Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


polipi u maksilarnom sinusu


Autor Poruka

Sonia_mi

09.12.2007. 12:10

Poštovani,
prije nekoliko dana napravljena mi je rendgenska snimka sinusa pri čemu je otkriveno da mi je desni maksilarni sinus, otprilike polovicom ispunjen mekanim tkivom. Nekoliko doktora raznih praksi je vidjelo snimku (bez čitanja nalaza) i svi su se odmah složili da su u pitanju ogromni polipi (ili samo jedan).
već nekoliko tjedana vučem probleme sa upalom grla i gnojnom anginom, popila sam Silapen 1500 jer se sumnjalo na steptokok, ali pošto nije pomagalo nimalo, nastavila sam na to sa Summamedom, a krajnici su mi već godinama konstantno povečani i nerijetko lagano upaljeni što obično prođe nakon nekoliko dana bez terapije. Sad je nešto malo lakše, manje boli grlo, ali glava i dalje puca, u desnoj strani lica imam pritisak koji je najneugodniji u dnu oka, kao da ga pritišće.
Otorinolaringolog kod kojeg sam bila rekao je da bi polipe trebalo odstraniti, on bi to napravio "odmah" čim riješim pripremu, pri čemu bi pregledao i nosne kanale i očistio od polipa ako ih ima, jer okom vidljivih nema.
Začepljeni nos i iscjedak me muči već... ne znam da li bi točnije bilo reči mjesecima ili godinama. svako toliko završim na nekoliko kura antibiotikom pa se sumnjalo na alergije. desna strana mi je i dalje teško prohodna za disanje i imam konstantni ružni iscjedak svakojakih boja. A prije desetak dana sam izbacila i dva manja polipa (neko tkivo, roze boje, prošarano kao žilicama krvi).
Da li da pristanem na odstranjivanje polipa? Koliko su takvi zahvati rizični i koliko su rutinski (da li potražiti nekog cijenjenog stručnjaka na tom području ili se mogu slobodno prepustiti u ruke otorinolarigologa u Šib.bolnici, u čiju stručnost ne sumnjam, ali me obeshrabrilo nekoliko savjeta poznanika da za op.sinusa odem u Zagreb)??
Osim rendgenske snimke nemam ništa drugo, da li bi bilo "pametno" prije njihovog otklanjanja napraviti neku drugu pretragu, možda CT, alergijske testove ili nešto drugo?

Uparvo sam u očekivanju isporuke kućnog ultrazvučnog inhalatora pa me zanima koliko mi stvarno može pomoći s obzirom da imam učestale upale, da li ga preporučate za upotrebu i sa kojim sredstvom,
Mojim malenima već tjednima ne prestaje curenje iz nosa, uglavnom upalno, gnojno, da li je moguće da sam ja možda nositelj neke bakterije koju im prenosim, koja je uzročnik svih ovih problema? (inhalator nabavljam uglavnom radi njih)
Koliko je odstranjivanje polipa trajno riješenje, kolika je garancija da se oni neće ponovno pojaviti? Koji su rizici??
Kako si mogu najviše pomoći?
Da li se polipi mogu ostraniti na koji drugi način, nekom terapijom?? Koliko je takvo riješenje "sretno", može li doći do neke vrste "samoizliječenja" (dr.opće prakse mi je rekla da je ona imala polipe koji su nestali)
Da li ih je rizično "čuvati" ili ih je rizično odsranjivati??

Zahvaljujem na odgovorima,

Domagoj Parazajder, dr. med.

14.12.2007. 23:00

Poštovana, krenimo redom.
S obzirom na ono što ste napisali, kod vas se radi o kroničnoj upali sinusa sa čestim egzacerbacijama. Opisani supstrat u maksilarnom sinusu je najvjerojatnije polipoidno zadebljana sluznica, a pošto opisujete da ste iz nosa izbacili nešto što po opisu liči na polipe moguće je da je cijela priča krenula kao polipoza nosa/sinusa (polipi mogu i ne moraju biti uzrokovani alergijom). Ukoliko imate polipozu, operacija je jedino rješenje; polipi, nažalost, neće proći sami od sebe (mogu se smanjiti upotrebom kortikosteroidnih sprejeva...). Svakako učinite CT paranazalnih sinusa, kojim će se najpreciznije utvrditi proširenost bolesti (u ovakvim slučajevima često su zahvaćeni i drugi paranazalni sinusi - najčešće etmoidni), i utvrditi najbolji način liječenja, u rasponu od obične sinusoskopije do opsežnijeg zahvata na sinusima, bilo endoskopskog (kroz nos), bilo drugim putem (ako se ne pristupa endoskopskim putem, maksilarni sinus obično se operira pristupom kroz usnu šupljinu, iznad korjena zuba). Navedene operacije, pogotovo kada je riječ o jednostavnijoj patologiji (maksilarni sinus, prednji etmoidni sinusi, polipoza nosnog kavuma) su rutinske i u domeni većine bolničkih orl-oga, dako da se samog zahvata ne morate bojati. Polipoza se može vratiti, kod nekih pacijenata su vrlo tvrdokorne, no najčešće je dovoljna jedna operacija koja rješava problem (uz redovite postoperativne kontrole i terapiju). Inhalator vam neće riješiti problem, može samo malo ublažiti simptome i u slučaju jače upale treba ga koristiti samo kao dodatak medikamentoznoj terapiji. Mala je vjerojatnost da ste infekciju prenijeli djeci, njihova je najvjerojatnije posljedica izloženosti kolektivu (vrtići i škole). Dakle, moja preporuka je : ovisno o jačini sadašnje egzacerbacije bolesti (bolovi u licu...) provesti dovoljno jaku i dugačku konzervativnu terapiju (pretpostavljam da simptomi i klinički nalaz nisu toliko izraženi da je potreban hitan zahvat), koja se satoji od antibiotika (najčešće klaritromicin i sl., najmanje 14 dana), topičkog kortikosteroida i lavaža nosa fiziološkom otopinom, može se raditi i aspiracija gnojnog sadržaja iz sinusa kroz nos, te učiniti CT (najbolje po provedenoj terapijI), i ovisno o nalazu planirati odgovarajući operativni zahvat. Alergološku obradu učinite, no neka vam ona ne usporava predloženo liječenje (u ovoj fazo bilesti rezultat ne utječe na način liječenja). Želim Vam puno sreće.

Sonia_mi

06.02.2008. 15:45

poštovani,
prije par sati sam dobila nalaz CT-a koji glasi:

Na slojevinim snimkama CT-a kroz paranazalne sinuse vide se polipoidna zasjenjenja obostrano u maksilarnim sinusim, izraženije desno u smislu kroničnih upalnih promjena sluznice. Naznačena je devijacija nosnog septuma. Etmoidi, sfenoidni i frontalni sinus su uredno prozračni.
Koštane strukture uredne.

iako mi nije apsolutno nejasa, ali možete li dati svoje mišljenje i koji savjet o nalazu.
A slike stvarno lijepo prikazju koliko su polipi veiliki i u kojem omjeru su zakrčili sinuse.
uh.
pretpostavljam da će zahvat biti napravljen u idućih dva tjedna.
u međuvremenu otkad sam vam zadni put pisala imala sam dvije jaake upale. obadvije sanirane sumamednom i nekoliko bočica Operila, Aquamarisa i zadnje, po preporuci liječnika koji će raditi operativni - kortikosteroidne ampule dexametazona za inhalaciju - to mi je znatno pomoglo.
"već" dvadesetak dana sam bez tegoba.

šta ja mogu napraviti ubuduće da se na neki način riješim tih kroničnih upala ili ih barem prorijedim pa spriječim ponovno pojavljivanje istih tegoba??
šta znaće devijacije nosnog septuma?

zahvaljujem još jednom,
srdačan pozdrav

Domagoj Parazajder, dr. med.

12.02.2008. 09:55

Štovana, pošto ste prošli dugotrajni konzervativni tretman, a tegobe i dalje postoje, te s obzirom na nalaz CT-a, operacija je definitivno rješenje za vas. Nakon operativne sanacije, vaše tegobe trebale bi biti rješene (po vašem opisu ostali sinusi su zdravi, što je dobro, a što se tiče veličine patologije u maksilarnim sinusima, to neka vas ne zabrinjava, sam zahvat nije kompliciran i ima visok postotak uspjeha). Za vrijeme operacije dobro je poslati aspirat ili lavat sinusa na bakteriološku analizu da bi se utvrdio eventualni uzročnik upale (često tvrdokorne bakterije koje loše reagiraju na većinu antibiotika, no i one se daju srediti). Što se tiče opisane devijacije nosa, ona je vrlo čest nuznalaz na snimkama (90% ljudi), procjena težine devijacije septuma obavlja se na pregledu kod ORL-oga. Želim vam puno sreće i uspješan oporavak.