Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Otezano gutanje


Autor Poruka

bambolina

29.04.2008. 16:15

Postovani doktore,
unazad cca mjesec dana imam problema sa gutanjem (sline i hrane - tekucine ne). Ponekad imam osjecaj kao da me netko drzi za vrat. Kad gutam hranu pogotovo kruh ili sendwich onda sazvacem spustim glavu i progutam i tako dok ne pojedem. Sline imam manje nego uobicajno i tesko miju je gutati. Ponekad imam osjecaj kao da mi mravci prolaze kroz grkljan.
Inace se i pretjerano znojim, dva puta mi se dogodilo da me oblio hladan znoj, uhvatila drhtavica i slabost i organizam mi je trzio da pojedem nesto (kruh,kiflu, burek - nesto od tjesta ili vocni gusti sok) i kad bi pojela ili popila sok jos bi me drzalo to stanje obljevanja hladnim znojem i drhtavica i onda bi me nakon nekih cca 40 min proslo. Inace patim od ucestalih glavobolja (zbog cega idem u centar za glavobolje KBC Osijek). Razina secera mi je pod opterecenjam; glukoza tolerans test 0 min 7,0H / glukozni tolerans test 120 min 8,0 H. Ne znam dali je sve to povezano. Pusim - max pet cigareta dnevno - vikendom dvije max tri cigarete.
Hvala unaprijed!

Domagoj Parazajder, dr. med.

19.05.2008. 13:00

Poštovana, ispričavam se na čekanju, korsitio sam godišnji odmor. Simptomi koje navodite vrlo čestu su povezani sa refluksom kiseline iz želuca (ne morate imati tipične simptome žgaravice i pečenja u jednjaku), a uz to mogu biti povezani i sa stresom. No pošto navodite disfagiju (teže gutanje), učinite pregled orl-oga te rtg snimku akta gutanja te pasažu jednjaka (rtg snimanje prolaska kontrasta kroz jednjak - nije bolno). Sukladno mišlenju orl-oga možda će biti potreban i pregeld interniste-gastroenterologa. Zbog drugih opisanih smetnji, koje mogu biti povezane sa poroblemima u metabolizmu glukoze savjetujte se sa dijabetologom. Sretno!