Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Oštra bol u grlu i krv u ispljuvku


Autor Poruka

matej8

10.10.2012. 23:35

Poštovani,
pišem vam zbog problema kojega sam danas primjetio.

Naime, dok sam pio hladnu vodu osjetio sam "rezanje", oštru bol na lijevoj strani grla (oko pola cm lijevo + pola cm desno od špica adamove jabučice), kao da mi kroz njega prolazi oštar predmet, a ne voda. Nisam se nešto previše brinuo, sve dok nisam primjetio krv u ispljuvku, prije nekih pola sata - onovno sam pio vodu i osjetio istu bol, pa sam otišao do toaleta i nekoliko puta pljunuo slinu iz usta, a u njoj je bilo krvi. Ne znam ima li veze sa strahom, ali trenutno osjećam i neku vrstu stezanja oko grkljana.

Molio bih vas hitan odgovor. Radi li se o nečem ozbiljnom i trebam li se javiti svom liječniku.
Unaprijed hvala.

matej8

11.10.2012. 09:35

Zaboravio sam reći da nisam prehlađen, ne kašljem niti malo. Tek sam jučer osjetio malu bol u grlu, kod gutanja, ali samo na par minuta. A gore opisano dogodilo se danas.

matej8

11.10.2012. 09:35

*Ispričavam se na ovoliko prepravaka, ali moram pošto ne postoji mogućnost uređivanja teme.

Ispravak mjesta gdje sam osjetio rezajuću bol: pola cm lijevo + pola cm GORE od špica adamove jabučice.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

15.10.2012. 18:50

Poštovani,
najjednostavniji i najbrži način otkrivanja ev. patologije je učiniti fiberendoskopiju gornjeg dišnog trakta fleksibilnim endoskopom. Zahvat se izvodi ambulantno, ponekad uz malu pomoć lokalnog anestetika. Na taj način možemo detaljno pregledati sluznicu i otkriti mjesto krvarenja ukoliko nije došlo do njegove kompletne spontane sanacije. Nerijetko se događaju kapilarna krvarenja isprovocirana snažnim kašljem ili konzumacijom pregrube hrane.

delboy66

22.01.2016. 18:45

Zdravo, imam 17 godina, i imao sam upalu grla prije dan/dva, čitav dan sam imao ispljuvak, iz daljine se čini kao tamno crvenkast, ali kad posvijetlim u njeg sa svjetiljkom, izgleda tamno zelen.
Što bi to moglo biti?
Unaprijed hvalahappy

delboy66

22.01.2016. 18:45

I da, nije izbačen ispljuvak kašljanjem, nego ''Povlačenjem iz nosa''..
Ne znam tačno kako to da objasnim, valjda razumijete šta hoću da kažem

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

24.03.2016. 19:25

Poštovani, radi se o sekretu iz sinusa kojeg ste stvarajući negativan tlak povukli u nos i ždrijelo.

Gorski

08.10.2016. 11:35

Poštovani, prvi puta se javljam, pa se ispričavam ako sam na krivom mjestu s pitanjem. Naime, pred 10-tak dana primijetio sam krv u jutarnjem ispljuvku. Krv je više tamnocrvena. Pojavljivala se nekoliko dana.Bio sam na slikanje pluća, nalaz uredan. Inače već 2 mjeseca imam donekle začepljen nos, ne mogu ga u potpunosti ispuhati, sadržaj mi se slijeva u grlo, povremeno me boli glava iznad očiju kao od sinusa. Bio sam na pregled kod ORL - devijacija septuma nosa, nos začepljen, glasnice uredne, izražene kapilare na vratu. Preporuka - operirati devijaciju septuma, terapija Rinoco sprej. Nakon toga 2-3 dana nije bilo krvi u ispljuvku, ali danas se opet pojavila. Jučer i danas osjećam nekakav pritisak u sinusima. Prilikom povlačenja sadržaja iz nosa ne primjećujem krv u sadržaju. Ne kašljem i ne iskašljavam krv, koja se stvori u ustima samo tijekom spavanja, a nikada preko dana. U ustima imam mali čirić, primijetio sam ga pred nekoliko dana, ali on ne krvari ili se meni tako čini, poslan sam na pregled na oralnu. Je li moguće da krv u jutarnjem ispljuvku dolazi iz sinusa slijevanjem upaljenog sadržaja preko noći, obzirom da je nikako preko dana (npr. namjernim kašljanjem), povlačenjem iz nosa u grlo ne mogu isprovocirati. Zahvaljujem na odgovoru.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

20.11.2016. 17:15

Poštovani, evidentno je da imate kroničnu upalu sinusa i deformaciju septuma koji obično nisu uzrok pojave tamne krvi u jutarnjem ispljuvku. Učinili ste ORL pregled , ali niste naveli da li je učinjena i fiberendoskopija gornjeg dijela dišnog trakta, budući je to jedina metoda kojom možemo mirno i precizno pregledati sve dijelove sluznice , te otkriti ev. mjesto krvarenja.Ukoliko se fiberendoskopijom ne nalazi mjesto krvarenja, isto je potrebno učiniti i na donjim dijelovima dišnog trakta, ali to je već u domeni pulmologa.