Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Polipi na glasnicama


Autor Poruka

KrunoZ

14.05.2010. 00:05

Poštovani doktore Parazajder,
našem su sinu lijecnici ustanovili polipe na glasnicama. Duže vrijeme je govorio promuklim tihim glasom. Imamo različita mišljenja, pa Vas molimo za savjet.
Odmah pri prvom pregledu liječnik je dijagnosticirao polip (jedan) , I-dex (polypus plicare vecelis). Receno je da bi mu se taj polip ambulantno odstranio uz pomoć lokalne anestezije.
Nakon te dijagnoze, drugi liječnik mu je pomoću endoskopa ustanovio: Klinički makrovideoendoskopski na obim glasnicama u Frenkelovoj točki, D>L formirani polipi, Dg. Polyposis pl. voc. bilat percipue lat. dex.
Preporučuje mikrokiruršku dekortikaciju i opću anesteziju.
Naš sin ima 18 godina i prije četiri godine je odstranio sve krajnike.
I što drugo nego opet tražiti mišljenje. Treći liječnik, dg. poliypus plicare ...1-dep. Liječnik tumači da se tu radi o jednom polipu i jednom zadebljanju koje se ne treba dirati.
Preporučuje opću anesteziju.
Iako se govori da je to rutinska operacija, mi smo uplašeni. Voljeli bi da su se liječnici složili. Ovako nam je puno teže i zato Vas molimo da nam pokušate objasniti što znače ti nalazi i kakva je Vaša preporuka.
Unaprijed se ispričavam na eventualnim pogreškama pri iščitivanju nalaza.

Srdačan pozdrav,
zabrinuti roditelji


Domagoj Parazajder, dr. med.

24.05.2010. 19:00

Polipi na glasiljkama vrlo su čest nalaz i najčešći uzrok promuklosti (osim respiratornih infekcija), a po građi se gootovo uvijek radi o benignim tvorbama (pogotovo kod mladih ljudi te kod obostranih lezija). Osim polipa, na glasiljkama se javljaju i druge benigne izrasline, manje ili više slične (nekad se difereneciraju tek histološkom obradom nakon operacije), tako da ponekad kod opisivanja samih lezija može doći do neslaganja u nalazima (a radi se o istoj stvari). Bez osobnog pregleda mi je teško reći kolika je veličina i izgled lezija, no najprecizniji je bio drugi opisani nalaz (rađen optikom). Liječenje polipa na glasiljkama redovito je kirurško (izuzetak su najčešće vokalni noduli koji nastaju kod ekscesivne upotrebe glasa i smješteni su na tipičnom mjestu na glasiljkama te se, ukoliko se nisu fibrozno organizirali, mogu povući vokalnim mirovanjem - obično se čeka do 6 mjeseci). Sama operacija se izvodi u općoj anesteziji, pod kontrolom operacijskog mikroskopa, i spada u rutinske i nekomplicirane orl zahvate, kratko traje, a oporavak je vrlo brz (pacijent obično dan nakon operacije ide kući). Sama operacija ujedno je i dijagnostički postupak na koji se često odlučuje kada nije sigurno kakva je narav lezije te se tek detaljnim uvidom u stanje na glasiljki (operacijskim mikroskopom), vrši odgovarajući tretman. Nadam se da sam pomogao odgovorom, lijep pozdrav!