Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


streptokok


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

darija

01.06.2001. 11:47

Moja djeca (7 i pol i 4 godine) imaju vrlo hrapave, izbrazdane ruke, na kojima se koža ljušti. Ta pojava se javlja i nestaje sama od sebe.To traje cca 6 mjeseci.
Starija kći ima problema sa gušenjem i suhim kašljem koji se pojavio prije cca 3 tjedna. Konzultirali smo se sa nekoliko liječnika, jedni tvrde da se kod nje radi o alergiji -IgE = 68,7, nalaz brisa nosa je uredan, nalaz krvi uredan, stolica uredna, alergološki test je pokazao alergiju na polen korova (2mm), ali drugi doktor sumnja u ispravnost tog testa jer nije napravljen "najstručnije" (prema njegovom mišljenju). Konzultacijom sa dermatologom, on je utvrdio da se radi o streptokoki te da ona može izazivati osjećaj gušenja. Dobila je dvije različite terapije - za alergijski bronhitis Flixotid, a za streptokoke antibiotik.
Zanima me da li je moguće da streptokok može uzrokovati suhi kašalj i gušenje, jer moja kćer najčešć ima takve simptome uvečer i ponekad ujutro, a preko dana kada je uglavnom vani, nema. Da li i drugu kćer moram voditi doktoru s obzirom da su joj sada ruke u redu?
Zabrinuta mama

prof. dr. Jasna Lipozenčić

06.06.2001. 00:15

U vaših kćerkica radi se o iritativnom dermatitisu na šakama iako bi mogao biti i alergijski. Potrebno je provesti epikutano testiranje u Alergijskoj Ambulanti Kožne Klinike, Šalata 4. Fokalni infekt može izazvati suhi kašalj i gušenje, no u starije kćerkice se javlja navečer, ponekad ujutro. Savijetujem učiniti prick test u istoj ambulanti jer se može raditi i bronhitisu alergijske prirode. Drugoj kćerki održavajte kožu na šakama s Nova Derm sensitiv ili neutral kremom.

darija

06.06.2001. 23:34

Zahvaljujem na odgovoru (u tako kasne sate) i pohvaljujem ovu stranicu. Ono što me i dalje muči je neslaganje dvaju doktora (privatnog i onog u ambulanti). Kako bih mogla dijete dovesti na pregled u Vašu bolnicu treba mi uputnica pedijatra koji je blago rečeno, narogušen, jer smo išli kod privatnog pedijatra. A sigurno da ne bih plaćala privatnog pedijatra kad su mi u ambulanti nakon svih mogućih nalaza rekli - citiram liječnika: sad smo otkrili da ništa nismo otkrili. I prepisali terapiju Flixotid (za bronhijalnu astmu). Znam da mi tu ne možete pomoći, ali ipak hvala na savjetu. Možda ih uspijem "odobrovoljiti" pa mi napišu uputnicu. Ne shvaćam njihovu taštinu.
Još kad bih spomenula savjetovanje na Internetu, mislili bi da sam luda.
Usput rečeno, prevrnula sam cijeli Internet i saznala štošta o alerijama, streptokoki, streptokoknim šokovima i sl.
Puno hvala, i puno sreće u daljnjem radu.
mama Darija