Otorinolaringologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1463 | Broj poruka: 4361

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Polipi u nos


Autor Poruka

Makam11

25.01.2016. 18:20

Zdr. Bio sam na ORL pregled (ako se kaze tako) i kazali mi da imam polipe u oba nosni suplini...
Dali mi sprej i tablete , sad koristim to , ponekad se vrati miris , po lakse disam .... nisam znao do sada da imam polipa ...
Imao sam probleme vec unazad 5-6 g. ako ne i vise , nie mi mos radio (nekad radi nekad ne ) ne osecam miris i t.d.... u poslednje godine glava pocela da boli i vec sam morao da idem kod lekara ...
Nisam imao nikakvoj alergii (bar tako mislim , jeo sam i pio sve , nikad nista nije mi skodio) , zanimavam se sa sportom od kada znam za sebi (nikad profesionalno)
to podrazumeva da sam bio na sve , sunce , veter , stud , i t.d ....
Sada boim se da ne dodze do operacije........
Zelim da saznam dali ta je operacija izuzetno opasna ????
Citao sam na net. .. da u nosni suplini postoi vazni nerv (ocni)... mozda i neki drug ... dal e moguce da bude neko povredzen ??
Sta vi mi predlozite , da uradim neki alergo test ...ili nesta drugo ?
Kad sam saznao za ovo , prestao sam da aktivno zivim kao pre, jer se boim.... , pao sam u ocaja , jer do sada nikad nisam bio u vakvom stajnu , tesko podnosim sve ovo.. . Izvinjavam se za pravopis , nadam se da ste me razumeli.
Hvala puno na vas odgovor.. poz.

maidavz

12.02.2016. 08:40

Molim Vas da mi objasnite ovaj nalaz, radi se o desetogodišnjaku.OFS tonzile izvan lukova mirbne
RNS devijacija septuma, sluznica blago lividna, desna nosnica neprohodna
RNS/fiber- u epifarinksu vegetacija 2/4
OTS obostrano uredan nalaz
Molim Vas da mi još odgovorite da li je moguće da je desna nosnica tako neprohodna od rođenja ili se to dogodi prilikom razvoja odnosno rasta dijeteta.
Doktor koi je napisao ovaj nalaz rekao je samo da je neprohodna, jer je nešto srašteno, ja nisam razumjela što je to točno sraslo skupa.Nadam se da ste razumjeli moje pitanje.I samo još pitanje za treću mandulu nije velika ali me zanima isto to da li se ona pojavi poslije rođenja ili se s njom rodi,pošto mu tu mandulu treću ranije nitko nije dijagnosticirao.
Unaprijed zahvaljujem na odgovorima!

Mr. sc. Rozita Gulić, dr. med.

24.03.2016. 12:10

Za Makam11: Poštovani, nosna polipoza zahtijeva prvenstveno obradu u smislu CT sinusa, nakon čega se donosi odluka da li provesti samo konzervativnu ili i operativnu terapiju. U rukama dobrog operatera, operativni zahvat nosi minimalan rizik. Konzervativna terapija podrazumijeva korištenje kortikosteroida koji doprinose drastičnom smanjivanju volumena nosnih polipa. Uzrok nosne polipoze još uvijek nije poznat.

Za maidavz: Poštovana, nije precizirano zašto je desna strana nosa neprohodna / zbog deformacije septuma, edema nosnih školjki ili nečeg drugog/, stoga Vam ne mogu komentirati nalaz. Treću mandulu imamo svi, ali tijekom rasta dolazi do njezine atrofije. Povećana mandula zahtijeva okrivanje uzroka njezine veličine i ev. odstranjivanje.