Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


grlo-nos


Autor Poruka

Ira

31.05.2001. 15:35

Imam dvogodišnje dijete. Ide u vrtić. Dijete je konstantno prehlađeno. Kašlje i curi mu nos. Temperature nema. Molim preporuku što bi trebalo davati djetetu kako bi ojačalo imunitet, te koji sirup za iskašaljavanj koristiti.
Imam još jedno pitanje:
Koja se cijepiva (osim obveznih) preporučuju za djecu te dobi, te koja su sve cijepiva dostupna u HR.
Unaprijed zahvaljujem.

mr.sc.dr.med. D.Markov

31.05.2001. 19:43

Kod Vaseg djeteta potrebno je napraviti otorinolaringoloski pregled i uzeti bakterioloski i citoloski bris nosne sluznice, kao i pregled kod pedijatrija imunologa koji ce napraviti laboratorijske pretrage . Ukoliko su laboratorijski nalazi imunoloskog sustava u granicama normale nije potrebna terapija.
Za djecu u toj dobi preporucuje se cjepljenje protiv Haemophilusa.

darija

01.06.2001. 12:08

Moja kćer ima 7,5 god. i ima problema sa suhim kašljem iza kojeg slijedi osječaj gušenja. To traje cca 3 tjedna. Konzultacijom sa nekoliko liječnika dobili smo dvije dijagnoze. Jedna da je u pitanju alergija, a druga da je streptokok. Napravili smo sve moguće nalaze i manje-više su u redu (krv, stolica, mokraća uredni, EKG uredan, IgE=68,7, alergijski test, prema jednom od liječnika, nije stručno napravljen, pokazao alergiju na polen korova (2mm). Ona ima navedene simptome uglavnom uvečer - preko dana je u školi ili se igra na dvorištu. Smatram, da ako je alergična na polen korova da bi se simptomi javili dok je vani, a ne tek kada uđe u kuću. Ono što primjećujem je da se simptomi javljaju u zatvorenom prostoru (kući, nekada u školi, zadnji put u cirkusu).
Drugi doktor (dermatolog) , smatra da je uzrok ovih problema streptokok, s obzirom da ima vrlo hrapave ruke, te se koža na njima ljušti, i sve skupa izgleda grozno. Napravili smo nalaz krvi (AST) koji je povećan. Da li trebamo napraviti još jedan alergo test i da li je moguće da se ovakvi simptomi javljaju zbog streptokoke?
Hvala unaprijed.

mr.sc.dr.med. D.Markov

03.06.2001. 10:20

Kod vase kceri se radi vjerojatno o upalni gornjeg respiratornog trakta koji je uzrokovan streptokokom. Naveli se da je AST povecan , ali ne i koliki je?. Ukoliko je jako povišen AST indicira je i operacija krajnika. Potreban je detaljan otorinolaringološki pregled, te antibiotska terapija za streptokoknu infekciju

darija

04.06.2001. 13:16

Hvala na odgovoru.
Htjela bih samo nadopuniti - AST 1:100, bris nosa uredan (neg.), koristi DalacinC. Da li je AST jako povišen? Da li streptokok može uzrokovati probleme sa srcem? Ono što sam zaboravila reći da obadvije kći imaju hrapave ruke duže vrijeme cca 6-7 mjeseci, a samo starija ima probleme (gušenje) koji su počeli prije cca 3 tjedna.
Mlađa kći također, ima hrapave ručice. Koje preglede trebamo napraviti? Napominjem, da ona nema nikakvih drugih simptoma.
Hvala.

dusan

04.06.2001. 13:37

Prije dvije godine imao sam operacijski zahvat na nosu zbog problema s disanjem (dakle, kirurski zahvat zbog zdravstvaenih problema, a ne estetika). Prije otprilike dva mjeseca na kozi nosa poajvilo se jako crvenilo, kao popucane kapilare.
Molim vas komentar zbog ~ega se to dogodila i savjet {to u~initi da se ta anomalija otkloni.
Unaprijed zahvaljujem.
dusan

Željko

11.06.2001. 13:23

Stalno mi je nos zacepljen koristim vec 20 godina operil kapi. Što da radim.

mr.sc.dr.D.Markov

13.06.2001. 22:31

Savjetujem Vam da dodjete na otorinolaringoloski pregled da se tocno utvrdi uzrok zacepljenosti nosa.

mr.sc.dr.D.Markov

26.06.2001. 17:11

Promjene koje navodite na kozi nosa nisu u vezi s operacijom. Savjetujem Vam pregled kod dermatologa ili kod kirurga gdje ste operirali nos.