Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


NEURONITIS VESTIBULARIS


Autor Poruka

Huanito

11.02.2005. 16:12

11.02.2005

Poštovani prof. Bumber,

Pišem Vam u velikoj panici i sa strahom jer imam isti problem kao i Gospodin Željko koji Vam se obratio 26.08.04 sa dijagnozom NEURONITIS VESTIBULARIS.
Kako je Gospodin Željko opisao i njegov problem točno tako se i meni dešava od 01.01.2005 :
«imam jedan oblik vrtoglavice, bolje rečeno nestabilnost u hodu sa popratnim posljedicom odnosno problemom vida pri pokretu(nejasna slika pri pokretu glave ili cijelog tjela).»

Pridodajem nestabilnost u hodu odnosno nestabilnost u ravnoteži i po danu a pogotovo kad sam u zamračenoj prostoriji!

Oprostite ali ni sam neznam u kojem redosljedu da Vam pišem
jer sam tek napunio 27 godina i strah me savladava jer već imam takve probleme.

Kao što sam gore i naveo ta pojava mi je počela 01.01.2005
Na samu Novu Godinu a nisam se ni napio već sam popio pola čaše šampanjca. Prvi dan ujutro sam uočio da vidim duplu sliku i to bi trajalo 15 min, te bi se kroz dan stabiliziralo ali sam se osijećao vrlo čudno. Sljedeći dan se znatno pogoršalo, vidio sam duplo i do sat vremena, a treći dan je došlo i do te vrtoglavice odnosno nejasne slike pri pokretu glave i tijela.
Tako sam otišao svojoj doktorici koja me hitno uputila okulisti, neurologu i audiologu. Okulist i neurolog ustanovili su da je to problem audiologa, te sljedi njegov nalaz:

NALAZ SPECIJALISTE (otorinolaringolog i audiolog) 04.01.2005

Obiteljska anamneza: b.o.
Osobna anamneza: uši su ga bolile u djetinjstvu. Sa 6 godina starosti imao je potres mozga.
Sadašnja bolest: od 01.01.2005 ima jake vrtoglavice koje su se javile prvi put. One se pojačavaju kod okreta glave lijevo. Predmeti se vrte oko njega. Mučninu nema. Zanaša ga pri hodu desno. Glavobolje nema. RR je uredan. Čuje dobro. Šumova nema.
Klinički ORL nalaz: otoskopski b.o.
Ostali ORL nalaz: septum nasi deviiran u lijevo.
Status post tonsillectomiam bilat.
Audiološki nalaz pokazuje obostrano uredan sluh.
Pokusi ravnoteže ( ortostatike i dinamostatike) s otvorenim, a osobito sa zatvorenim očima pokazuju znakove lateralizacije na obje strane, više na desnu stranu.
Registrira se spontani Lny 2.stupnja koji se pojačava u vratnim pokusima.
Vestibularis(F.H.): pokazuje hiporefleksiju desnog labirinta.
Dg: NEURONITIS VESTIBULARIS LAT.DEX.
PARESIS VESTIBULARIS LAT.DEX.
VERTIGO CERVICOGENES

Th: Betaserc a 16mg, 3 put po 1 dn.
Plibex, 3 put po 1 dn.
Dramina, pp.
Obvezna kontrola za mjesec dana.



Nakon tjedan dana uzimanja lijekova(Betaserc-a i Plbex-a) dupla slika ujutro mi se polako povukla iako sam primjetio da mi se u zadnja tri dana malo povratila dupla slika do 5 minuta trajanja, tada nestane, a što se tiče same vrtoglavice, nejasne slike pri pokretu glave ili cijelog tjela i poteškoće sa ravnotežom do danas se nije ništa promjenilo, još uvijek je prisutno!
Pod DOZIRANJE kod lijeka betaserc piše : «Postoje dokazi
da terapija od samog početka bolesti sprečava napredovanje bolesti i / ili gubitak sluha u kasnijim fazama bolesti» Što se meni i dogodilo i dodatno me uspaničilo zbog straha da li će mi se sluh povratiti?

28.01.2005 u dogovoru sa specijalistom bio sam na kontroli.

NALAZ SPECIJALISTE(otorinolaringolog i audiolog)
Pacijent je pod kontrolom ovoga Zavoda. Molim vidjeti ranije nalaze. Osijeti sada malo zatvor i šum u lijevom uhu koji je dubokog intenziteta. Čuje dobro. Vrtoglavice i dalje ima uz zanašanje pri hodu, ali na neodređenu stranu. Mučnine više nema. Dvoslike više nema. Glavobolje nema.
Labor. nalazi: u u granicama normale.
Neurološki status : b.o.
Klinički ORL nalaz kao i audiološki nalaz odgovaraju ranijem nalazu.
Pokusi ravnoteže i s otvorenim očima kao i sa zatvorenim očima, pokazuju znakove lateralizacije na obje strane, osobito na desnu stranu.

Pacijent je naručen na ENG pretragu ravnoteže dana 15.02.2005 u 12 sati, te zato molimo da se novom uputnicom javi u ovaj Zavod na ovu pretragu. Kroz ovo vrijeme neka uzima iste lijekove u istoj dnevnoj dozi.



Čim sam pronašao na internetu da Vam se je Gospodin Željko obratio sa istim problemom koji i ja imam odlučio sam Vam se obratiti sa nadom, ako mi možete pomoći tj. reći što bi još trebao napraviti da se što prije oporavim, i da mi se ta čudna bolest više ne povrati?
Da li je ovaj lijek koji sada uzimam(betaserc i plibex) odgovarajuci ili postoji neki drugi lijek ili način?
Koliko to još može trajati?
Da li se Gospodin Željko izliječio?


Sa velikim poštovanjem hvala Vam najljepša!

Huanito

prof.dr. Željko Bumber

14.02.2005. 13:38

Vaši problemi polako bivaju kompenzirani .
Neovisno o nalazima molio bih CT mozga (ili NMR mozga) sa osvrtom i na temporalne kosti odnosno pontocer. kut i unutrašnji sluhovod.
Molim BERA pretragu .
Nastavite terapiju , kontrola s nalazima.

elaela

06.02.2008. 15:45

imam isti takav problem i potpuno istu situaciju.imam 20 godina.u strašnoj sam panici.već 20 dana uzimam betaserc i b complex. vrtoglavice su mi u određenom periodu nestale, ali su se opet vratile....što dalje?

Domagoj Parazajder, dr. med.

12.02.2008. 09:25

Poštovana, pošto postoji cijeli niz uzroka vrtoglavicama/nestabilnosti (velika je razlika između prave vrtoglavice i osjećaja nestabilnosti, koji je češći), bez podrobnijeg pregleda i obrade u kabinetu za ispitivanje sluha i ravnoteže ne mogu vam postaviti točnu dijagnozu i preporučiti terapiju. Generalno, opisani poremećaji mogu se podjeliti u smetnje od strane osjeta ravnoteže u unutarnjem uhu (jedan od njih je i vestibularni neuronitis), centralne smetnje (središnji živčani sustav - najrjeđe) i periferne smetnje (najčešće problemi sa vratnom kralješnicom). Iako su smetnje neugodne i često dugotrajne, uglavnom nisu razlog za paniku jer se obično ne radi o teškim bolestima. Betaserc pomaže kod nekih vrtoglavica (pogotovo kod Meniere-ove bolesti), no svakako, ukoliko niste, učinite orl pregled i obradu u kabinetu. Želim vam puno sreće.