Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14397

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


akne u tridesetima


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

areta

13.03.2004. 23:31

> Imam 38 godina.Nikada pre nisam imala probleme sa tenom,ni u pubertetu.Pre tri godine su poceli problemi sa aknama.Tada sam posle desetak godina prestala upotrebljavati kontraceptivne pilule Stediril.Prestala sam ih uzimati zbog velikih broja cigareta koje pusim na dan.Lekar mi je savetovao da pusenje i pilule ne idu zajedno posle trideset pete.Od tada moj ten je sve gori i gori.Akne su bolne i velike,ne mogu se istiskati,njihova pojava nije vezana ni za menstrualni ciklus ni sa mojom ishranom:desavalo se da jedem sasvim pravilno i da akne bujaju.Onda se desavalo da sam mesecima na Atkins dieti,a akni nema.Onda bi opet nabujale.Nemam ginekoloskih problema,nikada nisam imala bilo koju ginekolosku bolest.Imam redovan ciklus.

> Preparati dermatologa mi nisu puno pomogli.Antibiotici pomazu
privremeno.Ne koristim kozmeticke preparate protiv akni jer su oni namenjeni mladima i isusuju kozu.Moja koza je starija i vec suva.Ima potrebe za kreme protiv bora,a one su masnije,tako da ne znam ni sta da koristim.Redovno cistim kozu ali se i redovno sminkam-profesija mi to nalaze.Alergicna sam na polen.Citam neke savete kako treba stavljati limun na lice,sa druge strane citam kako akne ne podnose kiseline.U konfuziji sam i ne znam sta sa licem.

> Interesuje me:sta da koristim?Koje medicinske a koje kozmeticke
preparate?Ima li izlecenja?Diagnoza dermatologa je Acne Vulgaris,cystica et Erythema faciei.

> S postovanjem
> Areta
>
>

mr.sc.dr. Suzana Ljubojević

03.04.2004. 11:11

Prema Vašem opisu kod Vas se radi o nešto težem obliku akni-navodite da imate i tzv. cistične akne. Naime cistične akne, u koliko ne prolaze na lokalnu terapiju, zahtjevaju peroralnu terapiju antibioticima (retinoidi ili tetraciklini). Indikaciju postavlja specijalist, dermatolog s obzirom da navedeni antibiotici se moraju uzimati kroz nekoliko mjeseci, a imaju i svojih štetnih nuspojava.