Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14396

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


Perioralni dermatitis !!!


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nina

04.02.2002. 17:52


Poštovani,

Dijagnosticiran mi je perioralni dermatitis. Crvenilo u vidu fleka i male, sitne cvrste papule se povremeno - cesce zimi pojavljuju na bradi (najvise), oko nosa. Iako nikada nisam imala problema s kozom, ovakve su promjene jednostavno dosle preko noci. Najbolje rezultate u lijecenju dobila sam nakon sto sam najprije 2 tjedna koristila tetraciklinske antibiotike, a na kozu sam stavljala pripravak koji se temeljio na jacoj koncentraciji vitamina A. Također sam uzimala i Prednisolon tablete 1x dnevno. Nakon sto se papule osuse, a crvenilo gotovo potpuno povuce i izgleda da je sve gotovo, ponovno erupcija. Ponekad stavljam i obloge od 3 % Acidi Borici i tada je malo bolje, a kratkotrajno sam koristila i Kuterid G, ali sam prestala, ucinak je kratkotrajan, a inace sam citala da treba izbjegavati topikalne steroide, jer mogu uzrokovati atrofiju koze. Da li je to sto sam steroidnu kremu morala maloi koristiti mozda uzrokom stalnog recidiva? Koliko ce sve to trajati - terapije koristim vec gotovo 10 mjeseci.

Također, imam problem oko odabira krema za redovitu njegu. Trenutno koristim kremu sa propolisom, no trebala bih savjet oko sljedeceg:

Da li bi pomoglo izljecenju ukoliko koristim kremu spravljenu na bazi aromaterapije i morskih algi?

Iskreni pozdravi i hvala unaprijed,

N

Mr.sc.dr. Branka Marinović

04.02.2002. 22:04

U podlozi promjena na vašem licu najvjerojatnije je u početku bio seborojički dermatitis (dermatitis uzrokovan poremećenim radom žlijezda lojnica). Čestim recidivima zasigurno je pridonijela lokalna aplicacija Kuterida (odnosno lokalnog steroida) ali i peroralna primjena prednisolona). Savjetovala bih vam da prestanete koristiti kortikosteroidne kreme za lice, ali i peroralne steroide (ako ih još uvijek uzimate). Za njegu bih vam preporučila neutralne kreme (na pr. Belobaza ili neka druga neutralna krema). Bilo bi svakako preporučljivo da se javite na pregled dermatovenerologu radi konačne odluke o terapiji vaših promjena kao i o preparatima za njegu vaše kože.