

Poštovani doktore, hvala vam na odgovoru.
Opet sam se naručio kod liječnika s ciljem definitivne dijagnoze navedenog poremećaja. Naime, nakon vašeg odgovora sam čitao nalaz specijaliste urologa te je pregled bio krajem 2018 godine i zaključak specijalista je bio depigmentacija tog dijela glavića. Međutim, ono što je važno navesti je da sam koju godinu iza osjetio promjenu u zatezanju glavića (kratak frenulum) pa je isti odstranjen od strane tog istog urologa ali ne baš najbolje jer me sad već nepostojeći frenulum opet zateže, puca kožica na tom dijelu, slabo ili skoro nikako ne zarasta, te je svaki spolni odnos svojevrsna smetnja te mi urolog predlaže cirkumzaciju tog dijela prepucija.
Također se bijela mrlja na vrhu glavića još malo proširila te prešla djelomično i na prepucij.
Čitajući o lichen sclerosisu, utvrdio sam da on potiče skraćenje frenuluma i problema sa kojima se ja suočavam te sam uslijed svega odlučio poći kod dermatovenerologa da vidim o čemu se radi iako mi je svojedobno mišljenje urologa specijalista bilo dovoljno ali moguće da je isti pogriješio.
Također, razlog zašto vam opet pišem je taj što sam čitao da lichen sclerosis može prouzročiti karcinom pločastih stanica pa me interesira možete li mi nešto reći na tu temu.
Hvala i lijep pozdrav .

Krešimir Musa, dr. med.

17.02.2023. 15:35

Poštovani,
kako sam ranije napisao morate se javiti dermatovenerologu na pregled i na praćenje. Cirkumcizija je jedna od pomoćnih kirurških metoda za ublažavanje/liječenje promjena, ali i dalje je najvažnija lokalna konzervativna terapija, jer se radi o upalnoj bolesti. Što se tiče pojave karcinoma, to je teoretski moguće, ali vrlo rijetko, te sam Vam zato i napisao da morate dolaziti na kontrole nekoliko puta godišnje...

mironi

17.02.2023. 22:45

Zahvaljujem..