Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Infektivna mononukleoza?


Autor Poruka

napolitanka

06.07.2013. 19:20

Poštovani,

Ovako ide moj povijest bolesti:
U ponedjeljak, 10. lipnja, uhvatila me kihavica i hunjavica ( jednom sam kihnuo i nakon toga mi je nos počeo curiti), sve je to trajalo veoma kratko, čini mi se do petka, ali u međuvremnu me počelo boliti grlo. Kako je to bio posljednji tjedan škole normalno sam pohađao nastavu te sam se nadao da ću jednostavno prohodati tu "prehladu" ili štogod već to bilo. Počeli su praznici, a ja kao sedamnaestogodišnjak nisam mogao jednostavno ostati doma već sam izlazio van. U utorak se stvar zakomplicirala, grlo me počelo jače boljeti te sam počeo kašljati. Smirio sam se ostao sam kod kuće i u četvrtak sam otišao kod svoje lječnice opće prakse koja mi je propisala sirup Panatus. U petak sam svejedno otišao izaditi krv zbog moje boležljivosti u prošlosti (2006. su mi diagnosticirali IgA imunodeficijenciju, uz kompenzatorno povišeni IgG, a 2006 sam prebolio 3 upale pluća u 4 mjeseca). Na nalazu krvi utvrđeno je lagano povišenje S-CRP=7, te MCV te K - KEMATOKRITA koji su bile neznatno povišeni ( otprilike za 1 %). završio sam terpaiju Panatusom, ali bolest nije prolazila pa sam u utorak otišao opet kod doktorice koja me pregledala te mi rekla da mi je grlo upaljeno i propisala antibiotik Ospamox bid 1g. Nakon 2-3 dana terpaije grlobolja je prestala, a simptomi su bili suhi kašalj te neki čudni osjećaj koji me pratio ( nije bio umor već sam se osjećao bolesno). Danas sam ujutro završio s pola tretmana ( 8 tableta sam popio ) znači ostalo mi je još njih 8 za popiti. E tu je sad moj problem zbog kojeg vam pišem ovaj post. Jučer navečer sam dobio osip ( male crvene točkice) iznad četvrtog nožnog prsta te ljuštenje kože ispod njega (ne bih znao jesu li to gljive ili nekakav osip) , a danas mi se vratila grlobolja. Stvarno ne znam što da radim, u 20:00h moram popiti antibiotik i ne znam trebam li to učiniti ili ne zato što sumnjam na Infektivnu mononukleozu.
Bio bih veoma zahvalan ako odgovorite što prije.

Hvala unaprijed,
Lijep pozdrav

Luka

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

08.07.2013. 14:20

Poštovani,
simptomatologija opisane bolesti ne odgovara infektivnoj mononukleozi. Preporučujem uzeti antibiotik do kraja , a zatim sa vremenskim odmakom učiniti bakteriološki bris ždrijela i tonzila ( ukoliko nisu prethodno odstranjene). Kožne promjene su nastale neovisno od osnovne bolesti.

napolitanka

27.09.2013. 22:45

Samo da vas informiram, nakon ove gore opisane bolesti još jednom sam pio antbiotik krajem 8. mjeseca. I nakon što sam potražio drugo mišljenje dobio sam rezultat da sam EBV pozitivan i da vjerojatno traje još od 6. mjeseca (prije 2. antibiotika sam imao povišene jetrene probe).
Nije da vas napadam niti bilo što drugo nego samo da znate za drugi put. happy
Zahvaljujem

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

09.10.2013. 12:20

Poštovani Luka, kao što je već rečeno, niste imali tipičnu kliničku sliku infektivne mononukleoze: povišenu temperaturu, jaku grlobolju i povećane limfne čvorove vrata. Barem ih niste naveli u prijašnjem postu; kao što niste naveli niti nalaze jetrenih proba (transaminaza), iako sada navodite da su bile povišene. Serološka pretraga dokazivanja EBNA ili EBV nuklearnog antigena označava prijelaz akutne u rekovalescentnu fazu bolesti i značajka mu je da perzistira doživotno. Za postavljanje točne dijagnoze uvijek trebate pregled liječnika; ovakvi i slični mediji samo su informativnog karaktera obzirom na ograničenost dobivenih informacija.

Tajana104

11.03.2015. 23:45

Poštovani,

prije 2 godine mi je ustanovljena mononukleoza, prije tjedan dana sam zbog stalnog osjećaja umora i povišene temperature ponovno zatražila nalaz krvi,
nalaz je ovakav:
EBV EBNA (AU/mL) : 1, 81 neg <0,10 - 0,21> poz
EBV VCA IgG (AU/mL): 0,95 neg <0,10 - 0,21> poz
EBV VCA IgM : 0,51 neg <0,12 - 0,19> poz

Znači li to da se mononukleoza ponovno aktivirala? Možda je bitno reći da ju nisam "preležala" jer mi je ustanovljena tek nakon navodne aktivne bolesti, imala sam simptome slične gripi pa nije odmah posumnjano na mononukleozu. Nakon toga do sada imam stalni pad imuniteta, česte mokraćne infekcije, crvene fleke po nogama koje mi se pojavljuju ponekad, kada se osjećam malaksavo često i slične tegobe.

Unaprijed Vam zahvaljujem na pomoći.

Srdačan pozdrav, Tajana.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

03.04.2016. 03:20

Poštovana, problematika infektivne mononukleoze spada u domenu specijaliste infektologa, te na navedenoj adresi možete dobiti sve potrebne informacije.