Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4001 | Broj poruka: 14400

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


molim savjet


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Denada

11.03.2004. 13:42


Postovani prijatelji,

Procitala sam Vas odgovor na postavljeno pitanje o crvenilu koze.I ja sam htjela da postavim jedno pitanje i nadam se da cete moci nesto da mi odgovorite.Evo da pocnem od kada mi se to desava.Ja sam zena u godinama,(sada imam 56 godin)uvijek sam imala besprekorno cistu kozu, ali u meno pauzi pocele su da mi se javljaju tamnije pjege po licu(negdje je koza tamnija negdje malo svetlija )Isla sam kod ljekara, ali dao mi je neku mast koja nije imala nikakvog efekta,kao da su to pjege od sunca.Medutim, od 47 godine pa evo do danas te pjege prolaze ostalo mi je jos malo,upotrebljavala sam krem od badema i bademovo ulje,na svoju incijativu, ucinilo mi se da mi oni dosta pomazu i stvano su mi dosta pomogli sve ove godine.Ponekad osjecam jaku vrucinu i crvenilo lica, nesmijem izaci na sunce jer dobijem jako crvenilo.Dosta se nelagodno osjecam zbog toga.Zivim u nadi da ce to proci sa godinama.Hocu samo da napomenem da te promjene imam samo na licu nigdje vise.
Molila bi Vas ako mozete da mi date savjet ili mozda preporucite sta bi mogla upotrebiti da mi ovo sto pre prode i dali mogu nastaviti sa upotrebom navedene kreme i ulja. Denada

mr.sc.dr. Suzana Ljubojević

03.04.2004. 11:11

Tamne pjege koje opisujete nazivaju se Cholazma (Melasma), a razlozi njihovom pojavljivanju mogu biti brojni. One se mogu pojaviti i kod žena u klimakteriju uzrokovano promjenjenim «radom» hormona. Crvenilo lica koje opisujete nije karakteristično. Moguće da Vaša koža pojačano reagira na UV svijetlo, te da pri izlaganju suncu imate pojčano crvenilo lica. Savjetujem Vam da u proljetnim odnosno lijetnim mjesecima koristite dnevnu kremu koja ima UV zaštitini filter. Naravno u koliko Vam krema koiju ste do sada koristili pomaže, nastavite je i dalje koristiti.