Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


carcinoma planocellulare - karcinom pločastih stanica


Autor Poruka

mkist86

10.04.2014. 20:50

Poštovanje.

Otac mi je nedavno bio na operaciji skidanja polipa, međutim nakon operacije dobio je nalaz u kojem mu je dijagnosticiran karcinom pločastih stanica:

-------------------------------
Up. dijagnoza:

1. Na intraoperativnu analizu primljeno je par vrlo sitnih komadića tkiva, označeni kao papillomatosis laryngis susp.
Nalaz intraoperativne biopsije: tračci displastičnog višeslojnog pločastog epitela.
Mikroskopski, vide se tračci zadebljanog višeslojnog pločastog epitela sa znakovima citološke atipije, pod kojim je oskudna podležeća stroma.

2. Naknadno je primljeno više manjih komadića tkiva uklopljeni u jedan preparat.
Mikroskopski, vide se komadići resičastog tumorskog tkiva građeni od zadebljanog, u cijeloj debljini atipičnog višeslojnog pločastog epitela koji u obliku tračaka i nakupina atipčnih, srednje diferenciranih pločastih epitelnih stanica infiltrira podležeću stROmu.

Nalaz u ovom uzorku odgovara srednje diferenciranom karcinomu pločastih stanica.

2. CARCINOMA PLANOCELLULARE GRADUS 2
-----------------------------------------------
Za 6 dana je naručen na operativni zahvat.
Zanima me Vaše mišljenje, kolika je mogućnost da se operativnim zahvatom odstrani tumor, te općenito o mogućnosti potpunog oporavka.

Unaprijed hvala!

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

09.06.2014. 01:05

Poštovani, planocelularni karcinomi larinksa su operabilni, a postotak preživljavanja je vrlo visok ukoliko se radi o karcinomu niskog stupnja proširenosti na okolna tkiva endolarinksa. U prognozi se rukovodimo TNM klasifikacijom koja označava stupanj zahvaćenosti laringealnih struktura i okolnog tkiva, limfnih čvorova vrata i postojanje metastaza. Operativnim zahvatom se može odstraniti larinks u cjelosti ili samo jedan dio slijedeći horizontalnu ili vertikalnu disekciju, ovisno o tome koji su dijelovi larinksa zahvaćeni. Na taj način je ponekad moguće sačuvati fonacijsku funkciju larinksa. PHD analizom je utvrđeno da se radi o stupnju ll karcinoma, koji se po stupnju agresivnosti, odnosno maligniteta svrstava u sredinu između stupnja l i lll. Stupanj lll je najagresivniji oblik karcinoma.Postoperativno se provodi radio terapija.