Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


uho ostalo zacepljeno


Autor Poruka

dijana18

26.04.2008. 12:00

prije cetiri tjedna imala sam upalu srednjeg uha i pukao mi je bubnjic. Isla sam otorinolaringologu i dobila antibiotik koji nije pomogao. nakon 10 dana na kontroli preporuceno mi je grijanje uha crvenom lampom ali i to nije pomoglo to jest upala je prosla i bubnjic je zacjelio ali je voda u uhu ostala. jedan otorinolaringolog predlozio je busenje bubnjica da bi istekla tekucina a drugi me salje na daljnje pretrage u univerzitetsku polikliniku kako bi iskljucili pojavu raka u nosnoj supljini. prvi otorinac rekao je da je nosna supljina u redu a drugi da ima neka izraslina. citala sam na internetu da je jedan od prvih simptoma tumora bas pojava vode u uhu pa se vama obracam hvala vam na razumjevanju

Domagoj Parazajder, dr. med.

28.04.2008. 14:35

Poštovana, nakon (pogotovo težih) upala srednjeg uha, često dolazi do sporijeg oporavka eustahijeve tube te nakupljanja tekućine u srednjem uhu kao posljedica negativnog tlaka u uhu. Takvo stanje se u početku liječi konzervativno (kapi u nos, grijanje uha, žvakanje žvakaćih guma, mukolitici...). Ukoliko se na terapiju ne odreagira, u svrhu očuvanja urednog sluha, nekada je potrebno učiniti navedenu operaciju (radi se mala rupica na bubnjiću, aspirira sekret te po potrebi stavi ventilacijska cjevčica). Sam zahvat je brz i jednostavan. Kod takvih stanja, za svaki slučaj treba pogledati i područje epifarinksa, najbolje optikom gdje će se utvrditi da li je otvor eustahijeve tube u epifarinksu (dio ždrijela na granici stražnjeg dijela nosa, iznad mekog nepca) zatvoren, teoretski i tumorom (vrlo su rijetki), no puno češće je riječ samo o upali. Dakle, učinite kvalitetan orl pregled, najbolje fiberoptikom (ja je rutinski radim kod svakog takvog pacijenta, pregled nije neugodan i vrlo je brzo gotov), gdje će se odmah utvrditi postoji li nešto što smeta eustahijevoj tubi ili ne, te sukladno nalazu provedite terapiju. U slučaju sumnje na neki tumor (ne nužno maligni), odmah se uzima i preparat za patohistološku analizu , a tada je potrebno učiniti i CT navedenog područja. Sam tumor uz simptome smetnji eustahijeve tube često daje i začepljenost nosa te sukrvavi iscjedak iz nosa. Svakako se javite ako ćete imati ikakvih nedoumica, no mislim da će sve proći u najboljem redu. Sretno!

dijana18

29.04.2008. 01:40

zahvaljujem se na tako iscrpnom odgovoru. Danas sam otisla jos jednom Ootorinolaringologu i ispricala mu moj slucaj.On je nakon vrlo detaljnog pregleda uha grla i nosa zakljucio da tekucine u uhu vise nema pa nije potrebna paracenteza. Isto tako ne postoje nikakve izrasline u nosu ili grlu. Napravljen je i audiogram i moj sluh je na oba uha odlican.Jos uvjek imam vrlo blag osjecaj tezine u desnom uhu alio nadam se da ce sa vremenom proci. Imam li pravo?

Domagoj Parazajder, dr. med.

19.05.2008. 12:05

Ispričavam se zbog čekanja, koristio sam godišnji odmor. Do sada bi već sve trebalo biti u redu, makar nakon jačih upala uha simptomi nagluhosti/začepljenosti uha mogu potrajatai i više od mjesec dana i obično se povuku po konzervativnoj terapiji. Pošto je nalaz u nosu/nazofarinksu uredan možete biti bez brige. Srteno!

dijana18

19.05.2008. 18:00

Postovani doktore. Bez obzira na odlican sluh jos uvjek osjecam pritisak a njemu se pridruziloi pucketanje prilikom gutanja. Pred 7 dana bila sam opet na kontroli i ORL-og kaze da je sve u redu samo da nastavim sa izbacivanjem sekreta i da probam ne misliti na uho. Pokusavam slijediti njegov savjet ali do sada bez nekog vidljivog rezultata.Kako mi doktor nije preporucio ni jedno sredstvo protiv stvaranja sekreta u apoteci su mi predlozili da probam sa Gelomyrtolom. Ni sa njim ne vidimpoboljsanje pa postajem nervozna. Sto mi vi predlazete? Unaprijed se zahvaljujem

Domagoj Parazajder, dr. med.

28.05.2008. 23:30

Poštovana, kod vas se očito još nije oporavila eustahijeva tuba, što nije rijetkost. Predložio bih da učinite timpanometriju i pokus prohodnosti eustahijeve tube (pretraga koja se vrši u kabinetima za ispitivanje sluha), koje će utvrditi kakvo je stanje vašeg srednjeg uha te funkcija eustahijeve tube. Za navedeni lijek nisam čuo, no ja svojim pacijentima preporučujem upotrebu mukolitika (npr Fluimukan 3x200 mg), uz žvakanje žvakače gume, upuhivanje zraka u uši (valsalvin pokus-začepite nos i zatvorite usta te izdišite zrak dok ne osjetite da vam ulazi u uho - raditi kada noste prehlađeni), grijanje uha žaruljom 2x10 min dnevno, što često dovede do poboljšanja. Dakle, učinite traženi nalaz i strpljivo.

dijana18

29.05.2008. 09:55

postovani doktore! pretraga Timpanogram je uradjena i kako mi je receno bila je u redu. Ipak, ORL_og mi je rekao da ako ja to zelim on mi moze otvoriti bubnjic da bi sadrzaj iscurio ali je to bolan i skup zahvat. Neznam sta da o tome mislim. Dali je taj zahvat uopce potreban ili ne. Ako u uhu ima sadrzaja koje bi trebalo ocistiti znaci da je potrebno ali on i dalje tvrdi da ce se sve srediti samo od sebe. Strpljivo koristim sve metode koje ste nabrojali (zvakanje gume, grijanje, puhanje zraka u uho) ali bez pomaka. Jedino mozda da jos dodam. Najaci osjecaj pritiska i zacepljenosti imam ujutro a tokom dana taj osjecaj polako nestaje, tako da ga uvece skorom i nema. A onda opet drugo jutro razocarenje. Opet je tu. Ako jos nesto u uhu ima kolko je to stetno ako se jos ceka i nista konkretno ne poduzima ili je bez rezultata? stvarno vam se od srca zahvaljujem

Domagoj Parazajder, dr. med.

05.06.2008. 09:15

Ukoliko se u srednjem uhu, iza bubnjića nalazi sekret, timpanogram ne bi smio biti uredan, pogotovo sudeći po vašim simptomima. Molim vas da mi točno opišete nalaz timpanograma te po mogućnosti i tonskog audiograma. ukoliko u srednjem uhu ima sekreta, obično se čeka do tri mjeseca i pokušava sa eventualnom konzervativnom terapijom riješiti stvar. U pravilu se tek tada pristupa opisanom zahvatu, no, napominjem, timpanogram je ključna pretraga koja pokazuje što se dešava iza bubnjića (obično se sa njim radi i stapesni refleks te nekad i pokus prohodnosti eustahijeve tube...).

dijana18

13.06.2008. 11:40

postovani doktore! Bila sam ponovo kod ORL_oga.Ponovio je timpanogram i pokazao mi ga je. Bio je uredan identican drugom zdravom uhu. Uvjeravao me je da je uho u najboljem stanju i da je zdravo, a taj pritisak kojeg osjecam mozda je zbog stresa ili nervoze. Od terapije mi nije preporucio nista osim mozda povremeno malo grijanja uha.Ponoviomi je da se probam ne tako puno koncentrirati na uho.Cak mi je rekao da ako ne vjerujem njemu poslat ce me u bolnicu da mi oni ponove sve pretrage pa da se uvjerim da je uho potpuno zdravo. i tako vec sedam dana provodim njegovu terapiju i pritisak je jedva osjetan, ali ipak tu. Mozda je doktor ipak u pravu jer kad se koncentriram na nesto drugo pritisak nestaje, ali cim i malo pomislim opet je tu. Voljela bi cuti vase misljenje na kojem vam kao i uvjek puno zahvaljujem.

Domagoj Parazajder, dr. med.

03.09.2008. 21:35

Poštovana, timpanometrija i tonska audiometrija vrlo su pouzdane metode utvrđivanja stanja sluha. Ukoliko su se tegobe smirile, sve je u redu. Ukoliko i dalje osjećate pritisak, javite se u forum radi konzultacije. Sretno!

zjevalica

11.09.2008. 01:35

Ja sam bila danas na ispiranju uha, i nisu mi uspjeli izaprati i dalje je zacepljeno cak i nakon sto su mi hidrogen nakapali u uho i ponovo izaprali. Sad imam gazicu u uhu sa cini mi se bivacinom na njoj. I u petak moram ponovo da mi izapiru. Zanima me kako da ubuduce cistim usi jer ocito stapici nisu preporucljivi jer sam njima napravila ovaj ogromni cep.

Domagoj Parazajder, dr. med.

22.09.2008. 13:20

Poštovana, štapići se definitivno ne preporučuju za čišćenje uha jer njima cerumen gurate duboko u zvukovod odakle se prirodnim mehanizmima ne može odstraniti već je potrebno dodatno ispiranje...
Postoje ljudi kod kojih se cerumen stvara u većim količinama i koji 1-2 puta godišnje moraju na ispiranje uha.
Možete pokušati sa povremenim kapanjem uha cerustop kapima ili eventualno parafinksim uljem što može pomoći. Sretno!