Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Neizdrzivi Kasalj!


Autor Poruka

Sasha

17.05.2003. 20:57

Javljam vam se iz ocaja jer moj sin od 6 god. ima kasalj koji traje vec duze od mesec dana.U pitanju je strasno jak kasalj koji uopste ne prestaje.To je kasalj koji se javlja vec trecu godinu zaredom i manifestuje se na potpuno isti nacin sa potpuno identicnim manifestacijama.Lekari do sada nisu uradili nista. Ukratko cu probati da vam opisem pomenute manifestacije:
Kasalj traje uglavnom od pola sata do sat i po a zatim dolazi do pauze. Najcesce se javlja nocu i svake noci ima period od najmanje sat vremena kada kaslje bez pauze,a zatim uglavnom dolazi do smirenja. Preko dana takodje ima "napade" kaslja i stice se utisak da po celi dan samo kaslje jer su pauze mnogo manje. Toliko je jak da izaziva kod deteta nagon za povracanjem i strasne bolove u trbusnim misicima. Uglavnom je kasalj polu suv i prilikom iskasljavanja nema nikakvog slajma zute boje i uglavnom je ono sto ispljuje potpuno transparentno-kao pljuvacka.Cesto se zali da ima svrab u predelu faringsa i da ga to tera da kaslje.Za ovih mesec dana je vec izgubio 2kg,ima los apetit(inace nikada nemamo problem sa njim kada je hrana u pitanju),ima velike podocnjake,bled je jer ga je kasalj potpuno iscrpo.
S obzirom da zivimo u Spaniji nadali smo se da ce lekari lako otkriti o cemu se radi,ali smo se prevarili. Kasalj je uglavnom prolazio sam od sebe i kako rekoh javlja se skoro svake godine. Napisacu vam kakve su terapije primenjevali u njegovom lecenju:
Prilikom auskultacije pluca uvek su konstatovali da su pluca potpuno cista,sto su pokazivali i Rh snimci.Pokusavali su sa antibioticima i raznim drugim preparatima za iskasljavanje.Uradili su mu alergijske kozne probe i rezultati su bili negativni.
Navescu vam sta su mu sve davali zadnjih mesec dana:
Prvo mu je Dr dao antibiotik Augmentin i nije dao rezultate.Zatim mu je dao antihistaminik Zyrtec koji je pio samo pred spavanje (oko 21 ili 22h) i stekli smo utisak (mozda je autosugestija) da je nocu kasljao manje,ali je vec ujutru oko 6h ponovo kasljao kao i pre,vrlo dugo. Opet nam je dao uput za specijalisticki pregled kog Alergologa i on mu je dao antibiotik Klacid (Claritromicin od 250mg) i pumpicu aerosola Pulmicort (Budesonid) da ga inhaliramo ujutru i uvece. Zatim mu je dao uput da mu se ponovo uradi Rh pluca i gornjih disajnih puteva,Alergijske krvne probe (IgE) na raznorazne stvari (prasina,polen,kucne grinje).Rekao je da prestanemo sa antihistaminikom jer hoce za mesec dana da mu uradi ponovo kozne alergijske probe. S obzirom da sam veterinar po zanimanju i da se koliko-toliko razumem u medicinu pitao sam ga zasto mu snima pluca kada ga je slusao i rekao da su perfektno cista,kao iz istih razloga zasto mu je dao da se inhalira kada dete nikada nije pokazalo simptome otezanog disanja(vrlo je aktivan),a kamoli gusenja.Rekao je da hoce da bude siguran sa snimcima,za inhalaciju je rekao da mu malo pomogne pri disanju(?),a za antibiotik je rekao da je Claritromicin makroliticki antibiotik koji vrlo uspesno resava infekcije gornjih i donjih disajnih puteva. On antibiotik pije vec 3 dana i nikakvo pomeranje na bolje nismo primetili.
Verovatno se sada pitate zasto sam ovo poslao na forum Otorinolaringologija,ali cu vam sada objasniti o cemu se radi. Supruga i ja smo ovaj trenutni kasalj povezali sa slicnim kasljem koji je ona imala pre godinu dana koji je bio takodje vrlo uporan,suv i koji je trajao takodje vrlo dugo (oko mesec dana),kao i to da je imala slicne kasljeve u zadnje dve godine ali ne u toj duzini. Kod mene se javio slican kasalj sinovljevom pre 20-tak dana i ima slicne simptome:dosta suv,osecam svrab u predelu zdrela koji me tera da kasljem,vrlo uporan kasalj i koji traje odredjeno vreme (uglavnom oko pola sata) i onda prekida kao da ga nema.Ja ga relativno lako podnosim(zbog konstitucije), ali pocinje da bude sve jaci i jaci(zadnjih par dana sam pod gripom) i pocinje da prelazi u pravi i vrlo ozbiljan kasalj. Uzeo sam od svog lekara isti antibiotik Claritromicin 500mg kao bih uporedo pio sa sinom kako ne bi bilo da se on izleci,a ja mu kasnije ponovo prenesem infekciju(ako je to u pitanju).Ja pijem lek 2 dana,ali ne vidim poboljsalje (znam da treba duze da se pije da bi se video efekat leka),ali mi na prvi pogled ne daje nikakve znake poboljsanja ni kod sina ni kod mene. Sada dolazi ono glavno sto sam hteo da vas pitam. Analizirajuci moju istoriju bolesti (imam 36god) i sve u vezi mojih infekcija konstatovao sam da sam vrlo cesto imao gljivicne infekcije usne supljine sa suvim kasljem (vrlo,vrlo slican trenutnom) koje sam resavao Nistatinom i gelom .Sada nisam primetio da mi je jezik pojacano beo,ali mislim da ima bele nijanse po povrsini. Pitam vas,da li je moguce da imam gljivicnu infekciju koju sam preneo sinu (blizina,poljupci,...) i da ta infekcija izaziva sve te probleme kod njega,a da lekari stalno pogresno prilaze problemu kaslja i daju pogresne terapije. To sto se uglavnom javlja uglavnom u prolece (april-maj) oni su povezivali sa alergijom,ali ja to povezujem sa prolecnim padom imuniteta koji ocigledno pomaze da se razvije kandidijaza (zivimo u La Coruni na Atlantiku gde je Tş vec u martu oko 20şC,a ove godine u aprilu je bila u pojedinim danima od 24-28şC).
Molim vas kazite mi da li je moguce da moj sin i ja imamo OROFARINGEALNU KANDIDIJAZU koja nam pravi sve ove dugogodisnje probleme. Naravno ako iz ove price mozete da izvucete druge zakljucke u vezi dijagnoze molim vas najljubazije da mi date vase sugerencije i korake koje bi trebalo da preduzmemo da se napokon spasimo ovih velikih problema.
Unapred zahvalan,
Sasha La Coruna

prof. dr. Željko Bumber

02.09.2003. 12:24

Orofaringealna kandidijaza nema sa tim nikakve veze. Potrebno učiniti endoskopiju nosa i epifarinksa, bris nosa citološki (na eozinofile),
RIST (RAST pelud,prašina, životinjska dlaka). Isključiti želučani refluks). Desetak dana inhalacije ljekovitom parom (sa antibiotikom i kortikoidom).

Obavezno ORL pregled.