Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Unutarnja kvržica na vratu


Autor Poruka

Željka

07.05.2002. 19:38

Jutarnjim buđenjem osijetila sam bol u vrat te opipom ustanovila kvržicu 1:2 cm na vratu koju ranijih dana nisam imala,doktor je rekao da je upala grla mada mene grlo uopce ne boli,prosla su od tada 2 dana,pijem antibijotik ali cini mi se da kvrzica i dalje raste... Molim savijet,HVALA

mr.sc.dr. D. Markov

13.05.2002. 19:05

Poštovana Željka,
Ne navodite gdje se točno kvržica nalazi na vratu. Ukoliko nemate temperaturu, i ako su laboratorijski nalazi krvi uredni javite se na ORL kliniku Šalata. Nakon otorinolaringološkog pregleda potrebno je napraviti ultrazvuk vrata i ev. punkciju kvržice. Diferencijalna dijagnoza povećanih čvorova vrata uključuje akutne upale, specifične upale, ciste vrata i druge primarne i sekundarne procese. Bez pregleda (ultrazvuka i punkcije) teško je reći o čemu se radi.

Quki

24.06.2012. 15:30

Poštovani,
primijetila sam da na stražnjoj lijevoj strani vrata, negdje otprilike na sredini između ramena i početka glave, imam malenu kvržicu veličine malo veće od zrna graška. Kvržica okom nije vidljiva kao izbočenje, ali se opipom može jasno osjetiti. Na mjestu kvržice nisu prisutne nikakve vidljive promjene kože, a niti na dodir ništa ne boli. Moj djed je imao problema sa izraslinama masnog tkiva (ne znam kako se to točno zove) po vratu i leđima. On je imao cijele grbe. Tata također ima takve izrasline, ali ih on ima po rukama i leđima i gotovo da nisu okom vidljive. Zanima me da li se i kod mene počeo javljati isti problem ili je možda riječ o nečem ozbiljnijem te bih trebala otići na pregled.
Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru!

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

02.07.2012. 11:15

Poštovana,
kvržica koju opisujete na vratu, obzirom na lokalizaciju , može biti aterom, limfni čvorić, lipom, fibrom, miogeloza i sl. Točna dijagnoza može se postaviti nakon citološke punkcije čvora ili njegovim kompletnim odstranjivanjem u lokalnoj anesteziji i patohistološkom analizom. Lipomi su, za razliku od ostalih tvorbi, veoma mekani na dodir i neoštro ograničeni od okoline. U pravu ste, nerijetko postoji obiteljska sklonost ka nastanku multiplih lipoma po čitavom tijelu, različitog intenziteta rasta.

majicap24

26.12.2012. 21:05

Poštovani, prije odprilike 7 dana primijetila sam jednu kvržicu na vratu, iduči dan primijetila sam kvržicu i s desne strane vrata...a prije dva dana opet sam naišla i na treću kvržicu na glavi...te kvržice bole na dodir...malo sam u strahu jer nikad prije ništa takvog nisam imala..molim Vas za savjet, trebam li posjetiti liječnika? UNAPRIJED ZAHVALJUJEM!

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

03.01.2013. 16:50

Poštovana, najvjerojatnije se radi o reaktivno povećanim limfnim čvorovima koji će spontano smanjiti svoju veličinu na nepalpabilnu saniranjem upalnog procesa. Ukoliko perzistiraju i nakon 2-3 mjeseca, obratite se Vašem doktoru.

Ančica29

08.08.2013. 00:20

Poštovani,kod muža sam našla kvržicu veličine graška na desnoj strani vrata.Primjetio ju je prije par dana,ne boli ga i miče se pod prstom ali je fiksirana.Ne vidi se na vratu,unutra je.Je li moguće da su se limfe upalile i da je od upale ili je nešto puno ozbiljnije?Unaprijed hvala na odgovoru

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

12.08.2013. 12:40

Poštovana, moguće se radi o ateromu, limfnom čvori, cisti vrata, ademonu žlijezde slinovnice itd., ali točnu dijagnozu je moguće postaviti tek nakon ORL pregleda.

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

12.08.2013. 12:40

Poštovana, moguće se radi o ateromu, limfnom čvori, cisti vrata, ademonu žlijezde slinovnice itd., ali točnu dijagnozu je moguće postaviti tek nakon ORL pregleda.

Aida72

15.08.2013. 15:00

Postovana,
od jucer smo primjetili da je kcerki kojoj je 17 godina, na desnoj strani vrata, pozadi, na samom rubu kose, kvrzicu velicine manjeg zrna graska. Pokretna je, nije bolna, nije oteceno, crveno. Nije sigurna da je to od prije 2 -3 dana, slucajno je opipala. Inace ima jako dugu i gustu kosu, ako to uopce ima ikakve veze. Da li da poduzimamo neke korake ili da sacekamo par dana da pratimo?
Hvala vam,
Zabrinuta mama

danijeladaca

27.08.2013. 10:00

Postovana! ima vec nekoliko mjeseci odkako sam napipala kvrzicu u donjem lijevom dijelu vrata, bolna je, ne boli na dodoir vec pri nekim pokretima,velicine je borovnice, ne raste. da li ima razloga za paniku? hvala unaprijed

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

03.08.2014. 14:35

Za "Aida72": Poštovana, velika je vjerojatnost da se radi o ateromu, pogotovo ako je tvorba smještena plitko ispod same površine kože. Preporučuje se njegovo odstranjivanje u lokalnoj anesteziji.

Za "danijeladaca": Poštovana, nema razloga za paniku; učinite citološku punkcije i riješite nedoumice oko točne dijagnoze.



pupa13

27.11.2015. 22:35

Postovana,
Primjetila sam izraslinu na vratu u podrucju vratnoh kraljeska C1 i C2 na lijevoj strani vrata. Na rtg se ne vidi nista. Pri dodiru je bolna i pomicna. Nekada osjetim kljucajucu bol na lijevoj strani glave na trenutke i prode. Zanima me Vase strucno misljenje, da li je to opasno i moze li biti uzrok tih trenutnih boli to zadebljanje navedenog podrucja u vratu velicine cca. 2 prsta ? Hvala, lijep pozdrav!

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

13.12.2015. 18:50

Poštovana, treba mi više podataka i precizniji opis promjene, kao npr. promjer tvorbe, da li je glatke površine, kuglastog ili vretenastog oblika, da li je pomičan u odnosu na podlogu, da li je smješten potkožno ili u dubljim slojevima vrata, u kojoj je regiji vrata smješten i sl. Budući da precizne odgovore na ta pitanja može dati samo osoba medicinske struke, preporučujem za početak pregled kod Vašeg LOM-a koji će sigurno znati kamo Vas usmjeriti (npr. dijagnostiku ili amb. op. zahvat u lok. anesteziji)

Sava 123

08.02.2016. 22:50

Pozdrav, pre neki dan sam slucajno napipao kvrzicu iznad kljucne kosti,nije bolna i nevidi se kada mi vrat stoji normalno.Kada vrat zabacim blago unazad i u stranu onda se primeti i lako napipa.E sad neznam dali je to normalno ili da brinem?Unapred zahvaljujem na odgovoru.Pozdrav

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

24.03.2016. 19:00

Poštovani, lokalizacija koju opisujete je tipična za limfne čvorove. Pravilo je da se takvi čvorovi opserviraju i ukoliko imaju tendenciju kontinuiteta ili rasta, pristupi se dijagnostičkoj obradi.

kiki-kris

01.05.2016. 20:40

Dobar dan. Kod supruga sam primetila kvrzicu na zadnjem delu vrata pre mesec-dva, velicine otprilike kaziprsta-palca i da napomenem da kad sam ga jednom masirala na tom mestu sam pritisla malo jace i onda se culo kako je nesto krclo i od tada on se zali da ga boli kad se dira. Ima ceste glavobolje i ustaje umoran skoro svako jutro. Hvala unapred na odgovoru i srdacan pozdrav.

malimedacarli

29.05.2016. 11:35

Postovana, pre vise od 2 meseca pojavile su mi se sa desne strane vrata (na sredini vrata,sa strane) dve kvrzice velicine zrna pasulja - pomeraju se pod prstima, meke su i pomalo bolne na neka pomeranja vrata, a ponekad osecam kao da me blago pulsirajuce bole. Za vreme od kad su se pojavile smanjivale su se i vracale na pocetnu velicinu, a dva puta su se i povukle na par dana,ali se vracaju. Imala sam nekoliko puta upalu grla i gornjih disajnih puteva, imunitet mi je generalno jako los, proslog leta sam imala i upalu gotovo svih zglobova u telu, a imam i povecanu kandidu na jeziku...Krvna slika je mirna , SE i CRp su u granicama normale,fibrinogen ovde kod nas ne rade. Bila sam na UZ vrata i lekar je gledao i gledao i na kraju rekao "Valjda nije nista,verovatno je reaktivna zlezda".Nisam zadovoljna tim odgovorom, pa Vas molim da mi Vi date Vase misljenje ,buduci da sam jako zabrinuta i uplasena. Hvala!

7sanja7

28.06.2016. 19:00

Poštovani
Imam kvržicu na desnoj strani iza uha na kraju čeljusti veličine graška,pa me zanima sta je to ne boli pomiče se
Imam je već 2 mjeseca

Wipo

16.07.2016. 02:10

Poštovana,
nedavno sam napipao kvržicu na vratu ispod uha kod čeljusti. Lagano boli na dodir i pri nekim pokretima. Ništa nije crveno.
Malo sam prehlađen ako to ima kakve veze. Unaprijed hvala!