Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Osjet okusa i mirisa


Autor Poruka

Kristina

23.02.2004. 23:05

Poštovani!
Trudna sam 25 tjedana.
Prije mjesec dana počele su moje tegobe sa sinusima (?) točnije: začepljen nos, teško ispuhavanje gustog žutog sekreta, disanje na usta.
U isto vrijeme u urinu mi je pronađena E.coli i dobila sam Novocef 2x500 mg te je doktorica rekla da će on djelovati i na sinuse. Međutim, sa sinusima je bilo samo gore. Nakon 8 dana Novocefa dobila sam temperaturu i doktorica je promijenila antibiotik (Ceporex) rekavši da Novocef očito nije djelovao na sinuse. Problem je što sam ja sada već popila i taj drugi antibiotik, a meni je tek neznatno bolje (sada mogu ispuhati nos, sekret je uglavnom mliječan a ne više žut ). Da bi stvar bila bolje ja već 10 dana nemam NIKAKVOG osjeta okusa ni mirisa što je vrlo neugodno i ne ide ni malo na bolje.
Zanima me što bi još mogla učiniti obzirom na moju trudnoću? Što je s tim okusom i mirisom da se ne vraćaju?

Zahvaljujem na odgovoru.
Pozdrav Kristina

prof. dr. Željko Bumber

26.02.2004. 09:47

Vaši problemi -upala nosa i ,očigledno ,sinusa, praćena gnojnom sekrecijom za posljedicu imaju gubitak mirisa (i samim tim i poremećen okus). Obzirom na trudnoću predlažem da učinite ultrazvuk sinusa, te KKS i SE i CRP. Svakako je potreban ORL pregled i endoskopija nosa.
Sluznica nosa je otečena i zbog trudnoće . Možete koristiti nekoliko kapi dječjeg Operila i fiziološke otopine. I sama trudnoća dovodi do otoka sluzice nosa i sinusa i pojačava problem. Miris bi se trebao vratiti
nakon nekog vremena, kad nos postane prohodan. Ako je nastalo oštećenje njušnog živca prehladom tada je vrijeme oporavka duže.
Antbiotici na žalost ne mogu riješiti sve probleme sinusa, katkada je najbolja punkcija. Sa vašim se liječnikom savjetujte da vas pošalje barem na displacement (čišćenje nosa ).