Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


gnojna angina


Autor Poruka

minion

22.07.2013. 10:00

Poštovana,
Imam problema s gnojnim anginama vec godinama, zadjih 7-8 mjeseci svaka 3 tjedna. Bio sam kod otoringolaringologa koji je predlozio kirursko uklanjanje krajnika. Problem je u tome sto bi trebao biti najmanje mjesec dana bez antibiotika da bi isao na operaciju. I bas dok ovo pisem opet su mi se upalili krajnici s gnojnem, temperatura je oko 38 C. Moje pitanje je dali trebam ici kod doktorice ili pricekati da vidim hoce li se samo povuci sto je u par navrata znalo i opcenito koji bi mi savjet dali vezani uz sve ovo. Unaprijd hvala

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

29.07.2013. 15:35

Poštovani, ukoliko se zbilja radi o potvrđenim gnojnim anginama sa visokim vrijednostima AST-a, potrebno je prethodno naći okidač koji izaziva učestalo javljanje bolesti koja se obavezno mora liječiti. „Angina“ koje se povlači sama od sebe, bez liječenja, nije prava gnojna angina uzrokovana  - hemolitičkim streptokokom.

lutkicazg1

02.08.2013. 14:10

Postovana,prvi put sam dobila anginu,ali je doktor na pregledu rekao da se bas razvila i propisao mi ospen 3x1 kroz deset dana. Da li su tablete jednako dobre kao i injekcije? I za koliko dana otprilike bi mogla da mi prodje jer za 10 dana idem na ljetovanje. Sada me boli ali samo lijeva strana dok gutam i pricam. Hvala unaprijed.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

03.08.2013. 15:40

Poštovana, dobili ste ciljanu i primjerenu terapiju koju morate uzimati 10 dana kako bi izbjegli pojavu recidiva bolesti. U težim slučajevima kombinira se parenteralna (injekcije) i oralna (tablete) terapija, ali uvijek traje 10 dana. Bol u grlu će popustiti nakon nekoliko dana terapije, ali to nije razlog njezinom prekidanju.

lutkicazg1

04.08.2013. 11:00

Poštovana, bol u grlu tj. Prilikom gutanja je prestao. osjecam jos malo nekih smetnji ali su skroz zanemarljive i kiselkast okus u ustima,medjutim brine me sto i nakon 4 dana vratne zile me bole i krajnici su i dalje otekli i bole me,te se pri nekih pokretima vide izbacene loptice na vratu. Takodjer ponekad me bole desne.Kontrolu kod ljekara imam za 5 dana, da li je ovo neki napredak? Hvala

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

12.08.2013. 12:30

Poštovana, nisi vam natečeni krajnici nego limfni čvorovi vrata koji se obično povlače kasnije od nestanka simptoma. Bolest ide svojim uobičajenim tijekom.

Ominta

15.08.2013. 21:20

Prosle godine pocetkom 12-og mjeseca dobila sam simptome slicne streptokoknoj angini, tako da me doktorica bez ikakvih dodatni pretrga (bris grla, analiza krvi) prvih mjesec dana lijecila Silapenom, Sumamedom pa ponovno Silapenom. Tek nakon mjesec dana dijagnosticirana mi je infektivna mononukleoza, sto je rijedak slucaj u mojoj zivotnoj dobi (38 godina). Nakon dva i pol mjeseca od prvih simptoma sve vrijednosti krvi su se vratile u normalu, medjutim povisena temperatura je ostala do danas, tako da je svakodnevno povisena u popodnevnim satima do 37,4. Grlo mi je izrazito crveno, a sto me najvise zabrinjava je ucestala pojava gnojnog cvora na lijevoj tonzili koji se zadrzi 3-4 dana, kada je moje zdravstveno stanje puno gore nego inace, buduci da svakodnevno osjecam umor ali pojavom gnojnog cvora stanje mi se pogorsa tako se osjecam kao da imam visoku temperaturu, koja u stvarnosti ne prelazi 37,4. Nekoliko puta sam radila bris grla u vrijeme pojave gnojnog cvora ali nisu izolirane nikakve bakterije. Molim vas da mi odgovorite koje bi po vama dodatne pretrage trebala napraviti da se utvrdi razlog povisene temperature i pojave gnojnog cvora.

Zeljkak

23.08.2013. 21:40

Postovana!
Imam dvije curice, sada im je 4 i 7 godina,. Vec od 2 navrsene god imaju ceste upale krajnika, zdrijela,gnojne angine popracene visokim temperaturama ( godisnje mislim 5puta) i terapija je gotovo uvijek klavocin sirup. Zanima me hoce li kasnije na njihovo zdravlje,imunitet utjecati cesto puta uziman klavocin, sirupi za skidanje temp i voltaren i lupocet cepici. Sada mi manju ponovno boli, na grlu ima bijelih mrlja,cepica (vide se dva manja) a najveca temp je bila 40.5 koju sam lako snizila? Da li da pricekam pon za pregled ili... (jer zivim u malom gradicu i kada odem na hitnu uvijek salju u drugi grad u bolnicu zbog preventive, a ne bih to htjela ponovno). Unaprijed Vam hvala na odgovoru ! Lijep pozdrav!

odgajateljica88

05.10.2013. 15:40

Poštovani,
imam 25 godina i vec godinu dana imam problem s anginama... svako 2-3 mjeseca se upale, budu gnojne, febra mi i do 40, bol u vratnim zilama.. nisam jos nijednom vadila bris grla, ali prije par dana me opet uhvatilo i ja u doktorice i kazem joj da zelim vadit bris grla jer mi je ovo vec 5,6 put u ovoj godini.. ona me pregleda ,sjedne za kompjuter i kaze ovo je streptokok kad si ovoliko puta imala a jos radis s djecom.. i da mi silapen... uvijek pijem ili klavocin ili silapen... i kaze mi da bi trebala krajnike ukloniti ili bolje neke injekcije svako 21 dan primati.. nisam ju uhvatila naziv injekcije... sad ako mi mozete dat savjet sto da radim? dal da uklonim ili da ju poslusam? hoce li mi te injekcije pomoc? i jos jedno pitanje... uzasno hrcem ovih par dana sto sam bolesna... febra mi je prosla, gnojne angine takodjer ali me povise gornjeg nepca i dalje boli pece dok gutam... hoce li mi to proci ili antibiotik ne djeljuje..
unaprijed zahvaljujem

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

03.08.2014. 16:50

Za"Ominta": Poštovana,gnojni čvor lijeve tonzile koji opisujete najvjerojatnije nije gnoj, već nakupina detritusa, tj. odljuštenih epitelnih stanica u tonzilarnoj kripti. Ta činjenica može objasniti negativan bakteriološki bris tonzile. Jedan je od znakova kronične upale tonzila. Kronična upala tonzila, kao potencijalno žarište, može biti razlog svakodnevne subfebrilne temperature, kao i kronična upala sinusa. Crvenilo grla može nastati kao posljedica kroničnog sinuitisa i posljedične postnazalne sekrecije. Da bi utvrdili razlog subfebriliteta, morati ćete učiniti kompletan sistematski pregled u potrazi za žarištem.

Za "Zeljkak": Poštovana, jedna od indikacija za tonzilektomiju je pojava gnojnih angina barem 4-5 puta godišnje, ali skrećem pažnju na činjenicu da se u terapiji pravih gnojih angina uzrokovanim beta hemolitičkim streptokokom ne rabi Klavocin. Svaku gnojnu anginu je potrebno liječiti; blagodati terapije su svakako veće nego nedostaci.

Za "odgajateljica88": Poštovana, obzirom na Vaš posao sigurno ste više izloženi respiratornim infekcijama nego ostala populacija; ponekad nije na odmet koristiti kiruršku masku u svrhu osobne zaštite. Učinite AST i bakt. bris nepčanih tonzila, U slučaju povišenih vrijednosti AST-a i činjenicu da imate više od 4-5 streptokoknih angina godišnje, kandidat ste za tonzilektomiju. Injekcije ekstencilina koje spominjete često puta ne daju željene rezultate. Hrkanje nastaje zbog povećanog volumena tonzila, edema mekog nepca i uvule, što posljedično sužuje ždrijelno ušće. Sa smirivanjem upale i hrkanje jenjava.

Tosh14panda

25.10.2015. 11:25

Poštovani, naime prije tjedan i pol primjetila sam natečen limfni čvor i otisla vadit krv, u krvi je sve bilo ok no glava me jako bolila i imala sam visoke temperature do 39. Kasnije me pocelo voliti grlo i postalo je prekriveno gnojem, svaki dan sve vise i doktorica je prepisala silapen,pijem ga 2 dana i nema nikakvog pomaka. Trebam li jos čekati i postoji li mozda šansa da je ovo mononukleoza no da sam krv vadila prerano?

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

13.12.2015. 21:30

Poštovana, obzirom na propisanu terapiju Silapenom i Vaše navode da imate visoku temperaturu, te grlo prekriveno gnojem, mogu zaključiti da imate gnojnu anginu uzrokovanu beta hemolitičkim streptokokom koja se liječi penicilinskim injekcijama ukoliko Silapen nije dao zadovoljavajuće rezultate. Terapija inače traje 10 dana.