Dermatovenerologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4000 | Broj poruka: 14395

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Svrab bez vidljivih znakova na kozi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ruskok

10.06.2019. 15:35

Postovanje
Ocajnicki trazimo bilo kakav savjet i pomoc!
Rijec je o majci, vec 10 godina se bori sa neizdrzivim svrabom na nogama bez ikakve vidljive promjene na kozi ili crvenila.

Svrbez se prvi put pojavio prije desetak godina u ljetnom periodu poslije kupanja na plazi (rijec je o plazi za pse), tada je interval svraba trajao desetak, petnaestak minuta samo na podrucju noga a znao se aktivirat kada je koza bila u dodiru s vodom, znojem ili vlagom. Danas traje izmedu sat i pol do tri sata te se prosio na ostatak tijela i na ruke a sto se tice pojave, gotovo da i nema pravila, iznimno sto je sad veliki pokretac uz vodu, ZRAK, stres i raspolozenje.

Vazno je napomenut kako bas u tom periodu intezivno nosi tajice (kineske narucene preko interneta).
Pod zrakom mislim na to da tajice nije skinula vec 9 godina jer cim ih skine svrab odmah krene. Njeno objasnjenje je kako ju tajice stite.
Preko zime nosi 3 do 4 para tajica odjenom na nogama a preko ljeta jedne.
Na nogama joj dlake vise skoro ni ne rastu, tu i tamo koja zaluta.
Kako ne smije ni pomislit na vodu tesko je odrzavat higijenu (pod to mislim pranje cjelog tijela) te se kompletnokoza peruta.
Jos bi nadodo kako je u tom periodu usla i u menopauzu.

Kako majka nije sklona doktorima u borbu je krenula tek prije 5 godina.
Do tog perioda bolest je toliko napredovala da se iskreno cudim kako moze sve to podnest.
Bili smo kod mnogih doktora i napravili dosta pregleda.
Na sve moguce testove na alergiju ukljucujuci i vodu koja je bila prvi pokretac je negativna, krv, abdomena i svi ostali organi su uredu. Stolicu je slala u njemacku na testiranje jer su sumnjali na unutarnje organe ali je sve ok.
Isprobala je mnoge dodatke prehrani i bacila hrpu novca no nista nije pomoglo niti bilo na vidiku.
Jedina stvar koja joj ublazi svrbez i pomogne da se smiri je TENS uredaj.

Ako imate bilo kakav savjet, kome se obratit, sto napravit bilo sto.
Tesko je gledat osobu kako zgrcena lezi na krevetu sa krpom u ustima, stenjajuci dva sata a ne mozete joj pomoc, pogotovo kada je rijec o vasoj majci.

Borna Pavičić, dr. med.

03.11.2019. 18:35

Poštovani, s dermatološke strane bi bilo dobro isključiti svrab iako nije vjerovatno da je o tome riječ i pregled vena potkoljenica i color dopler vena i arterija donjih ekstremiteta.
Vjerovatno se radi o kombinaciji životne dobi i suhoće kože ako su isključeni mogući internistički uzroci (trebalo bi učiniti i tumorske markere jer se svrbež kože zna javiti i u sklopu paraneoplastičnog sindroma).
Terapijski bi trebalo ipak voditi brigu o redovnoj higijeni (kupanje u uljnim kupkama i sindetima) i primjeni neutralnih preparata za njegu kože više puta dnevno (emolijensi, mlijeko za tijelo, Bepanderm krema i slično). Dodatno za kupiranje svrbeža može se probati i sa antihistaminicima per os.