Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Psorijaza - nuspojave liječenja


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Healy

09.11.2020. 12:40

Poštovani, molila bih Vas informaciju u kojoj mjeri može korištenje kortikosteroida (tablete i kreme) za liječenje teške psorijaze ostaviti posljedice na organizam? I obzirom na neuspješnost liječenja psorijaze lijekovima i kremama, krenulo bi se u smjeru biološke terapije pa bih Vas molila za informaciju kolika je uspješnost liječenja biološkom terapijom, da li se ona mora primjenjivati tokom cijelog života ili samo po ponovnom pogoršanju te najvažnije od svega koje su njene nuspojave?? Obzirom da se radi o osobi od 29 godina koja godinama ne može smiriti psorijazu, već je sa svim lijekovima nakon nekog vremena sve gore i gore toliko da je psorijaza zahvatila svaki dio tijela te da psorijaza nije bila nasljedna budući da je nitko u obitelji nema.

Borna Pavičić, dr. med.

10.11.2020. 00:35

Poštovani,
lokalna (topikalna) terapija kortikosteroidima u obliku krema ili masti je oksnica lokalnog liječena psorijaze (uz sredstva za skidanje ljusaka kao što je salicil i ureja te neutralni preparati (emolijensi) za njegu kože) i ako se primijenjuje po preporukama i nadzoru specijaliste dermatologa nebi trebalo očekivati nuspojave.
Naravno, u slučaju zahvaćenosti velike površine kože, nemoguće je primijenjivati kortikosteroidnu kremu zbog potencijalnih nuspojava te se tada preporuča neki od oblika fototerapije (UVB, PUVA) ili sustavne terapije (acitretin, metotreksat, ciklosporin) uz koju se također može kombinirati lokalna terapija.
Što se tiče biloške terapije, potrebno je da pacijent ispunjava određene uvjete te da je probao sve linije terapije koje ne daju rezultata u liječenju te stoga preporučam da se pacijent-ica javi za pregled u Kliniku za dermatovenerologiju te da se ustanovi trenutno stanje i perspektivne mogućnosti liječenja.