Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Pytriasis versicolor


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Iva

25.07.2005. 12:58

Cijenjeni dr.,
takodjer mi je dijagnosticirana Pytriasisa versicolor na podrucju bedara i preporuceno mi je uzimanje lamisil ili itrac tableta no onda mi je jedna doktorica rekla da su itrac tbl. izrazito hepatotoksicne i da ih ne uzimam. Zanima me vase misljenje. Unaprijed vam hvala!

dr. Krešimir Kostović

26.07.2005. 09:33

Osim u iznimnim slučajevima za Pityriasis versicolor nije potrebna peroralna terapija (uzimanje tableta). Savjetujem Vam da pokušate lokalnu primjenu Ecalin i Lamisil spraya 2x dnevno kroz 2-3 tjedna. Inače, Itrac 3 tablete kod ljudi koji nemaju bolest jetre nisu veći problem.

Nur22

27.06.2019. 17:40

Postovani,

Pomocu trazilice na forumu nasla sam temu koja mislim da odgovara mom slucaju, pa da ne otvaram novu pisem ovdje. Naime prije 10tak godina sam prvi put primijetila bijele flekice po trbuhu i dnu ledja, negdje pojedinacne negdje kao grupisane u vecu fleku. Otisla doktoru i receno mi je (samo pregledom, bez nekih testova) da je pitirijaza versicolor u pitanju. Moram napomenuti da nisam imala nikakve ljuspice, dakle samo vidnu depigmentaciju pogotovo primjetnu nakon suncanja. Propisana mi je Canesten mast i Oronazol cini mi se, te alkohol. Radila sam sve po propisu, nikakvog napretka nije bilo. Nakon nekoliko godina isla sam opet na pregled gdje je doktorica odlucila uraditi bris, medjutim nije pokazao nista i propisala mi je jos neke 3, 4 masti koje sam probala i naravno nista. Sad sam opet u fazi da mi se cini jos vise da se primijete i ne znam dalje sta da radim i strah me i izlaganja suncu ne znam ni koliko je pametno. Mozete li mi preporuciti neko rjesenje, ili barem da probam nesto drugo?

Borna Pavičić, dr. med.

06.11.2019. 01:05

Poštovana, promjene u sklopu dijagnoze pityriasis versicolor obično se nalaze na gornjem dijelu trupa (leđa, ramena, nadlaktice, prsa). Da bi se postavila dijagnoza, osim kliničkog pregleda dermatologa, potreban je i pregled Wood-ovom lampom što bi i preporučio da učinite da bi se dijagnoza potvrdila i isključila. Druge mogućnosti su vitiligo, rezidualne postupalne hipopigmentacije itd.
U slučaju potvrde dijagnoze pityriasis versicolor, u većini slučajeva je dostatna lokalna terapija - klotrimazol otopina 1% za kožu (Canifug sprej) uz pranje ketokonazol (Oronazol) šamponom.
Važno je napomenuti da "fleke" na koži ostaju i dulje vrijeme nakon provedene terapije te je potrebno napraviti kontrolni pregled Woodovom lampom da se vidi da li je kvasnica (Malassezia furfur / Pityrosporum ovale) eradicirana.