Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 3893 | Broj poruka: 13988

Borna Pavičić, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Svrab bez vidljivih znakova na kozi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ruskok

10.06.2019. 15:35

Postovanje
Ocajnicki trazimo bilo kakav savjet i pomoc!
Rijec je o majci, vec 10 godina se bori sa neizdrzivim svrabom na nogama bez ikakve vidljive promjene na kozi ili crvenila.

Svrbez se prvi put pojavio prije desetak godina u ljetnom periodu poslije kupanja na plazi (rijec je o plazi za pse), tada je interval svraba trajao desetak, petnaestak minuta samo na podrucju noga a znao se aktivirat kada je koza bila u dodiru s vodom, znojem ili vlagom. Danas traje izmedu sat i pol do tri sata te se prosio na ostatak tijela i na ruke a sto se tice pojave, gotovo da i nema pravila, iznimno sto je sad veliki pokretac uz vodu, ZRAK, stres i raspolozenje.

Vazno je napomenut kako bas u tom periodu intezivno nosi tajice (kineske narucene preko interneta).
Pod zrakom mislim na to da tajice nije skinula vec 9 godina jer cim ih skine svrab odmah krene. Njeno objasnjenje je kako ju tajice stite.
Preko zime nosi 3 do 4 para tajica odjenom na nogama a preko ljeta jedne.
Na nogama joj dlake vise skoro ni ne rastu, tu i tamo koja zaluta.
Kako ne smije ni pomislit na vodu tesko je odrzavat higijenu (pod to mislim pranje cjelog tijela) te se kompletnokoza peruta.
Jos bi nadodo kako je u tom periodu usla i u menopauzu.

Kako majka nije sklona doktorima u borbu je krenula tek prije 5 godina.
Do tog perioda bolest je toliko napredovala da se iskreno cudim kako moze sve to podnest.
Bili smo kod mnogih doktora i napravili dosta pregleda.
Na sve moguce testove na alergiju ukljucujuci i vodu koja je bila prvi pokretac je negativna, krv, abdomena i svi ostali organi su uredu. Stolicu je slala u njemacku na testiranje jer su sumnjali na unutarnje organe ali je sve ok.
Isprobala je mnoge dodatke prehrani i bacila hrpu novca no nista nije pomoglo niti bilo na vidiku.
Jedina stvar koja joj ublazi svrbez i pomogne da se smiri je TENS uredaj.

Ako imate bilo kakav savjet, kome se obratit, sto napravit bilo sto.
Tesko je gledat osobu kako zgrcena lezi na krevetu sa krpom u ustima, stenjajuci dva sata a ne mozete joj pomoc, pogotovo kada je rijec o vasoj majci.

Borna Pavičić, dr. med.

03.11.2019. 18:35

Poštovani, s dermatološke strane bi bilo dobro isključiti svrab iako nije vjerovatno da je o tome riječ i pregled vena potkoljenica i color dopler vena i arterija donjih ekstremiteta.
Vjerovatno se radi o kombinaciji životne dobi i suhoće kože ako su isključeni mogući internistički uzroci (trebalo bi učiniti i tumorske markere jer se svrbež kože zna javiti i u sklopu paraneoplastičnog sindroma).
Terapijski bi trebalo ipak voditi brigu o redovnoj higijeni (kupanje u uljnim kupkama i sindetima) i primjeni neutralnih preparata za njegu kože više puta dnevno (emolijensi, mlijeko za tijelo, Bepanderm krema i slično). Dodatno za kupiranje svrbeža može se probati i sa antihistaminicima per os.