Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Laringitis ili faringitis


Autor Poruka

numb

02.06.2008. 09:30

Poštovani,
imam 28 godina. Bio sam pušač 12 god.,a zadnja 4 mjeseca nepusim. U sjecnju ove godine su poceli problemi s grlom.Simptomi su otezano gutanje, bol pri gutanju, peckanje i bol u grlu i na dojnjem djelu jezika. Iskašljavam jako gustu bijelu pjenastu tekućinu. Ocekivao sam smanjenje simptoma nakon prestanka pusenja, ali malo toga se popravilo.
U sjecnju sam posjetio ORL-a, dijagnoza je bila kronicni laringitis. Nisam dobio nikakve lijekove, doktor je rekao da pijem puno cajeva i da ce to proci. Nakon 2 mjeseca ponovo odlazim kod drugog ORL-a, dijagnoza je kronicni faringitis, preporuceno mi je ispiranje grla otopinom od kadulje.
Prije par dana posjetio sam ponovo drugog lijecnika, dijagnoza je opet faringitis ,ali ovaj put mi je rekao da simptomi nece proci. Mogu se samo smanjivat i pojacavati ali nemogu to potpuno izljecit, ali nemam razloga za zabrinutost, jer se stanje nece puno pogorsat.
Napominjem da zadnja 4 mjeseca nepusim, nekonzumiram alkohol i jako zacinjenu hranu ili bilo sto sto bi moglo iritirati grlo.
Imam li razloga za zabrinutost, trebam li potraziti 3. misljenje?

Domagoj Parazajder, dr. med.

05.06.2008. 09:15

Poštovani, opisani simptomi najvjerojatnije odgovaraju kroničnoj upali ždrijela (kronični faringitis), i mogu biti posljedica višegodišnjeg pušenja. Kod dugogodišnjih pušača dolazi do ošteženja sluznice i ždrijela i grkljana, tako da uglavnom imaju i kronični laringitis i faringitis. Pošto ste mladi i pregledani od više specijalista, ne vjerujem da imate problem koji vas treba jako uznemiravati. Što se tiče kroničnosti problema, bitno je koliki je stupanj oštećenja sluznice (jako atrofična - propala sluznica gubi mogućnost oporavka, te stanje stvarno može biti kronično). No, treba isključiti i druge moguće uzroke kroničnoj upali ždrijela, prvenstveno refluks kiseline iz želiuca, upale paranazalnih sinusa sa opstrukcijom nosa, ili bilo koji drugi uzrok začepljenosti nosa radi kojeg se dulje vremena diše na usta i time dodatno oštećuje sluznica. Sekret koji iskašljavate može biti zbog kroničnog bronhitisa koji je gotovo redovito prisutan kod pušača ili eventualnog slijevanja skereta iz sinusa u ždrijelo. Sukladno svemu navedenom treba provesti i eventualno dodatno liječenje. Nadam se da sam vam pomogao odgovorom.

numb

07.06.2008. 08:15

Puno hvala na odgovoru. Da, imam problema sa sinusima. Nos mi je stalno začepljen, a sekret mi se slijeva iz nosa u grlo, posebno nocu. Stanje mi je najgore ujutro. Refluksnu bolest jednjaka sam liječio prije godinu dana.
Pokusat cu rijesit problem sa sinusima. Mozda ipak ima nade da izliječim faringitis, jer ovo traje preko pola godine i stvarno me smeta.
Hvala jos jednom!

Domagoj Parazajder, dr. med.

18.06.2008. 18:40

Nema na čemu, sretno!